Prosím o radu...................
Dakujem za odpovede uz som sa naplasil ci to nie je vada, ale aj som tusil ze to bude na kolimaciu a ze ho nebude vidiet kvoli tieneniu sekundaru.
Chcem sa este spytat ake je maximalne efektivne zvacsenie pri SW dobsone 150/1200 ? Cize kedy sa so zvacsenim este zvysi aj kvalita obrazu a kde je ta hranica kedy uz ziadne dalsie detaily nedosiahnem?
Niekde som cital ze je to priemer zrkadla a niekde ze dvojnasobok. Cize teraz neviem ci to bude 150x, 300x alebo nieco medzi tym.
A je mi jasne ze to zavisi aj od seeingu, takze dajme tomu ze seeing je v idealnom stave.
A aku vyhodu prinasa 2" okular oproti 1,25" ? Je to len sirsie zorne pole alebo aj nieco ine?
Dakujem
Niekde som cital ze je to priemer zrkadla a niekde ze dvojnasobok. Cize teraz neviem ci to bude 150x, 300x alebo nieco medzi tym.
A je mi jasne ze to zavisi aj od seeingu, takze dajme tomu ze seeing je v idealnom stave.
A aku vyhodu prinasa 2" okular oproti 1,25" ? Je to len sirsie zorne pole alebo aj nieco ine?
Dakujem
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Maximální zvětšení, které ještě může přinést detaily, se u zrcadlových dalekohledů obecně uvádí jako 1.4D, avšak i 2D je snesitelné. U refraktorů je to díky absenci centrálního stínění v některých případech až 3D a výše (u kvalitních čoček bez výrazné barevné vady).
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Cize kedy sa so zvacsenim este zvysi aj kvalita obrazu a kde je ta hranica kedy uz ziadne dalsie detaily nedosiahnem?
Snižováním výstupní pupily cca pod 0,5mm se už člověk nedostane k větším detailům, tedy už to zvětšení nepřináší nic nového a to ve Tvém případě znamená zv. nad 300x Tenhleten limit vychází tak někde kolem 2D zrcadla. Určitě na tom bude mít nějaký vliv i kvalita optické soustavy, ale hlavně a především ten seeing.
Reálně využiješ zvětšení většinou tak do 150x-200x
Na většinu Tvých otázek je tu ale dávno mnohokrát odpovídáno, jak teoretické úvahy, tak osobní a reálné zkušenosti, které se někdy dost zásadně odlišují, stačí procházet témata na astroforu
Snižováním výstupní pupily cca pod 0,5mm se už člověk nedostane k větším detailům, tedy už to zvětšení nepřináší nic nového a to ve Tvém případě znamená zv. nad 300x Tenhleten limit vychází tak někde kolem 2D zrcadla. Určitě na tom bude mít nějaký vliv i kvalita optické soustavy, ale hlavně a především ten seeing.
Reálně využiješ zvětšení většinou tak do 150x-200x
Na většinu Tvých otázek je tu ale dávno mnohokrát odpovídáno, jak teoretické úvahy, tak osobní a reálné zkušenosti, které se někdy dost zásadně odlišují, stačí procházet témata na astroforu

-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, dnes mi lacerta dorazila, jak jsem se zde dočetl bez napájecího kabelu, v češtině manuál asi není Sad, nemá někdo alespoň nějaký názorný návod, jak to k sestavě připojit, jaký kabel k napájení použít. Moje sestava je HEQ-5Pro + SW ED80/600, redukce na hledáček GSO, zdroj napájení POWERTANK 12V/17Ah.
Nemám s tím vůbec zkušenosti, díky.
---------------
ten napájecí kabel můžu použít stejný jako je k montáži?
Nemám s tím vůbec zkušenosti, díky.
---------------
ten napájecí kabel můžu použít stejný jako je k montáži?
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
- ampospisil
Jasnovidče:
V manuálu na:
http://www.teleskop-austria.at/informat ... s-2_01.pdf
Je to na str.3 a 4 popsáno-zleva:
3,5mm jack pro ovládání zrcadlovky
RJ45 pro připojení pointační kamery na pointačním dalekohledu (hledáčku)
Napájení 12V (kabel nebyl součástí dodávky, shodný kabel jako pro montáž ...)
