Výroba optických členů do modifikovaných DSLR
Pokud nebude mít stejnou tlouštku, opět možno změnou polohy čipu.
znamená to, že že se dá poloha čipu v aparátu korigovat?
Ps. problém ostření na matnici vs. ostření v náhledu jsem měl např. u starých manuálních objektivů. Pokud jsem ostřil dle matnice (a kupodivu i indikátor ostrosti správné ostření signalizoval) tak byl snímek rozostřený. Pokud jsem však ostřil dle náhledu, tak byl snímek ostrý.
znamená to, že že se dá poloha čipu v aparátu korigovat?
Ps. problém ostření na matnici vs. ostření v náhledu jsem měl např. u starých manuálních objektivů. Pokud jsem ostřil dle matnice (a kupodivu i indikátor ostrosti správné ostření signalizoval) tak byl snímek rozostřený. Pokud jsem však ostřil dle náhledu, tak byl snímek ostrý.
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
znamená to, že že se dá poloha čipu v aparátu korigovat?V omezené míře ano. U mě to šlo jen víc dovnitř, zatímco já potřeboval ven.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Při vyjmutí filtru je potřeba jít dovnitř. Proč jsi potřeboval jít ven ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho, že jsem zaostřil až po posunutí optiky objektivu blíže k čipu.
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Teď si odporuješ.
Když jsi zaostřil až po posunutí optiky k čipu, tak to znamená , že bylo potřeba posunout čip blíže k objektivu = dovnitř!
Když jsi zaostřil až po posunutí optiky k čipu, tak to znamená , že bylo potřeba posunout čip blíže k objektivu = dovnitř!
- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
Pravděpodobně každý chápeme "ven" a "dovnitř" jinak.
Pro mě "ven" = ven z těla = blíže k bajonetu a "dovnitř" = dovnitř těla = dál od bajonetu.
Pro mě "ven" = ven z těla = blíže k bajonetu a "dovnitř" = dovnitř těla = dál od bajonetu.
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
OK, když je čip na vnější straně foťáku, předpokládal jsem, že dovnitř není směrem ještě více ven , ale dovnitř = více doprostřed 
To se ti stalo při novější verzi foťáku, kde je už slabý filtr? ( u nejstarších Canonů byl filtr silný přes 3 mm, teď je výrazně slabší , t.j. je i výrazně menší posuv)

To se ti stalo při novější verzi foťáku, kde je už slabý filtr? ( u nejstarších Canonů byl filtr silný přes 3 mm, teď je výrazně slabší , t.j. je i výrazně menší posuv)
- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
Právě že DSLR Olympusu měly 3.3 mm.
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nikon (nebo alespoň to co mi prošlo rukama, starší modely, do D200) tam měly v součtu tak 2mm skla, co si odhadem pamatuji. Jak je to nyní, netuším. Ty 2mm skla jsou po vyndání vykompenzovatelné posunem senzoru o nějakých 0.7mm. Což vždy nemusí jít, a některé objektivy to o takový kus za nekonečno neumí (hlavně ty krátkoohniskové) ani manuálně.
Z tohoto pohledu jsou na tom lépe Canony myslím od 50D/500D výše, ty mají senzor na šroubech+pružinkách a jde to posunout ve slušném rozsahu, tak 1.5-2mm určitě. (O to větší je to opruz - rozhodíš to vždy při vyndání senzoru a pak se to musí pracně rovnat do roviny).
Starší Canony i Nikony měly sady plíšků různých tloušťek. A tím pádem jen omezený rozsah posunu, podle štěstí na celkovou sumu plíšků tak 0.5-0.7mm
Jak jsou na tom s možností tyto novější Nikony, nevím. Jestli už také přešli na systém šroub+pružina.
Z tohoto pohledu jsou na tom lépe Canony myslím od 50D/500D výše, ty mají senzor na šroubech+pružinkách a jde to posunout ve slušném rozsahu, tak 1.5-2mm určitě. (O to větší je to opruz - rozhodíš to vždy při vyndání senzoru a pak se to musí pracně rovnat do roviny).
