Dotazy na levné dalekohledy
Já mám v komoře Celestroní verzi AZ3, měl jsem na ní malého (a krátkého) Vixena. Sloužila mi dobře dva roky, nestěžuji si.
Kolem zenitu to sice byl boj, ale málokterý objekt je opravdu přesně v čas pozorování přesně v zenitu.
Na jemné pohyby si nestěžuji už vůbec, ty mi po přechodu na dobson docela chyběly. U nich totiž, když udělám tři otočky doprava, tak se zase třemi otočkami zpět vrátím na původní místo, což u Dobsona moc nehrozí (jednou jsem takhle při hledání komety v Pegasovi narazil na Činku).
Negativní zkušenosti jsou ovšem taky potřeba, opravdu to nemusí vyhovovat každému.
ahoj
Petr
Kolem zenitu to sice byl boj, ale málokterý objekt je opravdu přesně v čas pozorování přesně v zenitu.
Na jemné pohyby si nestěžuji už vůbec, ty mi po přechodu na dobson docela chyběly. U nich totiž, když udělám tři otočky doprava, tak se zase třemi otočkami zpět vrátím na původní místo, což u Dobsona moc nehrozí (jednou jsem takhle při hledání komety v Pegasovi narazil na Činku).
Negativní zkušenosti jsou ovšem taky potřeba, opravdu to nemusí vyhovovat každému.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Ahoj, jsem tu nový, už čtvrtý den procitam různé diskuze a faq, týkající se koupi dalekohledu. Pár info o mě pro co nejkomplexnější odpověď od Vás:
Dalekohled bude pro mě a mé dva syny jen tak pro zábavu.
Budeme se z oblohou teprve seznamovat, znalosti mám minimální, pouze teoretické.
Rád bych dalekohled použil jako fajn doplněk pro kluky k seznámení se sluneční soustavou, a vysvětlil (potažmo ukázal) co je hvězda, planeta, mlhovina, galaxie...atp
=budeme pozorovat hlavně měsíc a okolní planety, rád bych viděl i třeba jupiter a jeho měsíce, saturn, či galaxie...
Investice by neměla přesáhnout 5000kč nebo jen málo. Vím, chci jako všichni hodně muziky za málo peněz... :-/
Doporucte mi prosím, co by bylo asi tak nejvhodnější v poměru cena/výkon :D
Přemýšlel jsem o nějakém "lidlskopu", nebo základním modelu dobsna...a pokukuju teda i po tom 6" myslím že 150/1200...
Diky za rady a Vaše doporučení. Jozef
Dalekohled bude pro mě a mé dva syny jen tak pro zábavu.
Budeme se z oblohou teprve seznamovat, znalosti mám minimální, pouze teoretické.
Rád bych dalekohled použil jako fajn doplněk pro kluky k seznámení se sluneční soustavou, a vysvětlil (potažmo ukázal) co je hvězda, planeta, mlhovina, galaxie...atp
=budeme pozorovat hlavně měsíc a okolní planety, rád bych viděl i třeba jupiter a jeho měsíce, saturn, či galaxie...
Investice by neměla přesáhnout 5000kč nebo jen málo. Vím, chci jako všichni hodně muziky za málo peněz... :-/
Doporucte mi prosím, co by bylo asi tak nejvhodnější v poměru cena/výkon :D
Přemýšlel jsem o nějakém "lidlskopu", nebo základním modelu dobsna...a pokukuju teda i po tom 6" myslím že 150/1200...
Diky za rady a Vaše doporučení. Jozef
Jednoznačně ten dobson 150/1200. Intuitivní ovládání, stabilní montáž, do 5000 Kč nic lepšího není. Jedinou malou nevýhodku při skupinovém pozorování může být, že je to azimutální a ne paralaktická montž, tj. při větším zvětšení sice bude obraz např. toho Měsíce během nějaké té minutky utíkat ze zorného pole, ale to naopak často laiky, se kterými občas pozoruju fascinuje, protože je to názorná ukázka rotace Země 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Které azimutální montáže v této cenové kategorii prosím ono vyvážení dalekohledu řeší?Neměl bys překrucovat co jiní píší. Já jsem se v souvislosti s kategoriií bavil o kategorii AZ montáží, nikde tam nepíšu o jakési cenové kategorii montáží. Ohledně ceny jsem se zmínil, že je to jediná výhoda montáže AZ 3. Ostatně o její kvalitě svědčí různé dodělávky protizávaží, gumové napínáky a já nevím so ještě si majitelé dodělávají aby se ta hrozná věc nechala aspoň jakž-takž používat. Ano ostatní jsou dražší, dle kvality 2x, 3x atd, ale taky podle toho fungují. Když už po ní někdo nezvladatelně touží, ať si ji koupí, ale radit ji jako dobré řešení mi přijde spíš škodolibé.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Když už po ní někdo nezvladatelně touží, ať si ji koupí, ale radit ji jako dobré řešení mi přijde spíš škodolibé.Mě by naopak přišlo škodolibé, nezmínit mou zkušenost, že jsem nikdy žádné gumové napínáky či protizávaží nepotřeboval a používám ji několik let ke vší spokojenosti. Jediné moje vylepší je to, že jsem si nedávno přidělal ručku z nějakého smetáku, aby se s dalekohledem dalo dobře manipulovat i "nahrubo", nejen jemnými pohyby. Když jsem na ní používal větší přístroj, problém v tomto ohledu nebyl, ale teď když používám Malokuka, tak je tak malý, že ho nemám za chytnout ;D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Mě by naopak přišlo škodolibé, nezmínit mou zkušenost, že jsem nikdy žádné gumové napínáky či protizávaží nepotřeboval a používám ji několik let ke vší spokojenosti.Jen doplním tvůj včerejší výrok: ...tak jsem hodil závaží na protilehlou nohu a bylo to. A už se k tomu nebudu vyadřovat 