Napojení montáže - autoquider
Mini USB pro update software
Manuál je dobré projít (i když není v CZ) a na astro-forum.cz je zde i samostatné téma věnované Lacertě M-GEN.
V manuálu na:
http://www.teleskop-austria.at/informat ... s-2_01.pdf
Je to na str.3 a 4 popsáno-zleva:
3,5mm jack pro ovládání zrcadlovky
RJ45 pro připojení pointační kamery na pointačním dalekohledu (hledáčku)
Napájení 12V (kabel nebyl součástí dodávky, shodný kabel jako pro montáž ...)
Napojení montáže - autoquider
Mini USB pro update software
Manuál je dobré projít (i když není v CZ) a na astro-forum.cz je zde i samostatné téma věnované Lacertě M-GEN.
Triedr TS10x60, SW ED80, CG5 GoTo Adv., Lacerta MGEN, EOS1100D
-
- Kontaktovat uživatele:
díky. Já jsem nepsal, že jsem se do toho EN manuálu nedíval, díval, ale chybí mi tam obrázky pro blbce..., tak doufám, že to bude blbovzdorný...
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... /1727#1727][splithere][/link][splithere_end]
Zdravím všechny.
Před nedávnem se mi objevil problém na dalekohledu. Vůbec nejde zaostřit. Jde o dalekohled celestron power seeker 127/1000. Problém se objevil po kolimaci, která se (alespoň podle návodu) jevila dobrá. V okuláru se zdá, jakoby dalekohled viděl dvojitě. Navíc se mi zdá, jakoby obraz ztmavl. Tohoto problému jsem si všiml při pozorování slunce. Zkoušel jsem na vzdálených i blízkých pozemních cílech vystřídat i všechny okuláry ( 20mm, 12mm, 6mm, 4mm) a také 20mm a 15mm kombinovat s barlow 2x a 3x. Bohužel pořád beze změny a já už si opravdu nevím rady, co by mohlo být špatně. Koukal jsem, jestli zrcadla nejsou třeba moc špinavá, ale také se mi zdála v pořádku. Poté mě ještě napadl barlow v okulárovém výtahu, ale neměl jsem odvahu zkusit ho vyndat. Nenapadá někoho nějaká vada či chyba, kvůli které by se nedalo zaostřit ?
Před nedávnem se mi objevil problém na dalekohledu. Vůbec nejde zaostřit. Jde o dalekohled celestron power seeker 127/1000. Problém se objevil po kolimaci, která se (alespoň podle návodu) jevila dobrá. V okuláru se zdá, jakoby dalekohled viděl dvojitě. Navíc se mi zdá, jakoby obraz ztmavl. Tohoto problému jsem si všiml při pozorování slunce. Zkoušel jsem na vzdálených i blízkých pozemních cílech vystřídat i všechny okuláry ( 20mm, 12mm, 6mm, 4mm) a také 20mm a 15mm kombinovat s barlow 2x a 3x. Bohužel pořád beze změny a já už si opravdu nevím rady, co by mohlo být špatně. Koukal jsem, jestli zrcadla nejsou třeba moc špinavá, ale také se mi zdála v pořádku. Poté mě ještě napadl barlow v okulárovém výtahu, ale neměl jsem odvahu zkusit ho vyndat. Nenapadá někoho nějaká vada či chyba, kvůli které by se nedalo zaostřit ?
Problém se objevil po kolimaci,Tak jestli se problém objevil po kolimaci, tak není co řešit. V prvé řadě pokud něco funguje, tak na to nesaháme! Ty jsi rozhodil dobrý systém.
Přesně popiš jak jsi to kolimoval, jak jsi hýbal s primárem, jak se sekundárem. Doufám že jsi používal laserový kolimátor (i ten může být rozkolimovaný, polož ho na stůl, který je u zdi, na bok, paprsek směřuje na zeď,kutálej s ním po stole a sleduj paprsek na zdi, jestli je v rovině, nebo se vlnovitě hýbe nahoru a dolů).