Starší Canony i Nikony měly sady plíšků různých tloušťek. A tím pádem jen omezený rozsah posunu, podle štěstí na celkovou sumu plíšků tak 0.5-0.7mm
Jak jsou na tom s možností tyto novější Nikony, nevím. Jestli už také přešli na systém šroub+pružina.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nikon (nebo alespoň to co mi prošlo rukama, starší modely, do D200) tam měly v součtu tak 2mm skla
někde jsem se při pročítání návodu jak rozebrat Nikona dočetl, že D7000 má 1,33mm. Nicméně nikde jsem při fotopostupu jak na to neviděl žádnou mechanickou součástku kterou by šlo hýbat s čipem... Tak nevim no..
někde jsem se při pročítání návodu jak rozebrat Nikona dočetl, že D7000 má 1,33mm. Nicméně nikde jsem při fotopostupu jak na to neviděl žádnou mechanickou součástku kterou by šlo hýbat s čipem... Tak nevim no..
Prosim vás, když tak mě vyveďte z omylu, snažil jsem se pochopit vaše úvahy nad posunem čipu následovně (v mému případu Nikona) Jelikož předpokládám, že čip z D7000 je totožný s čipem z D5100 zároveň předpokládám, že i tloušťka filtru bude totožná tj. 1,33mm. Co jsem se dále dočetl, tak má být BK7 (schott BG39) u něhož má být index lomu 1,517. A teď ta úvaha: filtr prodlouží ohnisko o 1/3 jeho tloušťky tj. o cca 0,45mm což by znamenalo, že při odstranění tohoto filtru je nutné o cca 0,45mm posunout čip směrem ven z těla = směrem k objektivu.. Chápu to takhle správně?
Ano, přiblížit k objektivu
Vážení přátelé, chtěl bych vám poděkovat za přínosné rady které nakonec vyústily v úspěšnou modifikaci mého Nikona D5100 bez použití jakéhokoliv filtru. Aparát ostří stejně jako předtím na všechny ohniskové vzdálenosti s i bez předsádkového IR filtru.
Pro zajímavost uvádím některé podrobnosti: IR Cut filtr má v D5100 tloušťku 0,95mm. Uvnitř těla jsou podložky, nicméně 0,1mm tlusté. S čipem lze tedy směrem k objektivu hnout pouze úpravou slitinové konstrukce na níž čip drží. Toho jsem dosáhl upilováním tří upěvňovacích bodů, každý o 0,32mm. Při rozebírání jsem se držel tohoto návodu: http://www.lifepixel.com/tutorials/infr ... n-tutorial
Ps. ještě to vyzkouším zítra za denního světla kde bude rozdíl zřejmě patrnější, nicméně při manuálním nastavení vyvážení bílé za umělého osvětlení není rozdílu v podání červené - což mi přijde docela zajímavý.
Pro zajímavost uvádím některé podrobnosti: IR Cut filtr má v D5100 tloušťku 0,95mm. Uvnitř těla jsou podložky, nicméně 0,1mm tlusté. S čipem lze tedy směrem k objektivu hnout pouze úpravou slitinové konstrukce na níž čip drží. Toho jsem dosáhl upilováním tří upěvňovacích bodů, každý o 0,32mm. Při rozebírání jsem se držel tohoto návodu: http://www.lifepixel.com/tutorials/infr ... n-tutorial
Ps. ještě to vyzkouším zítra za denního světla kde bude rozdíl zřejmě patrnější, nicméně při manuálním nastavení vyvážení bílé za umělého osvětlení není rozdílu v podání červené - což mi přijde docela zajímavý.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud to umělé osvětlení bylo LED či výbojka, které má málo IR složky, tak to jde. Ale na slunci či pod žárovkou to bude v R kanálu dost přepálené, a srovnat to už úplně nepůjde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak pokud to umělé osvětlení bylo LED či výbojka, které má málo IR složky, tak to jde. Ale na slunci či pod žárovkou to bude v R kanálu dost přepálené, a srovnat to už úplně nepůjde.
Ano je to tak. Všude máme doma zářivková svítidla a při manuálním vyvážení v podstatě nebyl znát rozdíl. Dnes ráno jsem zkusil hodně narychlo z okna něco vyfotit na včerejší nastavení a celý snímek měl velmi modrý nádech. (teda né že by mi to nějak vadilo, s tím se samozřejmě počítalo)
Ano je to tak. Všude máme doma zářivková svítidla a při manuálním vyvážení v podstatě nebyl znát rozdíl. Dnes ráno jsem zkusil hodně narychlo z okna něco vyfotit na včerejší nastavení a celý snímek měl velmi modrý nádech. (teda né že by mi to nějak vadilo, s tím se samozřejmě počítalo)