K aplikaci Herschelova hranolu na světelné triplety. Neměl jsem na mysli nevratné poškození ploch, ale jejich dočasnou deformaci v nedostatečně teplotně kompenzované objímce. Ne všechny objímky mají z tohoto hlediska optimální konstrukci a optické laboratoře s dílnou a možností kovoobrábění ( Grzybowski, Rohr ) mají v tomto směru nedobré zkušenosti. Zvláště Wolfgang Grzybowski občas takové "vydařené" konstrukce opravuje a foto dokumentuje. Googel napoví...
Kdysi dávno jsem fotil fotosféru s achromátem Unitron 102/1500 mm na orthochromatický film a i tato relativně malá apertura a dobře uložená optika, se znatelné zahřívala, takže nejlepší snímky byly vždy ty pořízené v prvních cca. 5-10 minutách. Pravda, bydlel jsem tenkrát 920m n.m.
U Tvého tripletu je uložení čoček pravděpodobně v pořádku (inspekce u W.Rohra), ale určitě doporučuji udělat před objektiv jednoduchou klapku s otvorem cca.40 mm a při pauzách s ní zaclonit.
Bezdotykové mini infračervené teploměry jsou dnes za pakatel ( užívám už léta tento: Pollin IRT-220 ), pořiď si to a budeš překvapen, jak je vstupní plocha Herschelova hranolu při nepřetržitém pozorování na refra 130/900mm zahřátá... (čočky jsem neměřil)