Na půdě se nám válel starší český dalekohled Meopta Proximus 100:
Řekl sem si že ho využiju, zkusim na něj napojit svou zrcadlovku Nikon D5300 a nafotím nějaké planety. Redukce jsem si na zrcadlovku nekoupil úplně štastně, ale s notnou dávkou izolepy to funguje.

Nejdřív jsem to zkusil afokálně, skrz 15mm okulár Ramsden s průměrem 0.965" co byl u dalekohledu. Výsledek byl bohužel dost rozmázlý (ikdyž sem měl přes liveview zaostřeno poměrně ok, nemám zatím barleyho masku nebo jak se to jmenuje).
Napráskal jsem videem pár tisíc snímků každé svítící planety co jsem na obloze našel, výsledek byl překvapivě na to z čeho vzniknul docela ok.
Trochu sem pogoolil jak nejlíp vylepšit moje snímky a zjistil sem, že je údajně super fotit úplně bez okuláru, jen s případnou barleyho čočkou pro zvětšení. Koupil jsem si teda redukci na 1.25" a Barley 5x. S barleyho čočkou by prý neměl vadit moc daleko posazený senzor u zrcadlovek, i tak ale nedokážu se svou zrcadlovkou zaostřit. Pokus o zaostření na větve na obzoru:
Ostří to nesmyslně blízko, potřeboval bych dostat senzor o trochu blíž. Vyndal jsem redukci a zkusil foťák držet v ruce. Je to o něco lepší, stačilo by ještě tak 2-3 centimetry navíc:
Blíž už se ale se zaostřovací trubkou Meopty Proximus 300 nemám šanci dostat. Chápu-li to dobře, není u mé Meopty v té trubce žádná optika, jen to přibližuje/oddaluje okulár/foťák. Neexistuje k téhle meoptě nějaká kratší trubka (pro nějaké divné okuláry...) nebo si mám nějakou vyrobit sám? Docela nerad bych uřezával tuhle, chtěl bych ten teleskop ještě používat očima

Je mi jasné že tahle meopta není na focení úplně nejideálnější a šlo by určitě docela dobře pořídit něco daleko lepšího. Nechci ale do toho moc investovat, spíš bych rád z dalekohledu co mám vytáhl co nejvíc jde (i za cenu hodně kilometrů lepenky ).