Otázky ohledně dalekohledu
Jako první věc bych se chtěl zeptat, zda při pozorování objekty vidím barevně nebo černobíle. Je to pto mě docela důležiý, fascinujou mě ty barvičky atk Grin
Barevně uvidíš aspoň jasnější hvězdy. Najdi si někde povrchové teploty hvězd podle barev a při pohledu na jasnou barevnou hvězdu, budeš hned přibližně vědět, jakou má hvězda povrchovou teplotu Barevně je vidět i Mars, Saturn, Jupiter, Uran, Neptun, Měsíc. Prostě vše, co má pouhým okem, nebo v dalekohledu dostatečný jas.
Barevně uvidíš aspoň jasnější hvězdy. Najdi si někde povrchové teploty hvězd podle barev a při pohledu na jasnou barevnou hvězdu, budeš hned přibližně vědět, jakou má hvězda povrchovou teplotu Barevně je vidět i Mars, Saturn, Jupiter, Uran, Neptun, Měsíc. Prostě vše, co má pouhým okem, nebo v dalekohledu dostatečný jas.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
to Lukemon - já taky nebyl z kulovek paf,když jsem čučel jen triedrem. ;)Tady už jsem reagoval na případnou,uvažovanou koupi většího dalekohledu. ::)
to Milan - absolutní pravda co se počtu týče,ale vždy se ke kulovkám přidávají i nějaké ty jiné DSO. ;)Zas tak ulítlej nejsem,abych přehlížel vše ostatní. ;
Měl jsem pocit ,že LostLeg jako by předem zavrhl určité druhy objektů a to je ještě neviděl v něčem větším než triedru. :-?A to by byla určitě škoda.Třeba taky časem okoukne co se dá a pak k nějakým objektům přitíhne trochu víc a k jiným méně.
Hlavně ať je chuť,čas a dobré počasí
to Milan - absolutní pravda co se počtu týče,ale vždy se ke kulovkám přidávají i nějaké ty jiné DSO. ;)Zas tak ulítlej nejsem,abych přehlížel vše ostatní. ;
Měl jsem pocit ,že LostLeg jako by předem zavrhl určité druhy objektů a to je ještě neviděl v něčem větším než triedru. :-?A to by byla určitě škoda.Třeba taky časem okoukne co se dá a pak k nějakým objektům přitíhne trochu víc a k jiným méně.

Hlavně ať je chuť,čas a dobré počasí
Ja ešte budem odpovedať na poslednú otázku prvej LostLeg-ovej správy, určite ti každý odporučí 200/1000 dobson, dobsonova montáž je na obyčajné pozorovanie úplne najlepšia, viac nájdeš v tých odkazoch.
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond), EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
Díky všem za odpovědi, dost mi to pomohlo . Chtěl bych se ještě zeptat, zda má cenu kupovat na 10x50 baader folii na Slunce? A taky jak si mám triedr seřídit? Mám tam u okuláru ( snad to označuju správně, prostě to místo kam koukám) možnost otočit tím, tak bych se chtěl zeptat co s tím. Jestli to tu už někde je tak se omlouvám. A poslední věc, chtěl bych si koupit stativ, tak do 600 stovek, pokud možno levnější, přijde mi divný utratit za stativ stejně peněz jako za dalekohled, ale když jsem viděl i stativy za 14000... Díky za odpovědi.
Minolta triedr 10x50
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Nemusíš kupovat celou novou fólii, stačí napsat do sekce Koupím nebo prohledat sekci Prodám, že potřebuješ jen kousek na trieder.
Filtr jsem si na 10×50 taky vyrobil, používám ho na rychlé zjišťování skvrn na Slunci a pokud je jich víc nebo jsou něčím zajímavé, vytahuju velký dalekohled.
Filtr jsem si na 10×50 taky vyrobil, používám ho na rychlé zjišťování skvrn na Slunci a pokud je jich víc nebo jsou něčím zajímavé, vytahuju velký dalekohled.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Triedr musí jít zaostřit pro obě oči zvlášť. Většina triedrů má centrální zaostřování (kolečko) - jeho otáčením se oba okuláry vysunují a zasunují - a ostření jednoho okuláru zvlášť. Při pohledu do dalekohledu otáčej tím kolečkem dokud obraz nebude ostrý pro oko, kterým se díváš do okuláru, který nejde samostatně ostřit. Jakmile máš toto oko zaostřené, tím otáčecím okulárem doostříš pro to druhé oko, pokud to bude nutné.
Díky, na tu fólii se kouknu, nevíte ještě někdo co s tím stativem? Jaký jste používali vy?
Minolta triedr 10x50
ahoj , nechcu zakladat nove vlakno , chci se zeptat jestli je triedr lepsi nez dobson 130/650 mm , dekuji predem
konkretne mam vybrany tento kousek :::: http://www.celestron.cz/dalekohledy/tri ... l?znacka=1
Je . Ne sorry, to ti odpovím i já, ten dobson je mnohem lepší, má větší průměr. Podobnej triedr mám i já. Ještě jsem s ním ale moc nepozoroval, byl jsem v Itálii, teď mám konečně prázdniny, tak budu mít čas. Líp ti určitě odpoví někdo zkušenější 

Minolta triedr 10x50
ok i tak diky za odpoved
chci se zeptat jestli je triedr lepsi nez dobson 130/650 mm
Každý dalekohled má své uplatnení. Triedr má velké zorné pole a je dobrý na jasné plošné objekty. Většinou je kvalitnější triedr bez zoom.
Dobson 130/650 je už klasický hvězdářský dalekohled. Budeš moct používat větší zvětšení a užívat si tak pohled na Měsíční krátery a pohoří, oblačné pásy na Jupiteru, prstenec u Saturnu, taky už trochu rozloží např. M13 na hvězdy, rozliší těsné dvojvězdy atd. atd.
Vhodné zvětšení u takového dalekohledu je třeba 30x, 80x, 120x, 150x a za dobrého seeingu okolo 200x.
Každý dalekohled má své uplatnení. Triedr má velké zorné pole a je dobrý na jasné plošné objekty. Většinou je kvalitnější triedr bez zoom.
Dobson 130/650 je už klasický hvězdářský dalekohled. Budeš moct používat větší zvětšení a užívat si tak pohled na Měsíční krátery a pohoří, oblačné pásy na Jupiteru, prstenec u Saturnu, taky už trochu rozloží např. M13 na hvězdy, rozliší těsné dvojvězdy atd. atd.
Vhodné zvětšení u takového dalekohledu je třeba 30x, 80x, 120x, 150x a za dobrého seeingu okolo 200x.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Dekuji moc takze triedr si kupovat nebudu kdyz mam lepsi dalekohled
dekuji za ochotu
dekuji za ochotu
Dekuji moc takze triedr si kupovat nebudu kdyz mam lepsi dalekohled Wink
dekuji za ochotu
Pokud si koupíš větší dalekohled, tak za pozorováním deep-sky objektů budeš muset jezdit pozorovat mimo Prahu, vzhledem k stávajícímu světelnému znečištění ve městě :-/
Habl
dekuji za ochotu
Pokud si koupíš větší dalekohled, tak za pozorováním deep-sky objektů budeš muset jezdit pozorovat mimo Prahu, vzhledem k stávajícímu světelnému znečištění ve městě :-/
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
ja v Praze vubec nepozoruju , pozoruju na chate poblis ždáru nad sazavou