Přesně popiš jak jsi to kolimoval, jak jsi hýbal s primárem, jak se sekundárem. Doufám že jsi používal laserový kolimátor (i ten může být rozkolimovaný, polož ho na stůl, který je u zdi, na bok, paprsek směřuje na zeď,kutálej s ním po stole a sleduj paprsek na zdi, jestli je v rovině, nebo se vlnovitě hýbe nahoru a dolů).
No kolimoval jsem podle tohoto návodu a z tohoto návodu usoudil, že je kolimace potřeba: http://www.supra-dalekohledy.cz/clanky/kolimace/
Laserový kolimátor nemám, kolimoval jsem právě pomocí krabičky od 35mm filmu s dirkou uprostřed. S primárem i se sekundárem jsem hýbal podle návodu.
Laserový kolimátor nemám, kolimoval jsem právě pomocí krabičky od 35mm filmu s dirkou uprostřed. S primárem i se sekundárem jsem hýbal podle návodu.
1) napsal jsi že problém byl po kolimaci, z čehež lze usoudit, že před ní nebyl.
2) ten návod je na laserový kolimátor.
Zkus nají v okolí nějakáho zkušenějšího člena AF a požádej o pomoc.
2) ten návod je na laserový kolimátor.
Zkus nají v okolí nějakáho zkušenějšího člena AF a požádej o pomoc.
Ano, problém se objevil až po kolimaci. Kolimovat jsem ho chtěl, protože ho mám už skoro 3 roky, a nikdy jsem ho neseřizoval. A podle rad v různých návodech jsem usoudil, že by to už asi bylo potřeba. před mým zásahem se dalo ještě zaostřit. Teď už nikoli.
Jinak v tom návodu je přímo napsáno Pokud nemáte k dispozici kolimační okulár, případně laserový kolimátor, je možné si vyrobit kolimační přípravek z plastové krabičky od 35mm filmu
Každopádně děkuji za pomoc Jak si říkal, poohlédnu se, zda v okolí není někdo, kdo by mi s tím pomohl.
Jinak v tom návodu je přímo napsáno Pokud nemáte k dispozici kolimační okulár, případně laserový kolimátor, je možné si vyrobit kolimační přípravek z plastové krabičky od 35mm filmu
Každopádně děkuji za pomoc Jak si říkal, poohlédnu se, zda v okolí není někdo, kdo by mi s tím pomohl.
Ahoj.
Zaostřit to nejde:
a) protože už jsi na dorazu výtahu?
b) je to neostré i když jsi v nejostřejším místě?
Pokud a) je to nejostřejší při úplně zasunutém výtahu nebo naopak při úplně vysunutém?
Určitě nevytahuj "barlow" ve výtahu - bohužel to není barlow, ale korektor, bez kterého se to nedá zaostřit vůbec!
Bill
Zaostřit to nejde:
a) protože už jsi na dorazu výtahu?
b) je to neostré i když jsi v nejostřejším místě?
Pokud a) je to nejostřejší při úplně zasunutém výtahu nebo naopak při úplně vysunutém?
Určitě nevytahuj "barlow" ve výtahu - bohužel to není barlow, ale korektor, bez kterého se to nedá zaostřit vůbec!
Bill
M:736 750 113
Ahoj
Obraz je neostrý i když jsem v nejostřejším místě. Na doraz výtahu jsem se nedostal. Nejostřejší je to s tak 1 cm vysunutým výtahem.
Děkuji ti za upozornění, abych nechal ten člen ve výtahu být. Už jsem ho chtěl zkusit vyndat a vyzkoušet, jestli to nebude lepší bez něj.
Obraz je neostrý i když jsem v nejostřejším místě. Na doraz výtahu jsem se nedostal. Nejostřejší je to s tak 1 cm vysunutým výtahem.
Děkuji ti za upozornění, abych nechal ten člen ve výtahu být. Už jsem ho chtěl zkusit vyndat a vyzkoušet, jestli to nebude lepší bez něj.