Dilema: Dobson vs. Maksutov

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
wexelo

Příspěvek od wexelo »

Kolečka můžu doporučit, mám je tam. Cena minimální, montáž za chvili a je to mnohem mnohem lepší. Taky mě to hodně stvalo při větších zvětšeních se to nedalo.
stana

Příspěvek od stana »

Byl bych pro koupi toho originál ložiska..
:-?
Ale už jsem off topik... 8-)
Ono jsem psal i o kluzných ložiscích z dvou ocelových plechů s olejovým filmem, ale asi by to chtělo zkusit a to stojí čas a čas jsou many a jistota je to origoš ložisko a máš klid..
Teda v případě, že to se svým Dobsonem myslíš vážně, páč tuto investici při prodeji ti už asi těžko někdo ocení...
Na ta kolečka z kol. křesla bych se vyprdl..Ono aby mi točil vítr tubusem, tak to ne-e..To placaté ložisko a teda řádně zapatlané vazelínou je na ten azimutální posuv prostě THE BEST.. ;D ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mi.

Příspěvek od mi. »

to Stana:

Jak je myšlený ten olejový film? Jako nějaký kluzný lak nebo něco jiného? Kdyžtak SZ ať tu nejsme off topic díky.
stana

Příspěvek od stana »

No, to je spíš věcí pokus-omyl...Teda co je nejlepší pro daný účel.. Viděl bych to od lehkého oleje ředěného naftou až po nějakou tužší mazací hmotu - dle viskozity +-autobus..ˇ
Říkám to jen proto, že mi to připadlo jako lepší nápad, než to blbé teflonové Ne-ložisko, kdy jsem kolegovi málem převrátil jeho Dobsona, když sem měl zažité jiné odpory v otáčení v azimutu..Ono jsem ty dvě ocelové placky s trochou vazelíny používal s úspěchem na svém prvním samodělném jakobydobsonu a bylo to v pohodě..
8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

David Svatoš : Netuším, co máš za zmotu na těch špuntech, ale pokud by tam byl teflon, (tedy opravdu TEFLON, tvrdý !)a proti němu lamino FORMICA, tak to může drhnout jen na tom středovém šroubu. Protože po PTFE (+ namazaný Umacart jelením lojem) se mi točil 420 mm Dobson ( přes 40 kg pohybující se hmoty) a pozoroval jsem s ním planety při zvětšení 800x v naprosté pohodě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
David Svatoš

Příspěvek od David Svatoš »

Milan: Mám toho dobsonka v naprosté serii. Ty destičky který kloužou po tom laminu jsou z tvrdého, bílého mastného plastu. Jestli je to opravdu teflon nevím, ale tváří se to tak Centrální šroub je volný, v něm to určitě nedrhne. Zkoušel jsem různý mazadla, jelení lůj vychází nejlíp, ale stejně to prostě "není ono" . Lukemon to má úplně stejný, nic s tím nedělal, má ještě těžšíh 10" a "jezdí" mu bez probémů. Mě podivně poskakuje a zadrhává. Žádný nerovnosti nebo špínu jsem na tom svým ale nenašel. Zkusím to ještě jenou prohlídnout, vyčistit, namazat a jestli to nepomůže, tak se asi naštvu a koupím za 60 ojro ten ložiskovej talíř a bude klid. Když jsem pošťuchoval Staňův bojler s ložiskem, bylo to milion a jedna..
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
LubosH

Příspěvek od LubosH »

Problém drhnutí v azimutu Dobsonovy montáže vlastní výroby jsem vyřešil jednoduchým axiálním ložiskem, pomocí kterého zmenším tření mezi montáží a podložkou (v mém případě  horní deskou poncetky). V podložce je napevno osa, kolem které se montáž otáčí. O ni se přes ocelovou kuličku opírá horní otočná část montáže. Velikost „nadlehčení“ je nastavitelná šroubem tak, aby neutrpěla stabilita. Tři kluzáky z teflonu jsou přilepeny ke dnu horní části montáže, pokluznou plochu na poncetce tvoří lamino. Nevím přesně jak vypadá tovární montáž SW, zda by to šlo aplikovat.
Dobson 254/1200 na eq plošině, refraktor 102/1000 na EQ 3-2, triedr 10x50, EOS 350D, SPC900NC
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Milan: Mám toho dobsonka v naprosté serii. Ty destičky který kloužou po tom laminu jsou z tvrdého, bílého mastného plastu. Jestli je to opravdu teflon nevím, ale tváří se to tak  :) Centrální šroub je volný, v něm to určitě nedrhne. Zkoušel jsem různý mazadla, jelení lůj vychází nejlíp, ale stejně to prostě "není ono" . Lukemon to má úplně stejný, nic s tím nedělal, má ještě těžšíh 10" a "jezdí" mu bez probémů. Mě podivně poskakuje a zadrhává. Žádný nerovnosti nebo špínu jsem na tom svým ale nenašel. Zkusím to ještě jenou prohlídnout, vyčistit, namazat a jestli to nepomůže, tak se asi naštvu a koupím za 60 ojro ten ložiskovej talíř a bude klid. Když jsem pošťuchoval Staňův bojler s ložiskem, bylo to milion a jedna..
Zkus tohle lamino.
David Svatoš

