Rada - teleskop jako dárek

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MonRenata

Příspěvek od MonRenata »

Díky za typ. Už jsem četla o těch Dobson a pochopila jsem že pro začátečníky jsou fajn. Jeden jsem už měla od nich vyhlídnutý http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Tak manžel budu dnes o chlebu a másle a pak je volba jasná :D
izirajder

Příspěvek od izirajder »

On: Chcel by začať pozorovať, ale nemá žiadne skúsenosti. Sám nevie čo to obnáša a či ho to vôbec nadchne. (Doteraz sa o astronómiu veľmi nezujímal, lebo ak áno nejaké základy pozorovania by mal a na takéto "nakopnutie" by nemusel čakať od životného partnera, ktorý je tiež laik).
Ty: Chceš spraviť partnerovi radosť (predpokladám, že to má byť aj prekvapenie), ale tiež nemáš skúsenosti a danej tématike nerozumieš. Nie si si istá či z neho bude nadšený astronóm, preto nechceš investovať veľké množstvo spoločných finančných prostriedkov do darčeka.
My: Sme astronómovia amatéri, ktorí vedia niečo málo o vesmíre, trošku viac o astrotechnike ale dosť málo o Vás dvoch, aby sme vedeli poradiť ten najlepší darček. Nie my budeme zháňať peniaze na kúpu ďalekohľadu. Nie my budeme čakať vo vyhriatej posteli kým bude manžel dlho do noci pozorovať. Nie my budeme prekladať ďalekohľad pri každom upratovaní ak bude nevyužitý stáť niekde kde je aj tak málo miesta. Nie my ho budeme prenášať autom niekam kde je poriadna tma, ak náhodou bývate uprostred mesta. Nie my ho budeme následne predávať ako nevyužitý a málo použitý.

Takýchto a podobných prípadov je viac. Kupovať niekomu darček-záväzok pretože Vianoce a tým ho smerovať k budúcemu hobby je niečo čo ja neuznávam. A hlavne v prípade, keď darček vyberá niekto, kto sa tomu nerozumie.
Určite by som radšej pokazil prekvapenie a porozprával sa s obdarovaným a výber spravil spoločne po dôkladnom naštudovaní tématiky a vyskúšaní vo hvezdárni, prípadne na astro-stretnutí. Ale ak trváš na astro prekvapení pre začiatočníka, tak by som skúsil niečo univerzálnejšie. Napr. binokulár + statív + hviezdna mapa + knižky. Binokulár dobrý aj na pozorovanie prírody (a susedov :)), statív sa hodí aj na fotoaparát (aj na laserovú vodováhu) a knižky sú skvelým darčekom, hlavne tie, kde je dosť obrázkov. Na začiatok, kým spozná oblohu a naučí sa orientovať a potom ak ho to zaujme, tak ďalší výber bude jednoduchší.
Dobson 6´ je fajn, 8´je lepší a 10´ je ešte lepší, pritom sú rovnako dlhé delá. Je to marketingový ťah ako na každú cenovú hladinu ponúknuť nejaký dobson. Pripláca sa za množstvo svetla (kvalitu), podobne ako za množstvo mäsa v párkoch. Ja by som si nekúpil 6´ len preto, že je lacnejší a menej by som riskoval pri prípadnom nevyužívaní. To skôr ako som vyššie spomínal, alebo by som sa pozrel po výhodných bazárových ponukách pre 10+´, spolu s užitočným príslušensvom. Ale to by asi nespĺňalo kritéria pre super fungl originál astro prekvapko vianočný darček.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Nie my budeme zháňať peniaze na kúpu ďalekohľadu. Nie my budeme čakať vo vyhriatej posteli kým bude manžel dlho do noci pozorovať. Nie my budeme prekladať ďalekohľad pri každom upratovaní ak bude nevyužitý stáť niekde kde je aj tak málo miesta. Nie my ho budeme prenášať autom niekam kde je poriadna tma, ak náhodou bývate uprostred mesta. Nie my ho budeme následne predávať ako nevyužitý a málo použitý.  
A proto nás to nemusí trápit...
Ne, vážně, máš pravdu, ale když se ptá na radu, co jí na to napsat? Nic? Pak si koupí co uvidí někde na alze a bude to "super profi astro teleskop 60mm zvládající zv. 500x na extra vysoké trojnožce". Ten bude pak možná překládat úplně stejně, u opravdu použitelného dalekohledu je ale větší riziko, že se s ním bude přeci pozorovat, takže to snad k něčemu bude.

