Dobrý večer, pánové. Už nějakou dobu se mi honí v hlavě myšlenka a rád bych znal Váš názor. Bydlím na kraji Brna v paneláku, balkon mám přesně na jih, takže Měsíc i planety mi před očima dělají krásnou defilírku Mám ED80 na motorizované paralaktice EQ-3-2, která je na to ED myslím dostačující. A teď problém. Jsem docela časově zaneprázdněn a bohužel šance na noční výjezd mimo Brno s Dobsonem 200/1200 je jen párkrát do roka. Ale stejně mě naštěstí planety a Měsíc baví víc než DSO, takže klidně můžu koukat i z městskýho balkonu,. Na to si chvilku najdu vždycky. Akorát, že s tím Dobsonem je problém - díky zábradlí ho moc neskloním, a tedy objekty které jsou níž na obloze nejde pozorovat. Udělal jsem si tedy pod něj dřevěný podstavec, docela bytelný, ale přecijenom se to celý chvěje citelně víc. Takže je mi ten Dobson skoro naprd. A to pošťuchování je oproti motorizované paralaktice taky opruz Tak mě napadlo Dobsona prodat nemo vyměnit za Maksutova. To ED-80 si určitě nechám, je to vysněnej mazlík, na rychlý okuky, nebo malý zvětšení super strojek. A na planety a Měsíc bych chtěl pořídit toho Maka. A aby ho utáhla ta moje EQ-3-2. Pokukuju po Makovi 127/1500, na planety by mohl být jako stvořenej. Já vím, že průměr ničím nenahradím, to znám, ale u planet by menší průměr nemusel tak vadit jako u DSO. Může někdo z Vás porovnat a poradit? Jestli si nechat Dobsona i s jeho omezeníma a šťouchat do něj, nebo jít do Maka na paralaktice? Temperování neřeším, na balkon můžu dát cokoliv bez problémů v předstihu. Bude ten Mak 127/1500 ale stačit? Nebo raději přišetřit na 150/1800? Ale utáhla by ho vůbec potom ta moje EQ-3-2?
Těm co se prokousali až sem děkuji, a těm co i poradí děkuji dvojnásob