Příspěvek od David Svatoš »

Michal.B: Díky za odkaz. Sakryš, co je to za materiál? Něco takovýho by snad mělo jít koupit třeba v metráži i u nás a pak si to jen vystřihnout...
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Mám ebony star na dvou dalekohledech od michala.b a na obou funguje výborně. Na větším z nich umožňuje pohodlné sledování objektu i při zvětšení přes 900x. V podstatě si nedokážu představit lepší ložisko :), osobně bych jej určitě upřednostnil před valivým (mám s ním též zkušenost).
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Michal.B: Díky za odkaz.  Sakryš, co je to za materiál? Něco takovýho by snad mělo jít koupit třeba v metráži i u nás a pak si to jen vystřihnout...Je to hrube strukturovane - hrbolate - lamino, ktere se u nas neda zaboha sehnat Co jsem videl v nasich obchodech, tak vsude maji tu strukturu prilis jemnou, a po te teflon spatne klouze.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Vážení dobsonisti !

Hejčkejte si své miláčky kolik chcete, ale hlavně mi tady netvrď te, že se Dobsonem pozorují planety " naprosto v pohodě " i při zvětšení 800x ( dnes se ještě přihodilo na 900x ::) ). Pohoda při pozorování planet větším zvětšení vypadá určitě jinak.. :P

Už vidím Davida, jak se vyklání přes zábradlí z balkónu, aby "pohodlně" dostal oko k okuláru..A ještě u toho bude stát na nějakém štokrdleti.. :D
Dobson na balkóně na planety je nevhodné řešení, tak jak to stojí na začátku tohoto vlákna, a žádné super ložisko to nevyřeší..
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ono pohodli bylo nepochybne mysleno v kontextu pozorovani s dobsonem. O tom ze je tezka pohanena montaz lepsi jiste nikdo nepolemizuje.
Pozorovatelum v panelaku doporucuji sehnat si pristup na strechu a pozorovat ze strechy (dalekohled muzete skladovat v te budce se strojovnou vytahu).
Tharos

Příspěvek od Tharos »

SIRIUS_758: Asi abych se k tomu tedy rozepsal. Provozuji 14" dobsona s optikou od Orion Optics UK a mechanikou od michala.b. Jelikož optika je relativně přesná, za vynikajícího seeingu, dobré temperace a dobré kolimace ten dalekohled zvětšení 2-2.5D opravdu zvládá. Pak je limitem mechanika.

Při použití Paracorru je kvalitních téměř 100% zorného pole, a proto v praxi jde o to posunout při takovém zvětšení zorné pole cca jednou za 15 sekund? Nevím přesně kolik a nechce se mi to simulovat v planetáriu, ale z praxe odhaduji, že jde zhruba o tak dlouhý interval. Osobně mi to nedělá problém. Samozřejmě se ale jedná o extrémní situaci!

Koupil jsem zde na AF i poncetovu plošinu od Hamra a už jsem ji konečně i otestoval. Funguje výborně. Ale abych pravdu řekl, ani ji moc nepoužívám, protože její nakládání a vykládání do/z auta (je to kus nábytku :)), handrkování se se zdrojem, to vše je taková režie, že výhody nakonec z mého pohledu nepřevažují a radši si posouvám dobsonem i při velkých zvětšeních hezky ručně.

Ložiska na bázi teflonu a lamina mohou být o řád lepší (ne-li o několik), než jaké jsou u Sky-Watcherů. Bohužel ale Sky-Watchery u nás jaksi diktují standard...

Jinak Davidovi zde Dobsona myslím nikdo nedoporučoval, on se pro něj tak nějak rozhoupal sám. Já jsem mu osobně doporučoval 150mm Newtona na EQ-3-2 :).
brz

Příspěvek od brz »

Je to hrube strukturovane - hrbolate - lamino, ktere se u nas neda zaboha sehnatCo jsem videl v nasich obchodech, tak vsude maji tu strukturu prilis jemnou, a po te teflon spatne klouze.je to uz OT, ale co ta stara vinylova platna o ktorej pises na svojich strankach, ta sa neosvedcila?
Odpovědět