Triedr je dobrá, ale nepopulární rada.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Bill

Příspěvek od Bill »

Triedr je dobrá, ale nepopulární rada.
Já si třeba moc nemyslím, že triedr je dobrá rada. Je to fajn třeba pro dítě - člověk otestuje vztah k astronomii a samozřejmě je to výborný začátek pro získání orientace. Ale pohled na Měsíc nebo na nějakou planetu do triedru a do dobsonu 200-250 se nedá srovnat. U toho dobsonu je to jenom o místu/váze a odhodlání ho jít někam vyvětrat do tmy.

M:736 750 113
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Díky za typ. Už jsem četla o těch Dobson a pochopila jsem že pro začátečníky jsou fajn. Jeden jsem už měla od nich vyhlídnutý http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Tak manžel budu dnes o chlebu a másle a pak je volba jasná  :D
A nebo pořídit za stejnou cenu mnohem větší ze zdejšího bazaru.

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1413490860
izirajder

Příspěvek od izirajder »

co jí na to napsat?...že Vianoce sú sviatkom radosti a pokoja a nemali by byť o kupovaní špeciálnych darčekov z oblasti v ktorej sa nevyznajú. To čo chú obchodníci je teleskop do každej domácnosti/pod každý vianočný stromček - presvedčiť nás, že každý chce byť astronómom a teleskop stojí presne tolľko koľko sme ochotní zaplatiť. Začiatočník si ťažko vyberá, ponúk je strašne veľa.
Určite vieme poradiť, pri výbere techniky, ale potrebujeme vedieť viac, viď. vlákno "ČTĚTE - První informace pro začátečníky".

deneb

Příspěvek od deneb »

MonRenata - koupě teleskopu je specifická věc a každému vyhovuje něco jiného. ideální by bylo domluvit se s někým z AF v blízkosti bydliště, zda by vás vzal sebou na pozorování. prohlédnete si různé druhy teleskopů a potom se můžete rozhodnout. členové AF jsou zpravidla vstřícní a ochotní. v které obci bydlíte?
Dark

Příspěvek od Dark »

Ahoj všem, rád bych poprosil o radu popř. popostrčení tím správným směrem. Moje dvanáctiletá dcera má jako velké vánoční přání teleskop. Hvězdy a obloha ji zajímají, momentálně se o tom učí ve škole a tak neustále hledá další a další informace na netu a ted přišla s prosbou o teleskop. Rád bych ji vyhověl i když vím, že nebude jednoduché vybrat, který je ten správný. Nechci z hračkářství z důvodu, kdyby ji astronomie opravdu chytla, abych ji nezkazil start, ale zase ji určitě nekoupím nějaký super za vyšší částku, pro opačný případ, že by se jen mrkla a řekla pěkné a teleskop by zůstal celý rok v koutu...... Současně bych ho chtěl pro další využití i na denní pozorování, zvěř, letadla. Už jsem tu něco málo pročetl a velmi mě zaujal "malokuk"
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3494.html Myslíte, že by tento refraktor mohl být tím pravým, pro mé požadavky a že pro začátečníka bude vhodný pro vstup do pozorování hvězdné oblohy?
Nebo má význam připlatit 1000Kč za
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3495.html
Popř. jaký teleskop byste mě poradili, rád se nechám poučit.....
Děkuji všem předem
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Doporučoval bych ten první. Pro začátek bude určitě výhodou, že je skladnější , na té montáži velmi stabilní a je s ním lepší manipulace, pro začátečníka je určitě výhodou velké zorné pole kvůli orientaci na obloze a kvůli vyhledávání objektů. Přiložené okuláry pro začátek stačí, Měsíc při tomhle zvětšení určitě nadchne. Pro planety by to chtělo časem pořídit nějaký okulár pro trochu větší zvětšení ( ohnisko cca 5 mm)
No, a nakonec se s ním dá pohodlně dívat i po terénu, díky dodávanému hranolu v normální , vzpřímené poloze
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
deneb

Příspěvek od deneb »

