Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Ironix

Příspěvek od Ironix »

Dakujem za odpovede uz som sa naplasil ci to nie je vada, ale aj som tusil ze to bude na kolimaciu a ze ho nebude vidiet kvoli tieneniu sekundaru.
Ironix

Příspěvek od Ironix »

Chcem sa este spytat ake je maximalne efektivne zvacsenie pri SW dobsone 150/1200 ? Cize kedy sa so zvacsenim este zvysi aj kvalita obrazu a kde je ta hranica kedy uz ziadne dalsie detaily nedosiahnem?
Niekde som cital ze je to priemer zrkadla a niekde ze dvojnasobok. Cize teraz neviem ci to bude 150x, 300x alebo nieco medzi tym.
A je mi jasne ze to zavisi aj od seeingu, takze dajme tomu ze seeing je v idealnom stave.

A aku vyhodu prinasa 2" okular oproti 1,25" ? Je to len sirsie zorne pole alebo aj nieco ine?
Dakujem
Tomáš Grygarčík
Věk: 38
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Maximální zvětšení, které ještě může přinést detaily, se u zrcadlových dalekohledů obecně uvádí jako 1.4D, avšak i 2D je snesitelné. U refraktorů je to díky absenci centrálního stínění v některých případech až 3D a výše (u kvalitních čoček bez výrazné barevné vady).
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Cize kedy sa so zvacsenim este zvysi aj kvalita obrazu a kde je ta hranica kedy uz ziadne dalsie detaily nedosiahnem?

Snižováním výstupní pupily cca pod 0,5mm se už člověk nedostane k větším detailům, tedy už to zvětšení nepřináší nic nového a to ve Tvém případě znamená zv. nad 300x Tenhleten limit vychází tak někde kolem 2D zrcadla. Určitě na tom bude mít nějaký vliv i kvalita optické soustavy, ale hlavně a především ten seeing.

Reálně využiješ zvětšení většinou tak do 150x-200x

Na většinu Tvých otázek je tu ale dávno mnohokrát odpovídáno, jak teoretické úvahy, tak osobní a reálné zkušenosti, které se někdy dost zásadně odlišují, stačí procházet témata na astroforu ;)
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Zdravím, dnes mi lacerta dorazila, jak jsem se zde dočetl bez napájecího kabelu, v češtině manuál asi není Sad, nemá někdo alespoň nějaký názorný návod, jak to k sestavě připojit, jaký kabel k napájení použít. Moje sestava je HEQ-5Pro + SW ED80/600, redukce na hledáček GSO, zdroj napájení POWERTANK 12V/17Ah.

Nemám s tím vůbec zkušenosti, díky.
---------------
ten napájecí kabel můžu použít stejný jako je k montáži?
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
ampospisil

Příspěvek od ampospisil »

Jasnovidče:
V manuálu na:
http://www.teleskop-austria.at/informat ... s-2_01.pdf
Je to na str.3 a 4 popsáno-zleva:
3,5mm jack pro ovládání zrcadlovky
RJ45 pro připojení pointační kamery na pointačním dalekohledu (hledáčku)
Napájení 12V (kabel nebyl součástí dodávky, shodný kabel jako pro montáž ...)
Napojení montáže - autoquider
Mini USB pro update software
Manuál je dobré projít (i když není v CZ) a na astro-forum.cz je zde i samostatné téma věnované Lacertě M-GEN.
Triedr TS10x60, SW ED80, CG5 GoTo Adv., Lacerta MGEN, EOS1100D
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

díky. Já jsem nepsal, že jsem se do toho EN manuálu nedíval, díval, ale chybí mi tam obrázky pro blbce..., tak doufám, že to bude blbovzdorný...
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... /1727#1727][splithere][/link][splithere_end]
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Zdravím všechny.

