Sestava pro astrofoto

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Edu

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Edu »

A jsem bez astrofoto výbavy. Ať Petrovi dobře slouží a baví ho tenhle hezký koníček.
A teď su zvědavé, co budeš po nocích dělat ? ;D
MartinTT

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MartinTT »

Zdravím všetkých :D

poprosil by som o radu začínam s astrofotografiou doteraz som len sledoval oblohu Newtonom 203/1000 od meadu, ale nevyhovuje mi tak som ho predal. Teraz som pozeral naniečo menšie:
http://www.teleskopy-astro.sk/teleskopy ... 0-1800-eq5
http://www.teleskopy-astro.sk/teleskopy ... ck-diamond + http://astronyx.sk/index.php?page=shop. ... &Itemid=35 alebo http://dalekohlady.eu/2/index.php?kat=3&ac=17&id_p=1477 a neviem sa rozhodnúť čo bude lepšie všetci obchoďáci ospevujú ten svôj prípadne či by ste mi vedeli poradiť niečo iné. vopred ĎAKUJEEEEEM ;)
deneb

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od deneb »

Ahoj, nevybral jsis nejlepší vlákno, lepší budeš tady http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1318834852 určitě ti poradí, nekupuj komplet, ale jednotlivé díly. Prostuduj
Karell
Kontaktovat uživatele:

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Karell »

Dík za upozornění, při prvním přesunutí jsem toto vlákno přehlédl.
deneb

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od deneb »

Omlouvám se moderátorovi, že můj příspěvek vypadá jako kritika jeho práce. Měl jsem napsat adresáta: MartinTT, příště budu pečlivější :)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Karell »

Není zač se omlouvat, i když to teď vyznívá jinak, než v tom původním vlákně, kam jsme to přesunul, pořád je to oprávněná kritika :)
Slávek

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Slávek »

No tak ten maksutov: On paradoxně menší úplně není. Má menší světelsnot, ale o dost větší ohnisko. To bude na focení hoooodně složité, hlavně pro začátky. Ani objektů, které se ti tam vejdou vlastně moc není. Planety, planetárky, detaily měsíce... a nějaké minimum mlhovin (i kvůli světelnosti - malá, potřeba dost dlouhých expozic)

ten SW 100/900 je podle mě lepší skoro ve všech ohledech, ale budeš potřebovat ještě rovnač / reduktro, i když ne možná úplně nutně, protože f9 má i na APSC "poměrně" rovné pole. Doporučil bych spíš reduktor, aby si měl širší pole při focení a lepší světelsnot.

s montáží EQ6 rozhodně chybu neuděláš. Je dělaná na focení, kdežto u montáže Meade mi přijde že platíš víc za universálnost a podle popisu mi přijde, že je dělaná víc na pozorování, než focení.
MartinTT

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MartinTT »

ďakujem za presunutie vlákna a ďakujem za odpovede super nad tým SW som tiež rozmýšlal takže si idem preštudovať ďalšie témy no len som tak na tom že taký teleskop ešte nevyrobili pri každom treba rátať s určitými ústupkami..... :-[ :-[ :-[ alebo by ste mi vedeli poradiť dáku zostavu okolo 1500€? :D :D
Bill

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Bill »

No pokud chceš fotit i pozorovat, tak by to chtělo zvážit dva různé stroje. Pokud si nejseš jistý co chceš, tak bych doporučoval ED80 - v bazaru bývá okolo 5 tis. Kč. Pokud ti nebude vyhovovat, ztráta bude minimální. S EQ6 chybu neuděláš, ale:

1) bylo by fajn si ji prohlédnou a potěžkat. Jsi ochoten něco takového vozit/nosit? Ale zase pokud by jsi kupoval něco většího, tak je to to nutnost.
2) EQ6 mívá relativně velkou periodickou chybu, budeš muset asi rovnou řešit pointování - ale to se tady dočteš taky.

Bill

Edit - jinak já bych ani Maka a ani ED100 na focení moc nedoporučoval - rozumná světelnost je tak f5, raději ještě méně. Samozřejmě krom planet, měsíce ap.
M:736 750 113
MilAN
Věk: 76

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MilAN »

2) EQ6 mívá relativně velkou periodickou chybu, budeš muset asi rovnou řešit pointování - ale to se tady dočteš taky.
Pokud to tak přesvědčivě píšeš, potom musíš ale napsat, že poloviční chybu má montáž za cca 150.000Kč a čtvrtinovou za 250.000Kč. Pokud na ni posadíš odpovídající fotografický dalekohled , t..j. s ohniskem 1000-1250 mm, v žádném případě tě ani tak pointace nemine.. A na takové ohnisko bohatě stačí i ta EQ6 se stejnou pointací Nakonec s touto montáží fotí zde většina astrofotografů a dosahují s ní skvělé výsledky.
Strašení nováčků podle mě není zrovna na místě
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slávek

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Slávek »

no za 1500eu se to chce dobře rozhlídnout v  bazaru . Pokud nebudeš kupovat ED více jak 100mm, stačí na focení HEQ5, která je o dost levnější. Dost peněz ale stojí pointace. Když vemeš nejlevnější (SW synguider - 260eu, pointační dalekohled a pointační kruhy dohromady 150eu, tak dáš jen za pointovaní 400eu) Montáž HEQ5 tak 850eu, dalekohled ED100 dalších 800eu, to už jsi na víc jak 2000eu + dorbnosti a to je to dokonce bez rovnače. Ale proč ti nevyhovuje ten N 203mm? S tím se dá dobře pozorovat i fotit a unese ho i HEQ5 (na focení ale s odřenýma ušima, ale jde to) Pointaci ale třeba na focení VŽDY s kteroukoli rozumě dostupnou montáží.
MartinTT

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MartinTT »

dobre už tomu začínam prichádzať na klb.... meade určite nie.... tie drobnosti mám ešte s predošlého teleskopu.... takže SW newton 203 na HEQ5 pro by bolo vhodná kombinácia? Predošlý bresser messier 203/1000 mi takú váhu horko ťažko zvládal preto som rozmýšlal na SW ED, ale nemám skúsenosti s SW či to nebude na Newtone hlučné ako kombajn atď....
Slávek

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od Slávek »

Vhodné ne úplně, ale sám mám na HEQ5 Newtona 200mm od SW na focení. Funguje to, nesmí moc foukat. ED má oproti zrcadlu dost výhod, hlavně je to uživatelsky nenáročné. Jen to posadíš na montáž, zaostříš a fotíš. Nevšim jsem si ale nikdy, že by se hlučnost montáže zvyšovala spolu s nákladem. Ber to tak, že 200mm zrcadlo je na HEQ5 limit. Pochopitelně je zrcadlo mnohem levnější. za ED100 + rovnač dáš 2x-3x tolik co za Newtona s komakorekrotem.
MartinTT

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MartinTT »

Ďakujem ešte raz za pomoc :D
MartinTT

Sestava pro astrofoto

Příspěvek od MartinTT »

Ešte posledná možnosť:
http://teleskopy-optika.com/teleskopy-m ... 1-ota.html

hmmm čo poviete?

Odpovědět