Máte rádi Měsíc aneb pozorujete kolem úplňku?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
dumuzid

Příspěvek od dumuzid »

mesiac je pekny aj v splne
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

mesiac je pekny aj v splneAle bez stínů nevynikne plasticita kráterů. Zrovna včera jsme si na astrosrazu vychutnávali parádní krátero-stínovou podívanou.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Úplněk rozhodně něco do sebe má, chce to filtr a zvětšení takové aby se Měsíc vešel celý, a to jak třeba vynikne kráter Tycho je mazec. Ale stejně, pohledu na terminátor kolem čtvrti se to nevyrovná, aspoň u mne ne...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Andrej
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andrej »

Možno letmý pohľad na Mesiac v splne je fajn ale ďalekohľadom to pre mňa nemá žiadny väčší zmysel. Bez filtru sa nedá, s filtrom mi to stále pripadá, že už-už mi to vypečie oko Pohľad na plastické krátery je úplná bomba, takže okolo splnu, keďže nemá zmysel ani hľadať DSO, sa venujem v noci iným činnostiam ;)
benji

Příspěvek od benji »

Ahojte,

rad by som sa spytal ci sa oplati vytiahnut dalekohlad (250 dobson) aj pocas mesiaca ktory je v splne - sice uz je v uplnom ale aj tak.

Vedeli by ste poradit nejake zaujimave objekty ktore by sa dali lahsie najst a bolo by ich vidiet.

Dakujem
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Planety, jasnější kulové a otevřené hvězdokupy, dvojvězdy. Většinou se něco pozorovat dá. Zaleží na podmínkách. Když je dobrý seeing, tak hrátky s těsnýma dvojhvězdama můžou byt zajímavé. Velké zvětšení prověří kolimaci a temperaci. DSO objekty si najdi podle magnitůdy. Čím jasnější, tím líp. Hledat duchařiny moc nemá cenu.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Frederik

Příspěvek od Frederik »

Já som včera pozoroval ( myslím že mesiac bol 2alebo 3 dni po splne )  a bolo to zlé.
m57 - viditeľná len bočným pohľadom.
m13 - viditeľná dobre, ale najlepšie sa predvedie za tmy.
m27 - nejaké náznaky hmloviny tam boli, ale detaily nikde
m92 -slabo viditeľná a kým som videl rozobranie hviezdokopy až do centra, chvíľu to trvalo. Pri tmavej oblohe to nie je problém.
m108, m97 , m109 neboli viditeľné.
NGC 4490 a 4485- myslím že nejaké náznaky tam boli ale pri tom modrom pozadí som nevedel či to naozaj vidím, alebo je to len predstavivosť.
m51 -takmer neviditeľná
m17 - jemné náznaky hmloviny.
m8 a m21 som nemohol  ani nájsť.

Z tohoto pozorovania som usúdil, že viac toho nemá zmysel ani pozorovať. Je to len na tebe ako sa rozhodneš. Ale ak chceš pozorovať nieto objekty prvý krát, tak ich ani nenájdeš. Ja už mám zapamätané, čo ako mám nájsť.

EDIT: Možno by m81 a 82 stáli za pozorovanie, ale pri tom svietiacom mesiacii a lampe ktorá mi svietila práve na Medvedicu, som proste nemohol nájsť pevné body, po kt. by som sa dostal k týmto objektom.
A taktiež Double Clusters sú pekné.

EDIT: A aby osm nezabudol, tak ráno je pekne vidieť Jupiter.
Malé Newtonové zrkadlo.
Lentak6

Příspěvek od Lentak6 »

Moje subjektívne pocity sú že ak je Mesiac v splne tak sa oplatí iba Mesiac, planéty, dvojhviezdy a možno niektoré hviezdokopy. Z guľoviek som bol vždy len sklamaný a nejaké hmloviny a pod... som ani neskúšal. Ale myslím že sa to oplatí, môžeš sa celý čas sústrediť len na jeden objekt, napr. Jupiter, môžeš tak vypozorovať rôzne detaily a trebárz ich zakresliť, potom sa s nami o ne podelíš. :)
Na astrofóre som vystupoval aj pod menami Lentak a Katnel, bohužiaľ, prístupy k týmto účtom som stratil.
SW 254/100, SW 150/750, ortho 5mm, SW UWA 6mm, Baader 8mm, 10mm a 20mm setové, 28mm setový 2", nejaké triedre
Frederik

Příspěvek od Frederik »

Súhlasím s LenTak.
Ja napr. nevydržím, a vytiahnem ďalekohľad von, aj keď je spln. Viem že budem sklamaný, ale aspoň sa snažím toho čo najviac vidieť. Cvičím si tým vlastne oči (teda ak sa to tak dá povedať).
Dnes napr. to nebude ideálne, ale proste nedá mi skontrolovať aspoň základné objekty.
Som proste nepoučiteľný závislák. :)
Malé Newtonové zrkadlo.
Čtvrtek

Příspěvek od Čtvrtek »

To je zajímavé jak Vám tady vždycky Měsíc v okolí úplňku vadí ;D

Vždyť právě sám Měsíc v úplňku je zajímavý, vzhledy kráterů jsou neopakovatelné a každý úplněk je prostě jiný...
Lentak6

Příspěvek od Lentak6 »

No to hej ale krajší je Mesiac keď pripomína rožok či banán. Aj tie tiene v kráteroch aj to že má slabší jas a môžem využiť priemer naplno, nemusím pricloňovať pretože nemám polarizák. :/
Na astrofóre som vystupoval aj pod menami Lentak a Katnel, bohužiaľ, prístupy k týmto účtom som stratil.
SW 254/100, SW 150/750, ortho 5mm, SW UWA 6mm, Baader 8mm, 10mm a 20mm setové, 28mm setový 2", nejaké triedre
Čtvrtek

Příspěvek od Čtvrtek »

Krásnější je pokud vrhá stíny kráterů to je jasné :D

Ale zkus se podívat na změny kráterů při přímém osvětlení. Možná by ani člověk nevěřil na co se dívá, např. kráter Erastothenes je můj oblíbený...
Lentak6

Příspěvek od Lentak6 »

Ono dosť by mi pomohl taký polarizák a aj keď to nie je drahá záležitosť tak momentálne na to proste nemám. :/ Ale rozhodne sa rád kochám Mesiacom za každých podmienok. A ten kráter skúsim. ;)
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Za Měsíce je dobré naspat do zásoby, až bude nov... 8-)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
michal.b

Příspěvek od michal.b »

To je zajímavé jak Vám tady vždycky Měsíc v okolí úplňku vadí  ;D

Vždyť právě sám Měsíc v úplňku je zajímavý, vzhledy kráterů jsou neopakovatelné a každý úplněk je prostě jiný...
To je tim, ze tu nemame 300 jasnych noci do roka. Kdyby bylo hezky kazdy den, tak bych i ten Mesic vzal na milost, ale kdyz on je spolcenej s oblacnosti a na smeny drzi non-stop sluzbu :P

Ale abych jenom neremcal - kdyz je dobry seeing, tak pri Mesici koukam na Mesic A taky se daji dost dobre pozorovat male planetarky, kdyz se pouzije UHCcko a nejaky hadr pres hlavu, tak cloveku skoro nevadi ze sviti.

No a konecne - noci kdy sviti Mesic se daji pouzit i na neastronomicke veci, ktere pri novu trpi.
Odpovědět