Máte rádi Měsíc aneb pozorujete kolem úplňku?
Zdravím, zajímalo by mě jak to máte s pozorováním kolem úplňku? Pozorujete? A co? Já tak nanejvíš planety a dojhvězdy ale někdy přemýšlím jestli to vůbec má smysl vytahovat dalekoled...
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Mesic rad nemam a zakazal bych ho (nebo bych ho alespon nechal natrit na cerno) 
A ted vazne - kolem uplnku vetsinou nepozoruju, jenom kdyz je extra dobry seeing, tak to namirim na nejakou planetu, nebo klidne i ten Mesic. Tyto uplnkove noci vyuzivam spis neastronomicky a jsem za ne rad. Jenom me stve kdyz se zasoba jasnych noci spotrebuje pri uplnku a kolem novu je zatazeno.
A ted vazne - kolem uplnku vetsinou nepozoruju, jenom kdyz je extra dobry seeing, tak to namirim na nejakou planetu, nebo klidne i ten Mesic. Tyto uplnkove noci vyuzivam spis neastronomicky a jsem za ne rad. Jenom me stve kdyz se zasoba jasnych noci spotrebuje pri uplnku a kolem novu je zatazeno.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Promenne hvezdy Na bodove objekty svetlo Mesice prilis nevadi. Tuhle svetelnou krivku jsem udelal za uplnku.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Mesic rad nemam a zakazal bych ho (nebo bych ho alespon nechal natrit na cerno) :)
Taky jsem měl k němu podobný vztah. Navíc pokud je Měsíc v úplňku, tak hory a krátery nevrhají ani pořádné stíny, prostě nuda... Teda dokud jsem na Měsíc v úplňku nenamířil dalekohled s prvním kvalitnějším okulárem (v té době to byl Newton 150/750 a Panoptik 19mm). Teď, pokud je dobrý seeing a Měsíc je kolem úplňku relativně vysoko nad obzorem (což bylo teďkom z jara, v létě to bude horší), tak si tuhle příležitost nenechám újít. Jsem schopen na ten plný kotouč koukat klidně i hodinu bez toho, že by se mi to omrzelo.
Taky jsem měl k němu podobný vztah. Navíc pokud je Měsíc v úplňku, tak hory a krátery nevrhají ani pořádné stíny, prostě nuda... Teda dokud jsem na Měsíc v úplňku nenamířil dalekohled s prvním kvalitnějším okulárem (v té době to byl Newton 150/750 a Panoptik 19mm). Teď, pokud je dobrý seeing a Měsíc je kolem úplňku relativně vysoko nad obzorem (což bylo teďkom z jara, v létě to bude horší), tak si tuhle příležitost nenechám újít. Jsem schopen na ten plný kotouč koukat klidně i hodinu bez toho, že by se mi to omrzelo.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Mne Měsíc v úplňku naprosto nevadí. Naopak se věnuji přes den Slunci s H alfa dalekohledem, ale i s fotosferickým dalekohledem. A též nevadí, když na ranní neb podvečerní obloze kralují obě tělesa ;D
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
na ten plný kotouč koukat klidně i hodinu bez toho, že by se mi to omrzelo.To je zajímavé, pro mě se Měsíc v úplňku nedá s tím kolem čtvrti vůbec srovnat.. ne že bych se nepodíval ale...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Kdysy jsem úplněk taky nesnášel, ale když jsem jednou s 250-kou namířil na úplněk a pozoroval detaily, byl jsem velice překvapen při použití polarizačních filtrů kolik krásy vidím ve vetším zvětšením a to se říká, že při úplnku není skoro nic vidět.
Takže doporučuju na to mrknout, např. Copernicus a jeho okolí je nádherné i při úplnku.
Takže doporučuju na to mrknout, např. Copernicus a jeho okolí je nádherné i při úplnku.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Okolo úplňku pozoruji Měsíc velmi rád. I v okamžiku úplňku jsou vidět na části okraje Měsíce detaily kráterů (Slunce kromě zatmění nikdy není nad středem měsíčního kotouče), přičemž krátery jsou vidět "z boku". A ovšem, které krátery jsou vdět, závisí na libraci. Stojí zato se také podívat na krátery s paprsky. A ovšem na krítery s vysokým albedem - např. Aristarchus a Proclus. Právě okolo úplňku jsou vidět na dně Archimeda pruhy ve směru východ-západ. Ostatně v době úplňku toho jinak k pozorování moc není. Někde jsem četl, že v úplňku je Měsíc 12x jasnější než ve čtvrti.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Já mám měsíc v úplňku rád je to období kvalitní astronomické dovolené, kdy se může člověk aspoň týden pořádně vyspat 
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc je jeden z nejotravnějších objektů (pravděpodobně nejotravnější, kromě Slunce, to si můžeme nechat, nic jinýho nám ani nezbývá), který výrazně redukuje počet použitelných nocí, které jsou již předtím redukovány počasím. Přičemž platí, že jasno bývá zhusta kolem úplňku a zataženo kolem novu. Dnes se stydím, že sem dokázal trávit hodiny neužitečným kreslením všeho možného nebo nemožného na jeho povrchu. Dalekohled na něj nemířím, protože bych jednak musel znovu nechat vysvětit optiku a jednak bych si kazil svoje duchařské oči...proto je vhodné iniciovat petici za jeho brzké odtažení k nějakému jinému objektu SS, případně ho nechat v klidu odplout kamkoliv...
Měsíci zmar!!! (případně i Venuši nebo Jupiteru, ty taky dokážou pěkně tahat oči):-)
To cocky: je to ještě horší, přibližně 16x:-(
Měsíci zmar!!! (případně i Venuši nebo Jupiteru, ty taky dokážou pěkně tahat oči):-)
To cocky: je to ještě horší, přibližně 16x:-(
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Nikdy jsem neměl s Měsícem problémy. Prostě když svítí tak, že není vidět nic jiného, pozoruju ten Měsíc 
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jsem schopen na ten plný kotouč koukat klidně i hodinu bez toho, že by se mi to omrzelo.Že by byl někdo stejně postižený jako já? Dělám to stejně...
Měsíc v úplňku pro mě neznamená žádný odpočinek, když mě nebaví on tak je to většinou nějaká planeta nebo dvojhvězda. Není to paráda? Světlo v noci, lidi nervózní, nemůžou spát ;D Ikdyž pro mě je nejkrásnější, den dva po první čtvrti, Měsíc i v úplňku miluji...
Ať žijou upíři!
P.S.: kterou oblast na Měsíci máte nejraději? Nebo ho fakt natřem ???
Měsíc v úplňku pro mě neznamená žádný odpočinek, když mě nebaví on tak je to většinou nějaká planeta nebo dvojhvězda. Není to paráda? Světlo v noci, lidi nervózní, nemůžou spát ;D Ikdyž pro mě je nejkrásnější, den dva po první čtvrti, Měsíc i v úplňku miluji...
Ať žijou upíři!
P.S.: kterou oblast na Měsíci máte nejraději? Nebo ho fakt natřem ???
Lectorem iustus...
-
astrodiver
V podstate som rád, že máme mesiac... presnejšie povedané,že máme iba jeden mesiac Rozmýšlal už niekto nad tým, že by ich bolo viac? Povedzme 4, alebo aj 21? Takže buďme radi priatelia, že aspoň občas si vieme vychutnať pojem "tmavá obloha"a pozorovať DSO.
<div class=
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Rozmýšlal už niekto nad tým, že by ich bolo viac?Ano, ale představoval bych si je s daleko menšími rozměry, třeba jako Phobos, Deimos, maximálně rozměry Mimase (cca 200 km).
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč