Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Brejlounek

Příspěvek od Brejlounek »

Zdravím nadšené astrofotografy! Nevim jestli sem správně trefil kategorii, dyžtak mě přesuňte.

Na půdě se nám válel starší český dalekohled Meopta Proximus 100:

Řekl sem si že ho využiju, zkusim na něj napojit svou zrcadlovku Nikon D5300 a nafotím nějaké planety. Redukce jsem si na zrcadlovku nekoupil úplně štastně, ale s notnou dávkou izolepy to funguje. :)

Nejdřív jsem  to zkusil afokálně, skrz 15mm okulár Ramsden s průměrem 0.965" co byl u dalekohledu. Výsledek byl bohužel dost rozmázlý (ikdyž sem měl přes liveview zaostřeno poměrně ok, nemám zatím barleyho masku nebo jak se to jmenuje).

Napráskal jsem videem pár tisíc snímků každé svítící planety co jsem na obloze našel, výsledek byl překvapivě na to z čeho vzniknul docela ok.

Trochu sem pogoolil jak nejlíp vylepšit moje snímky a zjistil sem, že je údajně super fotit úplně bez okuláru, jen s případnou barleyho čočkou pro zvětšení. Koupil jsem si teda redukci na 1.25" a Barley 5x. S barleyho čočkou by prý neměl vadit moc daleko posazený senzor u zrcadlovek, i tak ale nedokážu se svou zrcadlovkou zaostřit. Pokus o zaostření na větve na obzoru:

Ostří to nesmyslně blízko, potřeboval bych dostat senzor o trochu blíž. Vyndal jsem redukci a zkusil foťák držet v ruce. Je to o něco lepší, stačilo by ještě tak 2-3 centimetry navíc:

Blíž už se ale se zaostřovací trubkou Meopty Proximus 300 nemám šanci dostat. Chápu-li to dobře, není u mé Meopty v té trubce žádná optika, jen to přibližuje/oddaluje okulár/foťák. Neexistuje k téhle meoptě nějaká kratší trubka (pro nějaké divné okuláry...) nebo si mám nějakou vyrobit sám? Docela nerad bych uřezával tuhle, chtěl bych ten teleskop ještě používat očima :)

Je mi jasné že tahle meopta není na focení úplně nejideálnější a šlo by určitě docela dobře pořídit něco daleko lepšího. Nechci ale do toho moc investovat, spíš bych rád z dalekohledu co mám vytáhl co nejvíc jde (i za cenu hodně kilometrů lepenky  ).
vla

Příspěvek od vla »

Věnoval bych se afokálnímu focení, s tím barlow je divné, že to nezaostříš, technické řešení by se jistě našlo, ale dle prvotních výsledků bych se tím asi nezabýval. Jinak nádherný stroj, skoro závidím :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Brejlounek

Jo, ten dalekohled mě baví... Má sice trochu fidly fidly ovládání, ale to muže bejt mou šikovností (tenhle smajlík mi bude nahánět noční můry, pomoc)

Takže nemá cenu zprovozňovat Barlow a spíš se snažit něco kouzlit afokálně? Asi hodinu jsem intenzivně googlil a všude říkali, že focením skrz okulár to sice přiblíží víc, ale bez okuláru bude obrazová kvalita vždycky na hony lepší. Měl jsem pocit, že levně nedokážu koupit tak dobrý okulár, aby se skrz něj fotilo tak dobře jako skrz tenhle barlow (kdybych ho teda dokázal zaostřit no, hahaha). Je už tam teda vidět trocha aberací (ale to byla u okuláru taky), zatím to ale furt má prostor dopadnout na hony lépe než skrz okulár...  :-?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Měl jsem pocit, že levně nedokážu koupit tak dobrý okulár, aby se skrz něj fotilo tak dobře jako skrz tenhle barlow (kdybych ho teda dokázal zaostřit no, hahaha). Je už tam teda vidět trocha aberací (ale to byla u okuláru taky), zatím to ale furt má prostor dopadnout na hony lépe než skrz okulár...  :-? No, nevím ,kdo ti tohle namluvil, nevím , jaké aberace jsi schopen u nezaostřeného obrazu vůbec zjistit., ale osobně bych zůstal u afokálního focení, protože to, co zde předvádíš, není vůbec špatné a myslím, že o mnoho dále se s touhle technikou stejně nedostaneš.Jestli Barlow, nebo pozitivní projekce okulárem nebo afokálně - to se žádnou diskusí zde nerozhodne. V podstatě lze dosáhnou všemi metodami stejné výsledky. A jestli s Barlowem a zrcadlovkou zaostříš nebo ne : oba případy jsou možné a opět neexistuje univerzální odpověď. Každý Barlow se chová trochu jinak
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Brejlounek

No, nevím ,kdo ti tohle namluvil, nevím , jaké aberace jsi schopen u nezaostřeného obrazu vůbec zjistit., ale osobně bych zůstal u afokálního focení, protože to, co zde předvádíš, není vůbec špatné  a myslím, že o mnoho dále se  s touhle technikou stejně nedostaneš.Jestli Barlow, nebo pozitivní projekce okulárem nebo  afokálně - to se žádnou diskusí zde nerozhodne. V podstatě lze dosáhnou všemi metodami  stejné výsledky. A jestli  s Barlowem a zrcadlovkou zaostříš nebo ne : oba případy jsou možné a  opět neexistuje univerzální odpověď. Každý Barlow se chová trochu jinak

