On: Chcel by začať pozorovať, ale nemá žiadne skúsenosti. Sám nevie čo to obnáša a či ho to vôbec nadchne. (Doteraz sa o astronómiu veľmi nezujímal, lebo ak áno nejaké základy pozorovania by mal a na takéto "nakopnutie" by nemusel čakať od životného partnera, ktorý je tiež laik).
Ty: Chceš spraviť partnerovi radosť (predpokladám, že to má byť aj prekvapenie), ale tiež nemáš skúsenosti a danej tématike nerozumieš. Nie si si istá či z neho bude nadšený astronóm, preto nechceš investovať veľké množstvo spoločných finančných prostriedkov do darčeka.
My: Sme astronómovia amatéri, ktorí vedia niečo málo o vesmíre, trošku viac o astrotechnike ale dosť málo o Vás dvoch, aby sme vedeli poradiť ten najlepší darček. Nie my budeme zháňať peniaze na kúpu ďalekohľadu. Nie my budeme čakať vo vyhriatej posteli kým bude manžel dlho do noci pozorovať. Nie my budeme prekladať ďalekohľad pri každom upratovaní ak bude nevyužitý stáť niekde kde je aj tak málo miesta. Nie my ho budeme prenášať autom niekam kde je poriadna tma, ak náhodou bývate uprostred mesta. Nie my ho budeme následne predávať ako nevyužitý a málo použitý. 
Takýchto a podobných prípadov je viac. Kupovať niekomu darček-záväzok pretože Vianoce a tým ho smerovať k budúcemu hobby je niečo čo ja neuznávam. A hlavne v prípade, keď darček vyberá niekto, kto sa tomu nerozumie.
Určite by som radšej pokazil prekvapenie a porozprával sa s obdarovaným a výber spravil spoločne po dôkladnom naštudovaní tématiky a vyskúšaní vo hvezdárni, prípadne na astro-stretnutí. Ale ak trváš na astro prekvapení pre začiatočníka, tak by som skúsil niečo univerzálnejšie. Napr. binokulár + statív + hviezdna mapa + knižky. Binokulár dobrý aj na pozorovanie prírody (a susedov 

), statív sa hodí aj na fotoaparát (aj na laserovú vodováhu) a knižky sú skvelým darčekom, hlavne tie, kde je dosť obrázkov. Na začiatok, kým spozná oblohu a naučí sa orientovať a potom ak ho to zaujme, tak ďalší výber bude jednoduchší. 
Dobson 6´ je fajn, 8´je lepší a 10´ je ešte lepší, pritom sú rovnako dlhé delá. Je to marketingový ťah ako na každú cenovú hladinu ponúknuť nejaký dobson. Pripláca sa za množstvo svetla (kvalitu), podobne ako za množstvo mäsa v párkoch. Ja by som si nekúpil 6´ len preto, že je lacnejší a menej by som riskoval pri prípadnom nevyužívaní. To skôr ako som vyššie spomínal, alebo by som sa pozrel po výhodných bazárových ponukách pre 10+´, spolu s užitočným príslušensvom. Ale to by asi nespĺňalo kritéria pre super fungl originál astro prekvapko vianočný darček.