Hvězdářská ročenka 2011
Hvězdářská ročenka 2011
Hej, my máme vlastnú Astronomickú ročenku 2011, vydáva ju myslím Hvezdáreň Hurbanovo. Má cca 200 strán a vyšla ma na 2,67€, takže to nie je veľa (kúpená v hvezdárni).
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
Hvězdářská ročenka 2011
No to som netušil... nedá sa to niekde kúpiť v Bratislave ? Diky
Hvězdářská ročenka 2011
No to som netušil... nedá sa to niekde kúpiť v Bratislave ? Diky
To netuším, ak tam je niekde hvezdáreň, určite tam budú mať zopár kusov. Ak nie, tak objednať od SUH a oni určite pošlú, aj keď poštovné bude asi viac ako samotná ročenka ;D
To netuším, ak tam je niekde hvezdáreň, určite tam budú mať zopár kusov. Ak nie, tak objednať od SUH a oni určite pošlú, aj keď poštovné bude asi viac ako samotná ročenka ;D
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
Hvězdářská ročenka 2011
Ročenku jsem si koupil líbi se mi její grafická úprava v podobě barevných řádek v tabulkách. S jedním kolegou jsme se shodli na možnosti zakoupit rocenku bez cd a s cd . A rozšířit obsah na cd
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Hvězdářská ročenka 2011
Mě osobně moc ne. Líbí se mi elektronická verze ale nelíbí se mi že tak ořezali tu knižní. Snad se to příští rok zlepší...kéž by
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Hvězdářská ročenka 2011
Co se týče letošní ročenky tak moje pocity jsou takové rozporuplné. Redukci obsahu ročenky považuji ze svého pohledu za pozitivní krok. Ruku na srdce - sice bylo pěkné, že ročenka obsahovala výčet všech známých periodických komet, které daného roku projdou přísluním, ale na druhou stranu když 70% z nich bylo typu "kometa má 19 mag přičemž se v době kolem průchodu přísluním očekává zjasnění na "úžasných" 17 mag" je otázkou, zda to nebyl jen nedůležitý balast. A takovýhle případů tam bylo spousty (části o meteorech, planetkách, proměnkách...). Proto si myslím, že zde rozhodně byl prostor k pročištění a výběru toho, co je v reálném dosahu přístrojů používaných na hvězdárnách a pokročilejšími amatéry. Redukce obsahu ročenky měla (aspoň podle mého názoru) za následek celkové zpřehlednění.
Ovšem na druhou stranu je nutné přiznat, že některé zásahy se prostě nepovedly - vypadly části, které podle mě měly být zachovány (např. 1000x diskutované úkazy měsíců Jupiteru), o vhodnosti barevného tisku pro použití v noci za slabého a červeného osvětlení se dá rovněž dost polemizovat apod. Uran a Neptun (natož pak Pluto) bych podle "vyhledávacích mapek" v ročence fakt hledat nechtěl a naopak u planetek, které by byly i poměrně jasné, mapky chybí úplně (tudíž se člověk při jejich hledání musí stejně obrátit na jiný zdroj)....
Suma sumárum: změny, ke kterým došlo v důsledku redukce obsahu ročenky bych šmahem neodsuzoval, ale je pravda, že některé věci by se daly do dalších let vylepšit.
Ovšem na druhou stranu je nutné přiznat, že některé zásahy se prostě nepovedly - vypadly části, které podle mě měly být zachovány (např. 1000x diskutované úkazy měsíců Jupiteru), o vhodnosti barevného tisku pro použití v noci za slabého a červeného osvětlení se dá rovněž dost polemizovat apod. Uran a Neptun (natož pak Pluto) bych podle "vyhledávacích mapek" v ročence fakt hledat nechtěl a naopak u planetek, které by byly i poměrně jasné, mapky chybí úplně (tudíž se člověk při jejich hledání musí stejně obrátit na jiný zdroj)....
Suma sumárum: změny, ke kterým došlo v důsledku redukce obsahu ročenky bych šmahem neodsuzoval, ale je pravda, že některé věci by se daly do dalších let vylepšit.
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Hvězdářská ročenka 2011
To mischu: líbí se mi, jak kvituješ vypuštění částí týkajících se oborů, ve kterých lze něco smysluplného dělat a naopak vypadnutí věcí, které nemají celkem žádný přínos, se ti nelíbí:-)
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Hvězdářská ročenka 2011
aby nedošlo k nedorozumění - já neměl na mysli vypouštění celých částí týkajících se meťasů, komet, proměnněk apod., protže sám uznávám, že to je asi tak to jediné v čem se i v amatérském prostředí dá něco dělat. Šlo mi spíš o to, zda má smysl uchovávat (zabývat se) v ročence i "úkazy" (nazvěme to takto souhrnně), které jsou naprosto mimo reálný dosah techniky, která je tady k dispozici (a že takových bylo ve "staré" podobě ročenky víc než požehnaně)...Jenže to se zas vrátíme nakonec k otázce, komu je vlastně ročenka určena...
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
Hvězdářská ročenka 2011
Asi jsem narazil na chybu v elektronické verzi na webu. U colongituda Měsíce když používám interpolátor tak u dní kdy úhel přechází přes 360st. Tak místo aby se úhel v průběhu dne zvyšoval tak klesá. Např. dne 10.5.2011 je úhel 355,4st. V interpolátoru během dne rychle klesá až k 7,6st. Následující půlnoci. Neměl by správně narůstat do 360st tedy 0st a pokračovat dál? 

SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Hvězdářská ročenka 2011
Colongitudo neudává přesnou aktuální fázi Měsíce. Náš Měsíc je při pozorování ze Země natáčí vlivem librací...
Takže při col... 0° sice terminátor prochází nultým měsíčním poledníkem, ale librace v délce ho může pošoupnout až o několik stupňů... tam asi nepůjde použít interpolátor...
Jinak pro výpočet colongituda můžeš použít:
http://www.fourmilab.ch/earthview/pacalc.html#phtab
Habl
Takže při col... 0° sice terminátor prochází nultým měsíčním poledníkem, ale librace v délce ho může pošoupnout až o několik stupňů... tam asi nepůjde použít interpolátor...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Hvězdářská ročenka 2011
To co píšeš Hable, je sice pravda, ale s otázkou Stana85 to nesouvisí. On vůbec přece nezmiňuje fázi, ale jen colongitudo. A to skutečně roste až na 360 stupňů, pak se skokem mění na 0, a pak dále roste (ostatně jako každý jiný úhel vyjadřovaný v intervalu 0 až 360).
Tvá interpretace je Stano zřejmě správná - pokud nějaká aplikace dělá to co popisuješ, tak je to neošetřený přechod z 360 na 0 při interpolaci. Sám se s tím občas trápím, když programuju něco podobného
.
Tvá interpretace je Stano zřejmě správná - pokud nějaká aplikace dělá to co popisuješ, tak je to neošetřený přechod z 360 na 0 při interpolaci. Sám se s tím občas trápím, když programuju něco podobného

Hvězdářská ročenka 2011
Takže programově nezvládnuta funkce přechodu... on ten průběh hranice světla a stínu (terminátor) může i pěkně kolísat na měsíčním povrchu... účelem je odvodit pro danný bod (třeba středový vrchol kráteru Koperník) přesnější časový údaj - kontaktu.
A k tomu slouží uvedený odkaz ;D
Habl
A k tomu slouží uvedený odkaz ;D
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Hvězdářská ročenka 2011
To co píšeš Hable, je sice pravda, ale s otázkou Stana85 to nesouvisí. On vůbec přece nezmiňuje fázi, ale jen colongitudo. A to skutečně roste až na 360 stupňů, pak se skokem mění na 0, a pak dále roste (ostatně jako každý jiný úhel vyjadřovaný v intervalu 0 až 360).
.
Já mám namysli přímo webové vydání ročenky. Si to sami zkuste kdo ji máte. Vyberte den kdy colungitudo překonává nulu spusťte interpolátor a uvidíte že colungitudu rychle klesá během dne třeba z 354st na 7st během 24hod. Divím se že si toho ještě nikdo nevšiml

Já mám namysli přímo webové vydání ročenky. Si to sami zkuste kdo ji máte. Vyberte den kdy colungitudo překonává nulu spusťte interpolátor a uvidíte že colungitudu rychle klesá během dne třeba z 354st na 7st během 24hod. Divím se že si toho ještě nikdo nevšiml
Hvězdářská ročenka 2011
A kde je tam to colongitudo?
A kde je tam to colongitudo?
Hvězdářská ročenka 2011
stana 85 : dnes to chodí správně .takže to je zřejmě už opravené.
...............
Že si toho nikdo nevšiml :
Zkus se zeptat zdejších diskutujících , kdo z hlavy umí definovat, co to vlastně je a k čemu to je A kolik jich ho při plánování pozorování používá?
...............
Že si toho nikdo nevšiml :
Zkus se zeptat zdejších diskutujících , kdo z hlavy umí definovat, co to vlastně je a k čemu to je A kolik jich ho při plánování pozorování používá?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz