Dilema: Dobson vs. Maksutov
;D ;D ;D
tubus vyzera ako keby sa pred tym valal na skladke par rokov..
ale stojan vyzera spracovany solidne. take nieco by som chcel vytvorit aj ja sam...mozno nakoniec aj nejaky pohon a skusat co sa za par korun zo sikovnostou da. ale nemam zatial presnu predstavu o tom ako to ma vyzerat, ci to prirobim ku kocke z betonu alebo to bude mat nohy...alebo tak isto co od toho mozem realne ocakavat. neviem presne co sa da dokazat vyrobit a co nie.
Ta 150/750 si myslim ze ma nejaky pozorovaci potencial (galaxie nebuly), aj keby som ju uz len primontoval ku skatuli z drevotriesky ala dobson...a kukal!
Zas dufam ze to nieje taka strata penazi ze by sa nejaky skusenejsi pozorovatel chytal za hlavu a sklbal si vlasy...
uvidim idem na obdornu literaturu!!!
ale stojan vyzera spracovany solidne. take nieco by som chcel vytvorit aj ja sam...mozno nakoniec aj nejaky pohon a skusat co sa za par korun zo sikovnostou da. ale nemam zatial presnu predstavu o tom ako to ma vyzerat, ci to prirobim ku kocke z betonu alebo to bude mat nohy...alebo tak isto co od toho mozem realne ocakavat. neviem presne co sa da dokazat vyrobit a co nie.
Ta 150/750 si myslim ze ma nejaky pozorovaci potencial (galaxie nebuly), aj keby som ju uz len primontoval ku skatuli z drevotriesky ala dobson...a kukal!
Zas dufam ze to nieje taka strata penazi ze by sa nejaky skusenejsi pozorovatel chytal za hlavu a sklbal si vlasy...
To je dost možné, ale optika vypadá v pořádku. Přinejhorším by se dala znovu pokovit. Mám za to, že tvorba samodomo stojanu je hodně složitá záležitost(potřebuješ nějaké ložiska!! i dobsnon má ložiska z teflonu). Potom soustružení, svařování.....Nechci ti nic vymlouvat, ale myslím, že výsledek bude nevalný, ztratíš jen spousty času. Já jsem taky student a peněz nemám nazbyt, ale do něčeho takového jako je výroba montáže doma na koleni bych se nikdy nepustil, to bych radši rok čepoval po večerech pivo, aby bylo na EQ6.
To je dost možné, ale optika vypadá v pořádku. Přinejhorším by se dala znovu pokovit. Mám za to, že tvorba samodomo stojanu je hodně složitá záležitost(potřebuješ nějaké ložiska!! i dobsnon má ložiska z teflonu). Potom soustružení, svařování.....Nechci ti nic vymlouvat, ale myslím, že výsledek bude nevalný, ztratíš jen spousty času. Já jsem taky student a peněz nemám nazbyt, ale do něčeho takového jako je výroba montáže doma na koleni bych se nikdy nepustil, to bych radši rok čepoval po večerech pivo, aby bylo na EQ6.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
hmm pivo som uz cepoval, jedno leto
... na brigadu ale pocas sk. roku nieje vobec cas. skola mi to nedovoluje...
ale ved ten dobson montaz je len otocny spodok do stran, a este pripevneny tubus dohora dodola, a treba to mat dobre vyvazene aby to nepadalo dopredu alebo dozadu:-) tam asi fakt nieje moc co demonizovat...
no uz ten druhy system to by uz bol projekt...
vies ked dam za nieco prachy tak nech je to aspon nove ciste nezaprasene otestovane neposkrabane, nie nieco coho sa chce niekto zbavit a nemoze... raz som nasiel na zemi stary okular co niekto vyhodil a vyzera lepsie ako tie na obrazku...
uvidim kolko bude penazi ale zatial sa mi najvyhodnejsie zda 150/750 OT za 4600kc, azimutalny stojan ako ma dobson dostatocnej kvality som si isty ze postavit dokazem.