Dark - zkus se podívat do zdejšího bazaru, popř. zadej poptávku. teleskop není auto, ten se neojede (drobnou odřeninu nepočítám). např. deď tam je
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1414606661 montáž slabší, ale zase má daleko větší dosah.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ano, ten první je dobrá volba, měl jsem ho na dovolené na balkóně na pozorování lodí a okolí a byl jsem spokojený. Pro denní použití ho půjde dát i na fotostativ. Akorát na planety je to bída, ovšem pro nejzákladnější pozorování to stačí - Jupiter má pásy a měsíce, Saturn má prstenec a je u něj Titan, Venuše má fázi, ostatní planety jsou povětšinou bledé kotoučky s nádechem barvy a to je skorem vše... Pro děti a mládež ideální vzhledem k malým rozměrům a snadné manipulaci. Pro začátek bych přikoupil i sluneční fólii http://www.supra-dalekohledy.cz/filtr-b ... -4541.html, ať se slečna může věnovat astronomii i ve dne. Na relativně velká zrcadla a tubusy na vaklavých montážích bych se vykašlal, to sama ven nevynese, a navíc se to nehodí na denní pozorování. Připrav se ovšem na to, že po malokuku může do roka do dvou následovat třeba 15cm dobson (opět za několik málo tisíc), který se bude s malokukem výborně doplňovat a vykreje skoro vše, co malokuk neumí (vyšší zvětšení, slabší objekty atd.). Dva levnější dalekohledy udělají v této kategorii často lepší službu než jeden dražší, není tedy třeba se trápit, že malokuk 80/400 neumí vše.
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Pro Dark:
MilAN a Peťa mají pravdu. Sám "malokuka "vlastním a jsem sním spokojen. Pro začátečníka ideální jednoduchý a levný dalekohled.
;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ještě mě napadla jedna alternativa k malokuku 80/400 - v případě, že peníze nejsou problém lze malokuk nahradit malým cca 70mm ED refraktorkem (TS nebo trochu menší Scopos), montáž AZ-3 solidním fotostativem (třeba Baader Nature)  nebo montáží Giro Mini nebo Vixen Porta Mini, setové okuláry kvalitním zoomem (Baader Hyperion Zoom). Ve výsledku to bude mnohem pohodlnější na obsluhu (žádné vůle v montáži, dvojrychlostní okulárový výtah, dosáhne to na mnohem vyšší zvětšení skoro bez barevné vady, zoom má pro začátek taky svvé přednosti). Pak už to nebude mít optimální poměr cena/výkon, ale zase to bude mít výborný poměr rozměr/výkon a váha/výkon. Ale samozřejmě to můžu doporučit jen někomu, pro koho dvacet tisíc za vánoční dárek není nijak extra velké vydání.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Ještě mě napadla jedna alternativa

70 ED refraktor v kombinaci se zoom okulárem Hyperion ? navíc jako rada pro začátečníka a navíc ještě ve formě dárku ?
Wow to je teda opravdu velmi neotřelá rada, troufám si tvrdit, že to snad nikdo nikdy ještě nikomu neporadil ... (omlouvám se, že jsem si rýpnul, ale nešlo nereagovat ...)
Peťa

Příspěvek od Peťa »

No ale proč ne? V téhle kombinaci je to především vynikající pozorovací dalekohled (i pro tatínka), který lze také velmi dobře využít pro první začátečnická pozorování vesmíru. Bavíme se o dalekohledu pro třináctiletou holku, rozměry, váha a snadná obsluha budou hrát roli, tohle a malokuk ještě vynese vcelku snadno ven a zase domů sama, třeba u ED80 už bych si nebyl jistý, to už je na klasický pozorovací dalekohled a lehčí (foto)stativ moc dlouhé a těžké (i proto, že každé kilo dalekohledu přidává i spoustu váhy nutně větší montáže).

Hrál jsem si se Scoposem a Hyperion Zoom okulárem, a na Měsíci porazí malokuk rozdílem třídy - díky ostření a barevné vadě. A reálně vzato bude začátečnice koukat z města na Měsíc a Slunce asi nejčastěji.

Při ztrátě objektu zejména na AZ montáži je možnost odzoomování, vycentrování a nazoomování k nezaplacení.

Znám jednoho čtrnáctiletého mladíka drobné postavy, který podobnou sestavou pozoruje a nijak hrozná mi nepřišla, naopak. Když na to od bohaté maminky dostal prachy tak proč ne? Těch pět tisíc korun na jetou dvacítku dobson se najde vždycky, až bude řidičák nebo lepší pozorovací místo...

EDIT: rýpání nevadí, reakce jsem čekal, pokud někdo vymyslí lepší sestavu pro třináctiletou slečnu, která nebude ani těžší ani dražší tak sem s ní :-)
Odpovědět