Zase UFO :-))

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
elbi

Příspěvek od elbi »

Zdar hošové,
Dokážete někdo potvrdit nebo vyvrátit mé podezření, že jsem včera viděl ISS.Ve 23.00.Ze západu na východ jasnost veliká...? A motalo se to jak kdyby to mělo 3 promile ;D
Elbi
johny

Příspěvek od johny »

a si si isty, ze si sa nemotal ty ? ;D
pozri heavens-above alebo calsky a porovnaj si to s tvojim pozorovanim.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

ISS  16/5/2004 :
22:53 západ -  22:57  Sever( h=80°) - 23:00  Východ
Ale ISS se asi nemotala ...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
elbi

Příspěvek od elbi »

Časově by to zřejmě odpovídalo, ale fakt to dělalo dojem, že se motá.Prostě to co předváděla nebyla přímka.Myslel jsem si, že jak rotuje, tak různě odráží atd, ale to bych předpokládal třeba i změnu jasnosti.A byli jsme na to tři a shodli jsme se na tom a fakt jsme se nemotali :repuke: ;D
JZ

Příspěvek od JZ »

To je zhruba podobné co popisoval T.o.m.
Atom

Příspěvek od Atom »

To ISS jsem taky spatřil . A to ve 22:57,ale mě teda nepřišlo ,že se ňák motá nebo se jinak chová .Jinak ta jasnost byla fakt velká. ;)
MP

Příspěvek od MP »

Musim se zastat elbiho. Vcera pri baleni dalekohledu ( 23:25 ) jsem ji sledoval take, na zapadni strane uzasne jasnou, a motala se ! Bylo mi to divne ( ze by to bylo mou predchozi navstevou u elbiho ? ), tak jsem se na ni soustredil a sledoval jak miji jednotlive hvezdy a uz se nemotala. Asi jde o nejaky opticky klam pri sledovani sikmo se pohybujiciho objektu, kdyz je kolem spousta statickych bodu ( sledovali jste nekdy nekoho, kdo se diva z okna vlaku, jak mu poskakuji zornicky ve snaze registrovat pohyblive okoli ? ). Takze asi mame s elbim stejne sikme oci a potvrzuji, ze letici ISS obcas opravdu poskakuje.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Kunzov

Příspěvek od Kunzov »

Tak tenhle přelet ISS mam na filmu ve foťáku pánové, takže až to vyvolám, dám vám vědět, kdo se motal ;D

Zaměřoval jsem zrovna Praktiku na stativu s objektivem 50mm na kometu NEAT a připletla se mi tam jasná družice - hned jsem začal exponovat. Pak jsem na netu zjistil, že to byla ISS. Pokud to vyšlo, tak to sem brzo (?) prcnu, čau

Jo a že by se motala se mi nezdálo (ač jsem nebyl tou dobou zcela střízliv )
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Vůbec nechápu co tu řešíte :-/

ISS bude na fotce samozřejmě jako rovná, nebo lehce zakřivená čárka podle optiky a délky expozice. Nic co by se motalo.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MP

Příspěvek od MP »

MaG napsal: Vůbec nechápu co tu řešíte :-/

ISS bude na fotce samozřejmě jako rovná, nebo lehce zakřivená čárka podle optiky a délky expozice. Nic co by se motalo.
No, ten for bude prave v tom, az na te fotce bude kriva cara ( mezi bodovymi hvezdami, samozrejme ) :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

MP napsal: No, ten for bude prave v tom, az na te fotce bude kriva cara ( mezi bodovymi hvezdami, samozrejme ) :)
... prohnaná řádně Photoshopem. Jeden by řek že vy se nudíte a já nevím proč vám na to reaguju :-)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kunzov

Příspěvek od Kunzov »

Já v tomhle souhlasím s Martinem - ISS bude těžko kličkovat... To je vážně nesmysl. To že by rotovala by vůbec neznamenalo že by lítala klikatě, ale že by pouze pulzovala jasnost. Čili - myslím si, že je to pouze psychologický jev. Už jsem si toho všiml milionkrát nejen u ISS.

Nejvděčnějšími pozorovateli jsou v tomhle ohledu myslím laici. Kolikrát mě kámoši přesvědčovali, že "támhle ta hvězdička letí cik cak.." Spíše je tedy na místě ptát se proč nás tak oči šálí. Však počkáme na fotku ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Nezkušenost... Když mi Milan ukázal geostacionární družice Astra, myslel jsem, že doslova krouží kolem sebe. Ve skutečnosti asi 7 družic putovalo s rotací Země kolem několika hvězd po přímkách (když jsem se soustředil). Takže kdyby se laik více soustředil, měl by vidět ISS letět rovně i bez fotky.

Howg (?)
Kunzov

Příspěvek od Kunzov »

Pro ty, kdo sou do ted na vazkach zda opravdu ISS inkriminovanou noc klickovalo:
NE ;D Vyvovalal sem snimek tohoto preletu a je tam krome jinyho videt i kometa Q4 s hezouckym ohonem plus naprosto rovna jasna stopa po Mezinarodni kosmicke stanici.

A ted uz tšdy opravu howg :hi:
QQ

Příspěvek od QQ »

Kdyz jsme u tech UFO: znamy mi vcera poslal fotku ze zkouseni noveho fotoaparatu. Fotil hodne vzdalene vrtulniky nad Prahou. Pouzil 10x zoom opticky a 2,6x digitalni (exif informace snimku jsou zachovany). Po stahnuti foto do PC na jednom snimku nasel UFO. Na dalsim snimku porizenem o 18 sec. pozdeji to neni. Pouhym okem si take niceho nevsiml (dival se na display fotaku). Co to je?

Odpovědět