ale ved ten dobson montaz je len otocny spodok do stran, a este pripevneny tubus dohora dodola, a treba to mat dobre vyvazene aby to nepadalo dopredu alebo dozadu:-) tam asi fakt nieje moc co demonizovat...
no uz ten druhy system to by uz bol projekt...
vies ked dam za nieco prachy tak nech je to aspon nove ciste nezaprasene otestovane neposkrabane, nie nieco coho sa chce niekto zbavit a nemoze... raz som nasiel na zemi stary okular co niekto vyhodil a vyzera lepsie ako tie na obrazku...
uvidim kolko bude penazi ale zatial sa mi najvyhodnejsie zda 150/750 OT za 4600kc, azimutalny stojan ako ma dobson dostatocnej kvality som si isty ze postavit dokazem.
řekl bych, že je to pro tebe přesně to pravé , levné, samodomo dělaná paralaktika a průměr 22 cm!Nezlob se, jak to píšu, ale je to přesně to, čeho by ses jako začátečník měl vyvarovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zdravim, tak sa mi podarilo kupit 200/1000 tubus, uputali ma najviac tie ukazky na tej stranke v nemcine na takto velky rozmer.
prave sa snazim na to vyrobit dobsnovu montaz z drevotriesky, poslem foto ked bude hotove.
mimochodom, neviete niekto o dobrom pozorovacom stanovisti okolo prahy? Mam k dispozicii auto. Inak na vianoce to berem na slovensko na hory tak snad to bude stat za to!
prave sa snazim na to vyrobit dobsnovu montaz z drevotriesky, poslem foto ked bude hotove.
mimochodom, neviete niekto o dobrom pozorovacom stanovisti okolo prahy? Mam k dispozicii auto. Inak na vianoce to berem na slovensko na hory tak snad to bude stat za to!
mimochodom, neviete niekto o dobrom pozorovacom stanovisti okolo prahy? Mam k dispozicii auto. Inak na vianoce to berem na slovensko na hory tak snad to bude stat za to!Tak to je celkem problem. Projdi si vlakna o pozorovacich stanovistich a treba neco najdes co by ti vyhovelo.
Obecne take zalezi na kterem konci Prahy se vyskytujes a jak daleko jsi ochotny jezdit.
Asi nejlepsi situace je na zapadnim okraji, kde se da vyrazit smerem na Beroun, Pribram ci Rakovnik (Pozary, Koneprusy, okoli Dobrise).
Na vychod/jihovychod jezdi kluci na pahorkatinu okolo Ondrejova pripadne smerem na Votice ci dale na Vrchovinu.
A nejhorsi situace je logicky na sever (Praha sviti na jiznim obzoru). Osvedcena mista jsou az na Kokorinsku - Vratenska hora, Blatce, a pak se vyplati zjet spise dale smerem do Luzickych hor ci Jizerek ci kousek za Polskou hranici...
A vystavbou velkych logistickych center je to kazdy rok horsi a horsi :'(
Obecne take zalezi na kterem konci Prahy se vyskytujes a jak daleko jsi ochotny jezdit.
Asi nejlepsi situace je na zapadnim okraji, kde se da vyrazit smerem na Beroun, Pribram ci Rakovnik (Pozary, Koneprusy, okoli Dobrise).
Na vychod/jihovychod jezdi kluci na pahorkatinu okolo Ondrejova pripadne smerem na Votice ci dale na Vrchovinu.
A nejhorsi situace je logicky na sever (Praha sviti na jiznim obzoru). Osvedcena mista jsou az na Kokorinsku - Vratenska hora, Blatce, a pak se vyplati zjet spise dale smerem do Luzickych hor ci Jizerek ci kousek za Polskou hranici...
A vystavbou velkych logistickych center je to kazdy rok horsi a horsi :'(
Pavel Vabrousek
Dakujem za radu, som na vychodnom konci. Skusali sme predtym ist smerom niekde na Melnik, ale nestalo to moc za to. Bola niekde na nete mapa svetelneho znecisteni...
tu je ta moje montaz
tu je ta moje montaz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
tu je ta moje montaz
To si děláš srandu ;)
A funguje to ? Kde se to prosímtě otáčí ? V azimutu dole, pod tou bedýnkou, na těch třech nohách ?
A nahoře pohyb ve výšce, v tom zahloubení ? Tubus je přišroubovaný v té hranaté horní "bedýnce" ?
Podle mě to má minimálně dvě zásadní vady:
1) To otáčení kolem svislé osy se bude příšerně vaklat a nebude stabilní. Je to hrozně vysoké a na malé základně. Od vodorovné osy otáčení dolů to přeci není délka od těžište ke spodku tubusu, ale odhadem tak 2x tolik, zbytečně.
2) ty nožky jsou z hlediska tuhosti úplně špatně, budou pružit hlavně ve směru otáčení, celé se to bude zkrucovat. Dolů patří něco jako plná tuhá deska.
To si děláš srandu ;)
A funguje to ? Kde se to prosímtě otáčí ? V azimutu dole, pod tou bedýnkou, na těch třech nohách ?
A nahoře pohyb ve výšce, v tom zahloubení ? Tubus je přišroubovaný v té hranaté horní "bedýnce" ?
Podle mě to má minimálně dvě zásadní vady:
1) To otáčení kolem svislé osy se bude příšerně vaklat a nebude stabilní. Je to hrozně vysoké a na malé základně. Od vodorovné osy otáčení dolů to přeci není délka od těžište ke spodku tubusu, ale odhadem tak 2x tolik, zbytečně.
2) ty nožky jsou z hlediska tuhosti úplně špatně, budou pružit hlavně ve směru otáčení, celé se to bude zkrucovat. Dolů patří něco jako plná tuhá deska.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kurajda: nic ve zlém, ale prvních pár vteřin jsem si skutečně myslel, že to je nějaká extra ptačí budka připravená na zimu...
Kurajda: Na třírameném podstavci je půlkruhová konstrukce směrem dozadu, zajímal by mě detajl. Líbí se mi ta výška, otázka je jak se to projeví na stabilitě. Nemůžeš to nahrát na mobil jako video, uložit to na Youtube a dát sem odkaz, popř. foto základny bez té sloupové konstrukce?
Kurajda: Na třírameném podstavci je půlkruhová konstrukce směrem dozadu, zajímal by mě detajl. Líbí se mi ta výška, otázka je jak se to projeví na stabilitě. Nemůžeš to nahrát na mobil jako video, uložit to na Youtube a dát sem odkaz, popř. foto základny bez té sloupové konstrukce?Věř zkušenějším - tohle opravdu není konstrukce, vhodná ke kopírování. To už je lepší Newtona opřít o židli
Věř zkušenějším - tohle opravdu není konstrukce, vhodná ke kopírování. To už je lepší Newtona opřít o židli
To ti věřím, mě zajímá jak to řešil, já mám 150/1200 perfekt, jenom to není moc pro mě, mám operované koleno, tak pod to dávám bednu. Ale zase to tahání!
To ti věřím, mě zajímá jak to řešil, já mám 150/1200 perfekt, jenom to není moc pro mě, mám operované koleno, tak pod to dávám bednu. Ale zase to tahání!

zdar, tak nejake foto na zaciatok, video bude coskoro
su tam aj matice, drzia to spolu, nieje moc dobre vidiet zatial
mam 70kg k zadnemu hrouceni nebo skrouceni nebo pruzeni nedochadzelo.
su tam aj matice, drzia to spolu, nieje moc dobre vidiet zatial
teda to je konstrukcia. pride mi to trochu zlozite a hlavne vratke. Ale ked vravis, ze ti to vyhovuje, tak v pohode eventualne by sa to dalo pouzit ako recnicky pultik neber to zle, robim si srandu
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R

montaz: EQ6R
Jestli to nebude tím, že jsi tím při nějakém zvětšení 150 -200x zatím nepozoroval

No nic, každý jsme nějak začínal se získávání zkušeností. Ale asi bych začal nejdříve kopírováním osvědčených konstrukcí a teprve potom vylepšováním. Takhle se postupem času dopracuješ teprve ke klasické konstrukci