Ahoj, jsem v pozorování vesmíru naprostý nováček, tak mi prosím promiňte pro vás asi dost stupidní otázky . Jako první věc bych se chtěl zeptat, zda při pozorování objekty vidím barevně nebo černobíle. Je to pto mě docela důležiý, fascinujou mě ty barvičky atk ;D. A ještě bych se chtěl zeptat, co můžu s mým dalekohledem¨- mysliveckým-Minolta (bohužel nevím model), který má na sobě napsáno: Classic 10x50W a pod tím wide angle 6,5°.Změřil jsem také průměr čočky( té větší ) s je to 55 mm. Dají se s ním pozorovat prstence Saturnu, měsíce Jupiteru,galaxie Sombrero, mlhoviny( např. Orlí), a také planetární mlhoviny ( ty mě zajímají hodně ). Kdyby jste mi odpověděli samostatně na každý ten objekt, byl bych moc rád . A poslední věc: chtěl bych si koupit něco lepšího, takže pokud máte návrh na nějaký dobrý dalekohled na začátek, klidně ho napište, díky. To je asi vše, tak díky za odpovědi
Vitej na foru :)
Objekty vidis cernobile, to co je na fotkach, je jenom na fotkach. Prstence Saturnu moc dobre neuvidis, to chce vetsi zvetseni. Pokud se podivas pozorne, tak uvidis ze je planeta jakoby protahla (to jsou ty prstence). Mesice Jupiteru bez problemu. Z mlhovin uvidis ty velke a jasne (treba M42, M8 nebo M17, Orli asi ne, ta zas tak jasna neni). Z planetarnich mlhovin uvidis rozumne tak M27 nebo Helixe, ostatni jsou prilis male a potrebuji vetsi zvetseni. Galaxii Sombrero uvidis, ale jen jako malou mlhavou skvrnku bez detailu. Urcite uvidis mnoho otevrenych hvezdokup.
Vybiras-li dalekohled, zacni tady: uvodni informace pro zacatecniky
to LostLeg:Tvým triedrem se dá vypozorovat spoustu věcí na noční obloze a tak ho určitě používej dál. ;)Nauč se poznávat souhvězdí a orientovat se kde a jaké objekty jsou.
10x50 znamená,že máš zvětšení 10x a to nebude na planetární pozorování stačit.Prstence na Saturnu nerozeznáš,tam potřebuješ alespoň 40x.Jupiter už bude malinkatá kulička a u něj uvidíš 4 slabé měsíčky.
Na planetární mlhoviny to bude taky málo,tam opět potřebuješ zvětšení o dost více.
Triedr využiješ na širokoúhlejší pozorování a uvidíš objekty které jsou rozlohově větší.Galaxie a mlhoviny nějaké půjdou,ale uvidíš je vždy jen čermobíle,nebo jako šedé fleky.
Měsíc bude fajn.
Co se týče nákupu dalekohledu a veškerých dalších informací ohledně pozorování je tu na AF spousta vláken,které postupně pročítej a na vše najdeš odpovědi.
Tak vítej na fóru a ať sedaří.
Díky moc za odpovědi a přivítání, lentaku, díky za odkazy mám to v podstatě přečtený skrz naskrz. To s tou barvou mě docela naštvalo, dost se mi to líbí. Nedá se tý barvy nějak dosáhnout, kromě fotky? Jaký přibíližení bych měl používat? Např. na Jupiter? Abych to viděl je jako malý bod nebo jako kouli? Ty galaxie jsem ani nečekal že uvidím, to samý u planetárních mlhovin, u nich mě to ale dost štve, sou zrovna tk hezký . Ty kulový a otevřený hvězdokupy mě moc neberou, ale i tak se na něco určitě kouknu . Zatím díky
Ja na Jupiter používam 125x (150/750 newton) a je to dosť také všelijaké, vidieť tam tie pásy ale aby som videl na ňom nejaké detaily musia byť dobré podmienky a prispôsobené oči... Takže najlepšie je podľa mňa min. tých 150x ale je to môj názor. S farbami ti nepomôžem a gulové a otvorené hviezdokopy ťa asi tiež chytia, hlavne Perseus a potom tie vyššie spomenuté.
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond), EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
Díky moc za odpovědi a přivítání, lentaku, díky za odkazy mám to v podstatě přečtený skrz naskrz. To s tou barvou mě docela naštvalo, dost se mi to líbí. Nedá se tý barvy nějak dosáhnout, kromě fotky? Jaký přibíližení bych měl používat? Např. na Jupiter? Abych to viděl je jako malý bod nebo jako kouli? Ty galaxie jsem ani nečekal že uvidím, to samý u planetárních mlhovin, u nich mě to ale dost štve, sou zrovna tk hezký . Ty kulový a otevřený hvězdokupy mě moc neberou, ale i tak se na něco určitě kouknu . Zatím díky
Například velké mlhovina v Orionu je vdiět celkem snadno barevně, stačí k tomu metrový dalekoheld za dva miliony
Možná by to chtělo, aby ses s něym dohod na podívaní se do běžnýho daelkohoedu, aby sis udělal něěakou představu, co od toho můžeš čekat, než začneš nakupovat. Protože to skoro vypadá, že tovje představa je minimálně nejasná
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Díky moc za odpovědi a . Ty kulový a otevřený hvězdokupy mě moc neberou, ale i tak se na něco určitě kouknu . Zatím díkyNo vidíš a mě zas to kulový bere dost. ;DNeodsuzuj,dokud jsi neviděl.
Barvu tam opravdu nedostaneš,pokud nepoužiješ nějaký bar.filtr.Ale to furt není to co si představuješ. :-[
Zvětšení budeš v budoucnu potřebovat různá a to od tvých 10x po řekněme 300x na planety a planetárky.
No vidíš a mě zas to kulový bere dost. ;DNeodsuzuj,dokud jsi neviděl.
.Problém je v tom, že těch 100 -120 kulovek prohlídneš za nemnoho nocí a potom Ti zbývá dostupných několik tisíc těch ostatních DSO
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
No vidíš a mě zas to kulový bere dost. GrinNeodsuzuj,dokud jsi neviděl. Wink
Mě taky moc kulovky v triedru 10x50 neberou, chce to dalekohled s průměrem kolem 20cm.
Ovšem na velké otevřené hvězdokupy je triedr ideální, např. M45.
Lentaku diky, to honza ebr: Až na něj našetřím, tak dám vědět .Jen by mě zajímalo jak je to možný? Že u něj je to vidět barevně. Nejasná je, to jo. Teďka sem si sice vyjasnil pár věcí, ale asi si budu muset vyzkoušet nějakej normální přístroj abych věděl jak to funguje . Ještě jsem tu četl, že se pužívaj určitý filtry, tak jestli by jste mi mohli napsat nějaký základní nebo který bych mohl potřebovat. Díky
Lidské oko nevidí barevně, pokud není k dispozici dostatek světla. Projdi se v noci po lese. Přijde ti zelenej? čim větší dalekohled, tim víc světla (ale tim větší cena).
ALe ani v daelkohledu za ty dva miliony neuvdiíš na mnoha objektech tolik jako na fotce vybavenim za 5 tisíc. To ale neznamená, že pohled "naživo" dalekohledem nemůže být skvělá věc, jak dokazujou davy lidí tady na AF.
Nemýš v profilu ani vyplněno odkud si (ačkoliv to naše úvodní rady doporučují), každopádně bych ti doporučil připojit se k lidem, co v tvéém okolí pozorují, což dosáhneš sledováním geograficky příslušného vlákna.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Jen by mě zajímalo jak je to možný? Že u něj je to vidět barevně.Větší průměr zrcadla zachytí mnohem víc světla.
Kdyžtak vyhledej nejbližšího člověka v mapce uživatelů a domluv se s ním na společném pozorování.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž FITS prohlížeč