Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Ani nemusíš vypínat. Odjistíš, otočíš ručně (ne jemným pohybem), zajistíš.
Ahojte.
Potrebujem poradit nejaky jednoduchy program na stabilizaciu obrazu. Davam dokopy fotky zo zatmenia v snahe spravit timelapse ale zial na vyslednom videu slnko dost "skacka".
btw, videopad editor som uz skusal, ale nejak to nezmiernilo pohyb >:(
Potrebujem poradit nejaky jednoduchy program na stabilizaciu obrazu. Davam dokopy fotky zo zatmenia v snahe spravit timelapse ale zial na vyslednom videu slnko dost "skacka".
btw, videopad editor som uz skusal, ale nejak to nezmiernilo pohyb >:(
NEQ6 Pro, Newton SW 150/750, Canon 550D mod., Astronomik CLS CCD, Travelscope 70mm, QHY5L-II
Asi by měl jít použít Registax - umí snímky poskládat na sebe a vyrobit video, kde objekt stojí.
M:736 750 113
Dobrý den,
když vložím okuláry do výtahu dalekohledu Celestron, tak se okuláry (i kolimátor) "viklají". Zafixují se teprve dvěma šroubky z boku výtahu.
Mám to chápat tak, že správně definovaná poloha okuláru i kolimátoru je po utažení právě dvou šroubků?
Potom by bylo jasné, že šroubky nemohou být tři, protože poloha by závisela na utažení jednotlivých šroubků.
JG
když vložím okuláry do výtahu dalekohledu Celestron, tak se okuláry (i kolimátor) "viklají". Zafixují se teprve dvěma šroubky z boku výtahu.
Mám to chápat tak, že správně definovaná poloha okuláru i kolimátoru je po utažení právě dvou šroubků?
Potom by bylo jasné, že šroubky nemohou být tři, protože poloha by závisela na utažení jednotlivých šroubků.
JG
Ano i ne, viklající příslušenství nebá nikdo rád, navíc může v určitých polohách vypadávat, proto se upevní šroubky. Vzhledem k výrobním tolerancím, které jsou třeba i různé u různých výrobců je důsledkem tento stav, dále se mohou spolu setkat materiály s různou tepelnou roztažností atd. Takže vůle je výrobní nutností a šroubky ji vymezují, ovšem nikoli za účelem optimálního zosení sestavy. Je to technické řešení, někdy je šroubek jeden, někdy dva , někdy tři, někdy jeden tlačící na vnitřní upínací pásek atd. Pokud by upínání mělo centrovat musel by se při upnutí měnit průměr některého členu, i taková upnutí jsou, třeba kolimátory Hotech, mění při upnutí upínací průměr kolimátoru, nebo lze měnit průměr upínací šachty , jsou to ovšem trošku dražší mechanická řešení, ale zase precizní.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Hlavně, kvůli kolimaci tohle není potřeba řešit. Protože se jedná o boční posuv maximálně v jednotkách desetin milimetrů a přesnost kolimace pomocí kolimátorů dosahuje 2-3 mm v nejlepších případech. Důležítá je, aby kolimátor / okulár seděl celou dosedací plochou na obrubě okulárového výtahu. Proto je potřeba je držet doražené na OV a opatrně dotahovat šroubek nebo postupně více šroubků, oby v OV neseděly šikmo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aho, tak je to tedy.
takže opatrně šroubky v okulárovém výtahu současně dotahovat, aby se okulár nevyosil. Když jsem kolimátor dal do výtahu tak paprsek ukazoval do středu terče, po utažení jednoho a pak druhého šroubku se trochu odchýlil.
J.G.
takže opatrně šroubky v okulárovém výtahu současně dotahovat, aby se okulár nevyosil. Když jsem kolimátor dal do výtahu tak paprsek ukazoval do středu terče, po utažení jednoho a pak druhého šroubku se trochu odchýlil.
J.G.
Nevíte někdo, jak utáhnout trochu volné "sklíčko" ve filtru Astronomik 1.25''?
Např. u Meade filtru jsou v tom vnitřním utahovacím kroužku s vnějším závitem dva šikovné zářezy a není problém, u Astronomiku je kroužek hladký a netuším, jak jej zašroubovat nebo i vyšroubovat. Nebo jsem něco přehlédl?
Nějaké kleště apod. nechávám stranou(prozatím).
Nikdo neporadil, až astro-shop Eric-Sven Vesting e.K.
Jednoduše jsem vzal kousek dřevěné tyče 27mm průměr (Eric doporučil 27.5mm), do čela nalepil oboustrannou lepicí pásku, jemně přitlačil filtr (tedy přesněji tu vnitřní matici) a otáčením filtrem jsem sklíčko utáhl. Šlo to naprosto bez problémů.
Např. u Meade filtru jsou v tom vnitřním utahovacím kroužku s vnějším závitem dva šikovné zářezy a není problém, u Astronomiku je kroužek hladký a netuším, jak jej zašroubovat nebo i vyšroubovat. Nebo jsem něco přehlédl?
Nějaké kleště apod. nechávám stranou(prozatím).
Nikdo neporadil, až astro-shop Eric-Sven Vesting e.K.
Jednoduše jsem vzal kousek dřevěné tyče 27mm průměr (Eric doporučil 27.5mm), do čela nalepil oboustrannou lepicí pásku, jemně přitlačil filtr (tedy přesněji tu vnitřní matici) a otáčením filtrem jsem sklíčko utáhl. Šlo to naprosto bez problémů.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Otázka:
je někdo z vás tak zuřivý dalekohledista jako já, že je na satelitní mapě členů vidět i s dalekohledem?
Odpověď:
asi ne, protože jste asi noční ptáci a potmě se přece nefotí ;D
je někdo z vás tak zuřivý dalekohledista jako já, že je na satelitní mapě členů vidět i s dalekohledem?
Odpověď:
asi ne, protože jste asi noční ptáci a potmě se přece nefotí ;D
Dejme tomu ze mám newtona na německé montáži a zaměřím dalekohled nad jižní obzor. Jaká se obvykle volí poloha výtahu a závaží? Já to mám tak ze výtah směřuje na východ mírně nahoru a závaží taky na východ.
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Obvykle to dělám tedy přesně naopak-. aby mi nepřekážela montáž
lepší rada žádná než špatná
Nasla by se nejaka dobra duse, ktera by mi zmerila presny fyzicky prumer 25cm primaru od Skywatcheru? Diky 
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 40/140#140][splithere][/link][splithere_end]
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Kolegové, chtěl bych se zeptat. Ztratil jsem všechna CD od mé DSLR při stěhování - jde mi hlavně o to s programy jako Digital photo professional a EOS remote apod. Poskytuje Canon nové zdarma, pro lidi jako jsem já? Nebo jak to vyřešit?
Asi jsem naivní, že ?
Asi jsem naivní, že ?
Lectorem iustus...
Nedávno jsem si koupil C60D jen s nabíječkou a baterkou, jinak bez ničeho. Takže jsem řešil stejný problém.
Zkus se podívat zde: http://www.canon.de/support/consumer_pr ... meras/eos/
Asi po tobě budou chtít seriové číslo, ale to by si měl mít na DSLR dole na štítku.

Zkus se podívat zde: http://www.canon.de/support/consumer_pr ... meras/eos/
Asi po tobě budou chtít seriové číslo, ale to by si měl mít na DSLR dole na štítku.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC