Zase UFO :-))

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
JZ

Příspěvek od JZ »

Mě tak napadá parašutista, který na tu vzdálenost není pod padákem vidět a byl vysazen z vrtulníku. Snad - možná?
MP

Příspěvek od MP »

Kdepak. Kdyby to bylo stejne daleko, jako vrtulniky, bylo by to take stejne "vysisovane" pruchodem svetla pres tlustou vrstvu prazskeho "vzduchu". Tohle bylo o dost bliz a tedy i mensi. Ale ne zase moc blizko ( moucha ) - pri tom zoomu by to byl jen rozplizly flek. Takze tipuji nejaky letajici objekt ( vcetne zivych objektu ) o velikosti od 10 do 50 cm. Zkratka UFO.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Podle listu rotorů vrtulníků jde o poměrně krítkou expoziční dobu. Tudíž i rychlý objekt by se na snímku mohl jevit bez známek pohybu.

Autor poznamenal, že se jedná o velký zoom, tudíž já bych to viděl na hmyzáka letícího ve větší vzdálenosti, ale vhodném směru (řekněme pár desítek metrů vzdálený čmelák). Ono to bílé nad tím černým by klidně mohla být křídla, vždyť to tak trochu i vypadá (s ohledem na délku expozice).

Doufám, že tvůj kámoš není šprýmař, co chce dělat z astronomů idioty pomocí Photoshopu :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MP

Příspěvek od MP »

Neslo mi o cas, ale o hloubku ostrosti. Je ale fakt, ze na takovouhle fotku mohl byt objektiv hodne zacloneny, takze muze byt relativne ostry i blizky a maly objekt. Ja jsem holt zvykly na ty nocni fotky, tak automaticky predpokladam, ze kdyz je dlouhy zoom zaostreny na nekonecno, tak vsechno, co je blizko, je uplne rozmazane. Pri zavrene clone to samozrejme neplati.

filomena

Příspěvek od filomena »

Na fotkach proti obloze tam casto NĚCO je a pri te 1000 stoji i muska. :rotflmao:
QQ

Příspěvek od QQ »

No ja osobne se nejvice klonim k tomu, ze je to hmyz a nejak si s tim drsne pohral software ve fotaku (digitalni zoom).

Jinak kazdopadne to kamos v PS nedelal. A ta zmena co je zaznamenana v exif, tak ta je ode mne. Orizl jsem fotku na mensi format jelikoz puvodni snimek byl v 3 megovem rozliseni.

Kazdopadne je to i zajimave a poslat to nejakym pravovernym ufologum + pridat k tomu nejaky tajuplny popis ..... ;D :rotflmao: ;D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jo poslat jim to to by šlo :D

Ono když je to digitál, může být clona klidně 5 a víc a to pak máš sice zaostřeno na nekonečno ale v reálu třeba od 50 m do nekonecna.. a to už je taky docela daleko.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tohle poslal Mgr. Martin Vičar do konference IAN..

Dnes večer jsem pozoroval těžko identifikovatelný objekt.
Pohyboval se 20-30 stupňů nad jižním obzorem od západu k východu.
Byl o málo jasnější než Venuše, ale měl sytě oranžovou barvu.
Nevydával žádný zvuk převyšující šum nedaleké silnice.
Fotografie trajektorie ukazují mírně "klikatou" trajektorii - tzn nikoli
předmět letící přímo, jako např. družice, spíš tedy něco letící vzduchem?
Fotky jsem pověsil na http://martin.vicar.cz/ufo/
Martin.

A proč to sem cpu? Já to viděl taky :-)
Byl to vcelku dost jasně oranžový bod vyskytující se u mě v Jablonci ve výšce asi 5° nad JZ obzorem (kolem 21:30). Po dobu asi 2 min jsem jej pozoroval prakticky bez pohybu jen s mírným náznakem pohybu k východu. Pak se začal pohybovat konstantní rychlostí vlevo, tedy k východu a rychlost jsem změřil na 1° za 10 sekund. Pozoroval jsem jej i triedrem 10x50, neboť jsem se domníval, že jde o letadlo v koridoru, nicméně nespatřil jsem známé bílé světlo doplňované záblesky jiných, jak vídám triedrem letadla velmi daleko ode mně.. Přesto jsem se domníval, že jde o letadlo nad Prahou jdoucí na přistání nebo kroužící nad letištěm. Také jsem uvažoval o meteobalónu. No nevím. Ztratil se mi v pohybu vlevo ve stromech a už z nich nevyplul ani po dvouminutovém čekání. Jasnost postupně mírně klesala v čase, ale na počátku pozorování měl asi -2 mag možná jen -1,5.

To víte, když čekáte až se vám vyjasní u komety a nad jihem je jasno.. to máte čas vidět i takovéhle věci
MP

Příspěvek od MP »

Pokud to letelo k vychodu, tak jste to videli z leve strany a tam maji letadla cervene pozicni svetlo na konci kridla. Takze jestli to bylo dostatecne daleko a vsechna viditelna svetla splyvala, ta barva by mohla odpovidat. A jestli to byl nejaky vojensky stroj, ktery nemel zapnute protikolizni majaky ... No, zkratka, pri trose fantazie by to letadlo mohlo byt.

lubomir

Příspěvek od lubomir »

kusok pomimo temy -fotka s iridiom -8mag a nejakym lietadlom a s dobrou kompoziciou moze byt mimoriadne zaujimava
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
3PO

Příspěvek od 3PO »

Chlapi nedajte sa vysmiat ;D toto a ufo??? bude ti nejaky hmyz (aj ked v zime ho nejak vela nelieta) alebo nejaky vtacok Inak pre info vrtulnik blizsie k okraju snimku je prepravny a ten druhy je bojovy.A ked by to bolo ufo asi by ho mali na radare a kazdy bulvarne spravy by uz o tom podali davno nejaku "zmysluplnu" spravu.Taze to urcite nebude ufo ale nieco uplne ine :mad2:
Odpovědět