...tak jsem hodil závaží na protilehlou nohu a bylo to. A už se k tomu nebudu vyadřovat:P ::) Nějak jsi "zapomněl" [smiley=thumbdown.gif] citovat první část souvětí: "S tím jsem teda velkých problémů téměř neměl, když už,..."
Nejednalo se tedy o trvalou úpravu, o žádné domontovávání, přidělávání a dobastlování (o kterém je tu tak často řeč a kterou jsem citoval v prvním příspěvku z těch dvou, které jsou jakože v rozporu), ale o jednoduché jednorázové přiklopení, které jsem stejně potřeboval asi tak 2x v životě. Uvedl jsem to právě proto, že nerozumím, proč si k tomu lidé vymýšlí protizávaží když jsem jej téměř nikdy nepotřeboval.
Nejednalo se tedy o trvalou úpravu, o žádné domontovávání, přidělávání a dobastlování (o kterém je tu tak často řeč a kterou jsem citoval v prvním příspěvku z těch dvou, které jsou jakože v rozporu), ale o jednoduché jednorázové přiklopení, které jsem stejně potřeboval asi tak 2x v životě. Uvedl jsem to právě proto, že nerozumím, proč si k tomu lidé vymýšlí protizávaží když jsem jej téměř nikdy nepotřeboval.
Nejovladatelnější montáž je ta, která se volně a jemně ovládá i při uvolněných ustanovkách a kterou není nutno v libovolné poloze nějakým způsobem silou držet. A jediná montáž, která z tohoto pravidla absolutně vybočuje, je AZ3. Pokud ji vyvážím v jedné výšce, v jiné výšce přepadává a je nutno ji držet . A zrovna tak při jemném pohybu se nechová nijak příjemně. Je to nejhorší možné řešení montáže z hlediska dynamiky pohybu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Je to nejhorší možné řešení montáže z hlediska dynamiky pohybuTakže táto AZ3 je najhoršia? Presne o tú dynamiku mi ide. Aby som sa mohol jemným pohybom pohybovať po oblohe. Nemal by som si predsa len vybrať refraktor s EQ montážou? Napr. EQ2.
Hlavní tvůj problém je nízký rozpočet, pokud chceš nějaký rozumný komfort pozorování, tak by to chtělo k uvažovanému refraktoru alespoň EQ3-2, jako minimální řešení, lépe něco z řady EQ5. Takže se pohybuješ na hranici 400 euro, tedy 2x víc než máš představu. Z AZ montáží přichází jako rozumná pro tebe AZ4 za 4-5 tis. Kč a k tomu nějaký tubus buď newton do 150/750, nebo refr. do 100 mm. To by mohlo vyjít o něco levněji. Nebo Dobson 150/1200, je ještě levnější, i když také překročí tvůj limit. Doporučoval bych dát si poptávku do bazaru, nebo sledovat nabídky, tam by se mohla nějaká zajímavost v tvé ceně objevit. 

AHOJTE! Chcem sa spýtať, či sa oplatí kúpiť tento teleskop z bazáru. Konkrétne za cenu okolo 190€ a osobné stretnutie. Chcem si kúpiť nejaký teleskop do 200€ a nevadí mi ani bazár. Prípadne čo by bolo lepšie? konkrétne ide o : Sky-Watcher MC 102/1300 typ Maksutov Cassegrain + 4 okuláre.
Bude to môj prvý teleskop, tak chcem vybrať čo najlepšie do tej ceny
Ďakujem za všetky rady a pomoc
Bude to môj prvý teleskop, tak chcem vybrať čo najlepšie do tej ceny

Ďakujem za všetky rady a pomoc

Sky Watcher Dobson 200/1200
Celestron Polarizing Filter, Baader Hyperion 5mm, TS Erfle 30mm
Thrax12: To taky záleží, jak chceš hodně přenosný dalekohled. Já bych koupil spíš Dobson 200/1200 http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... -dobson-6/
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
no, prenášať sa bude asi dosť, neviem, dá sa ten dobson postaviť aj niekde na lúke? ten Dobson som u nás našiel v obchode za 225 z dopravou zdarma, takže to by zas nebolo krkolomne.
Sky Watcher Dobson 200/1200
Ano úplně v pohodě sa dá postavit i na louce-téměř přímo speciálně :-X
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
dá sa ten dobson postaviť aj niekde na lúke?
Ano dá a do auta se vejde taky. V každým případě je dvoustovka mnohem výkonější než 102mm. Tyhle dalekohledy jsou u hvězdářů hodně oblíbené a chybu s ním určitě neuděláš. V každém případě si to tady pročítej a sám uvidíš atd.
Ano dá a do auta se vejde taky. V každým případě je dvoustovka mnohem výkonější než 102mm. Tyhle dalekohledy jsou u hvězdářů hodně oblíbené a chybu s ním určitě neuděláš. V každém případě si to tady pročítej a sám uvidíš atd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000