Jo, to byla určitě blbost, nezaostřená věc muže klidně aberovat i když zaostřená nebude... Na to, že bejvá lepší fotit bez okuláru sem narážel při vyhledávání pořád dokola, třeba tady (skvělé forum mimochodem): http://www.astronomyforum.net/astronomy ... 1058326876 Nebo je taky možné že bude ve skutečnosti limit někde jinde a je mi to k prdu. :(

Každopádně mě napadlo použít místo zrcadlovky webkameru. koupil sem nějakou hodně levnou, urval jí objektiv a senzor přitiskl k barlowu.

Zaostřím už trochu dál před i za jehličí 40m vzdáleného stromu, ale už ne na anténu vedle něj a ani náhodou na nic na obloze Asi je teď jediná možnost buď sehnat barlow přímo na 0.965 nebo nějakej ultrakrátkej... Achjo :(
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud jsi se dopracoval k tomu, že Barlow je lepší, potom jsi se ale také mohl dozvědět, že většinou je potřeba Barlow předsunout oproti  běžnému, zaostřenému okuláru  o cca 15-25 mm  blíže k zrcadlu. Na rozdíl od projekce okulárem, kde je potřeba naopak okulár  o  několik mm vysunout. (podle požadovaného zvětšení). A když se naopak podíváš na naše fórum, tak  ty skvělé snímky planet jsou většinou dělány právě přes okuláry.  :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Franta
Věk: 73
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Ahoj.
Mám dotaz. Potřeboval bych sehnat astro časovač. Zkoušel jsem startrails co by začátečník a hodně otravné je ručně ovládat foťák. Mám Canon, můžete poradit nějaký typ a kde se dá koupit ?
Dík za radu.
Sky Watcher 102/1300, HEQ-5, PoleMaster, QHY5III178 - Color, QHY 5-II--MONO, Canon EOS 700D, ZOOM okulár 7,2 - 21,5 mm - FMC, Barlow Celestron 2x, RGB filtry, hlava a další drobnosti.
dablik
Věk: 46

Příspěvek od dablik »

na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
stawq
Věk: 64

Příspěvek od stawq »

https://www.aliexpress.com/item/New-Arr ... 42642.html
Používám toto (často) už cca 5 let a funguje absolutně bez problémů...
myXall
Věk: 40

Příspěvek od myXall »

Na moj Canon som si kupil kablovu spust za 12 Eur z ebay a som s nou spokojny, funguje bez problemov uz vyse roka.
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
Franta
Věk: 73
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Díky za info. Moc mi to pomohlo a ihned jsem jedno zařízení objednal. Tady u nás ve foto prodejně neměli o něčem takovém ani zdání, že to existuje.
Sky Watcher 102/1300, HEQ-5, PoleMaster, QHY5III178 - Color, QHY 5-II--MONO, Canon EOS 700D, ZOOM okulár 7,2 - 21,5 mm - FMC, Barlow Celestron 2x, RGB filtry, hlava a další drobnosti.
mba202

Re: Astrofotografie - dotazy začínajících

Příspěvek od mba202 »

Ahojte, som zaciatocnik.

Mam EOS DSLR a rozmyslal som nad kupou celestron montaz EQ1 alebo EQ2 so zakladnym RA motorom. Chcel by som fotit DSO,objetkivy 135 f2.5 a 200mm f4. Viete mi prosim poradit ci je to dobra kombinacia?

skusal som aj hladat, je tu sice viac tem o EQ1 a DSLR ale ziadna mi nedala odpovede na moje otazky.

tu jeden fotograf pouzil EQ1 a zaujali ma celkom zaujimave vysladky
http://www.astrophotography-tonight.com ... on-budget/

dakujem.
petr74

ed refraktor verzus zrcadlo

Příspěvek od petr74 »

mam dotaz jaky dalekohled je vhodnejsi na foceni jestli ed 100-900mm nebo zrcadlo 150-750mm.
Vabra

Re: ed refraktor verzus zrcadlo

Příspěvek od Vabra »

Ahoj,

Bude taky záležet čím a co chceš fotit. Pokud vyjdu z předpokladu že DSO/DSLR pak v případě, že bude newton doplněn o vhodný komakorektor, bude asi lepší pořídit jej (pozor na newtony s 1,24" výtahem, do něj korektor prakticky neseženeš a pokud ano bude vinětovat). Jinak ED 100/900 lze již prakticky provozovat bez rovnače, ale je zase málo světelný a budeš potřebovat delší expoziční časy/nebo více expozic...

Pro focení planet by asi lepší službu odvedlo to EDčko...

Pavel
Pavel Vabrousek
petr74

Re: ed refraktor verzus zrcadlo

Příspěvek od petr74 »

newton ma 2" vztah rozhoduji se mezi sky watcher a bresserem nevim ktery vyrobce ma kvalitnejsi zrcadla a zpracovani fotit chci zrcadlovkou hvezdokupy
Odpovědět