Saturn a Eskymak

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Cidas

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Cidas »

Já pozoroval předvčírem Jupiter z balkónu pražského sídlištního bytu, taktéž Saturn, 70 lídlem. Oboje naprosto v pohodě, vzhledem k podmínkám... U Jupitera rozliším hlavní pruhy v atmosféře a samozřejmě měsíce. U Saturna prstenec, Casiniho dělení pouze v krásném snu :o)... Jinak bylo to jedno z mých prvních pozorování a pomocí CDC jsem je nalezl okamžitě na první pokus. ;D
Skylux 7O/700 - Lidlskop
MP

Saturn a Eskymak

Příspěvek od MP »

Nezlob se, ale na co potrebujes CDC pri hledani Saturna a Jupitera, kdyz na te obloze nic jineho tak jasne nesviti ( tedy v noci, nez vyjde Mesic a Slunce ) ?
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Cidas

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Cidas »

No proto jsem dal za tu větu ten smajlík ;)
Skylux 7O/700 - Lidlskop
alenzo

Saturn a Eskymak

Příspěvek od alenzo »

Reaguji na Matese. Též jsem ten rovnostranný trojuhelník viděl. Ta velikost byla značná. Udivilo mě, že když jsem ho zaměřil a zvětšil ten bod cca 70x, že se opticky nejevil ani o píď větší. Do teď nevím co to bylo.
Mates
Věk: 63

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Mates »

Alenzo, jaká je tvoje poloha ? Na mapě jsem to nenašel. Zajímalo by mně, odkud jsi úkaz viděl. A opravdu to nikdo jiný neviděl ? Takový krásný večer... ???
Myzer

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Myzer »

Mates napsal: V sobotu 2.4. jsem strávil večer sledováním hvězdného nebe (dokud je tma) a tak jsem se zkusil také podívat na zmíněného "Eskymáka". Lenost mi však nedovolila vydat se někam za město a tak jsem měl dost špatné podmínky. Považuji za úspěch, že jsem mlhovinu vůbec našel (tedy, pokud malinký mlhavý obláček, který jsem spatřil, byl hledaný objekt).
U Eskymaka by som prilis nerozlizoval podmienky "v a mimo mesta". Predsa je dost jasny /9,2m/ a tato jasnost je koncentrovana na velmi malej ploche. Takze vplyv pozorovacich podmienok bude minimalny. Za uspech by som povazoval najdenie centralnej hviezdy /10,5m/ Tvojim dalekohladom. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Kunzov

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Kunzov »

Cidas napsal: ...70 lídlem....U Saturna prstenec, Casiniho dělení pouze v krásném snu :oAhoj, ja Lidlem 70 Cassiniho deleni vidim uz pri prostrednim zvetseni (58x), s jistotu na nejsirsim miste prstencu, tedy na okrajich, zbytek spise tusim. Nekdy bych se docela rad zucastnil nejakeho srazu majitelu tehle dalkohledu a porovnal kvality. Zda se, ze jsou hodne ruznorode...
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Kunzov

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Kunzov »

Mates napsal: ...úkaz večera pro mne nastal ve 22.52 až 22.54 kdy ze směru SZ na JV ve výšce cca 80 stupňů prolétla trojice družic (nebo ufounů :o) tvořící rovnoramenný trojúhelník se základnou cca 1 st. a délkou cca 3 st. pomalu se šinoucí v této formaci oblohou.  Kdysi jsem viděl něco podobného, když se ke stanici MIR připojovala loď Sojuz. Tohle bylo ale plošně daleko rozsáhlejší a navíc bodů byla trojice. Neviděl to ještě někdo ?Ja to videl pred dvema roky, kamos to videl o mesic pozdeji a druhy kamarad o pul roku pozdeji, chci tim rict, ze je to k videni celkem casto. Pamatuji si, ze to byly druzice o jasnosti kolem 4 mag a velikost trojuhelniku byla asi 2x4 stupne. Ptal jsem se na to vedoucich na upicke expe a ti mi rekli, ze to budou nejake strategicky dulezite druzice se zalahovanou drahou (letaji spolu). Mozna nejake vojenske druzice. Kazdopadne to vypada hodne zvlastne, rad bych na to jeste nekdy narazil. Mej se
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Cidas

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Cidas »

Radek napsal:
Ahoj, ja Lidlem 70 Cassiniho deleni vidim uz pri prostrednim zvetseni (58x), s jistotu na nejsirsim miste prstencu, tedy na okrajich, zbytek spise tusim. Nekdy bych se docela rad zucastnil nejakeho srazu majitelu tehle dalkohledu a porovnal kvality. Zda se, ze jsou hodne ruznorode...

Já zatim pozoroval pouze z balkonu pražského bytu, je možné, že až se dostanu na chatu, tak budou pozorovací podmínky příznivější, ale s tim casiniho dělením se mi to moc nezdá, protože i největším okulárem je saturn docela malý na to abych to okem rozeznal. Jinak ho vidím krásně ostře, takže nevím, kde by mohl být rozdíl mezi tvým a mým dalekohledem.
Skylux 7O/700 - Lidlskop
Cassi

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Cassi »

Dne 9.4.2005 jsem nasěl díky Saturnovi mlhovinu Eskymák Pozoroval jsem RF 70/700mm v Liberci MHV byla cca 3,5mag. Na CdC jsem si dal tip, pomocí jakých hvězd postupovat dále od Saturna. A vyšlo to :) :). Eskymák byl snadno viditelný (i přes městské osvětlení a tak malým dalekohledem)!!! Ve zvětšení 175x byla bočním viděním vidět centrální hvězda či zjasnění!
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Mates
Věk: 63

Saturn a Eskymak

Příspěvek od Mates »

Myzer napsal:

U Eskymaka by som prilis nerozlizoval podmienky "v a mimo mesta". Predsa je dost jasny /9,2m/ a tato jasnost je koncentrovana na velmi malej ploche. Takze vplyv pozorovacich podmienok bude minimalny. Za uspech by som povazoval najdenie centralnej hviezdy /10,5m/ Tvojim dalekohladom. :)
Včera jsem se opět podíval na Eskymaka. Musím konstatovat že Myzer má pravdu. Přestože Měsíc svítil nedaleko, celkem dobře byla vidět i zmíněná centrální hvězda. Minule jsem měl asi nějakou "vlčí mlhu" ??? ale spíš měl včerejší viditelnost centrální hvězdy na svědomí můj nový okulár Pl"ossl 6 mm(kde jsou ,sakra, na notebooku přehlasovaná písmena >:(). Saturn bych včera odhadoval ve vzdálenosti cca 1, 25´ od mlhoviny. Zhruba přesně ve 22 00 (dobrej termín) se mi v zorném poli přes Eskymaka mihl meteorit (možná družice) až jsem se lekl.
Odpovědět