Před nedávnem se mi objevil problém na dalekohledu. Vůbec nejde zaostřit. Jde o dalekohled celestron power seeker 127/1000. Problém se objevil po kolimaci, která se (alespoň podle návodu) jevila dobrá. V okuláru se zdá, jakoby dalekohled viděl dvojitě. Navíc se mi zdá, jakoby obraz ztmavl. Tohoto problému jsem si všiml při pozorování slunce. Zkoušel jsem na vzdálených i blízkých pozemních cílech vystřídat i všechny okuláry ( 20mm, 12mm, 6mm, 4mm) a také 20mm a 15mm kombinovat s barlow 2x a 3x. Bohužel pořád beze změny a já už si opravdu nevím rady, co by mohlo být špatně. Koukal jsem, jestli zrcadla nejsou třeba moc špinavá, ale také se mi zdála v pořádku. Poté mě ještě napadl barlow v okulárovém výtahu, ale neměl jsem odvahu zkusit ho vyndat. Nenapadá někoho nějaká vada či chyba, kvůli které by se nedalo zaostřit ?
deneb

Příspěvek od deneb »

Problém se objevil po kolimaci,Tak jestli se problém objevil po kolimaci, tak není co řešit. V prvé řadě pokud něco funguje, tak na to nesaháme! Ty jsi rozhodil dobrý systém.
Přesně popiš jak jsi to kolimoval, jak jsi hýbal s primárem, jak se sekundárem. Doufám že jsi používal laserový kolimátor (i ten může být rozkolimovaný, polož ho na stůl, který je u zdi, na bok, paprsek směřuje na zeď,kutálej s ním po stole a sleduj paprsek na zdi, jestli je v rovině, nebo se vlnovitě hýbe nahoru a dolů).
Jamie

Příspěvek od Jamie »

No kolimoval jsem podle tohoto návodu a z tohoto návodu usoudil, že je kolimace potřeba: http://www.supra-dalekohledy.cz/clanky/kolimace/
Laserový kolimátor nemám, kolimoval jsem právě pomocí krabičky od 35mm filmu s dirkou uprostřed. S primárem i se sekundárem jsem hýbal podle návodu.
deneb

Příspěvek od deneb »

1) napsal jsi že problém byl po kolimaci, z čehež lze usoudit, že před ní nebyl.
2) ten návod je na laserový kolimátor.

Zkus nají v okolí nějakáho zkušenějšího člena AF a požádej o pomoc.
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Ano, problém se objevil až po kolimaci. Kolimovat jsem ho chtěl, protože ho mám už skoro 3 roky, a nikdy jsem ho neseřizoval. A podle rad v různých návodech jsem usoudil, že by to už asi bylo potřeba. před mým zásahem se dalo ještě zaostřit. Teď už nikoli.

Jinak v tom návodu je přímo napsáno Pokud nemáte k dispozici kolimační okulár, případně laserový kolimátor, je možné si vyrobit kolimační přípravek z plastové krabičky od 35mm filmu
Každopádně děkuji za pomoc Jak si říkal, poohlédnu se, zda v okolí není někdo, kdo by mi s tím pomohl.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ahoj.

Zaostřit to nejde:
a) protože už jsi na dorazu výtahu?
b) je to neostré i když jsi v nejostřejším místě?

Pokud a) je to nejostřejší při úplně zasunutém výtahu nebo naopak při úplně vysunutém?

Určitě nevytahuj "barlow" ve výtahu - bohužel to není barlow, ale korektor, bez kterého se to nedá zaostřit vůbec!

Bill
M:736 750 113
Jamie

Příspěvek od Jamie »

Ahoj

Obraz je neostrý i když jsem v nejostřejším místě. Na doraz výtahu jsem se nedostal. Nejostřejší je to s tak 1 cm vysunutým výtahem.
Děkuji ti za upozornění, abych nechal ten člen ve výtahu být. Už jsem ho chtěl zkusit vyndat a vyzkoušet, jestli to nebude lepší bez něj.
Odpovědět