Zdravim chci si poridit dalekohled,jen kloudne nevim jakej jsem limitovanej prostorem v aute mam Audi A3 a tam se toho moc nevejde
chtel bych pozorovat DSO,planetky.moznost pripojeni a ovladani prez PC,a pripojeni ccd kamerky
Koukal jsem na LX200 a na LX90
docela by me zajmal rozdil techto 2 dalekohledu
Rozpocet tak kolem 4-5k eur max
jinak na hvezdicky uz sem koukal na skole pak sem se tomu nejak nevenoval kvuly casu a ted bych se k tomu zase rad vratil protoze je to neco uzasneho
dik za pomoc
Ale to označení nic neříká o průměru !
LX 90 se vyrábí v průměrech 8",10" a 12"
LX 200 potom v průměrech 8,10,12,16"
Jsou 2 podstatné rozdíly a to v montážích a v tom , že u systému LX 200 je použita optická kombinace ACF, zatím, co LX 90 jeklasický SCT.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ale to označení nic neříká o průměru !
LX 90 se vyrábí v průměrech 8",10" a 12"
LX 200 potom v průměrech 8,10,12,16"
Jsou 2 podstatné rozdíly a to v montážích a v tom , že u systému LX 200 je použita optická kombinace ACF, zatím, co LX 90 jeklasický SCT.ja sem premejslel nad tim 10"
ale nejradsi bych http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... eskop.html
protoze prumer je prumer ale ten bych sam asi do A3 nedostal
nevite jake ma rozmery slozenej? ze bych to promeril.
nedelaj se nejake ultra lehke? dobsony
Jenže, pokud se nerozmyslíš, co vlatně chceš, tak se nedá nic poradit, protože máš před sebou vlastně všechny vyráběné typy od všech výrobců
Dáváš na vybranou mezi dvěma typy SCT, přenýšlíš o flex tube a rady jsou na Newtony .....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
tak to udelame jinak
co chci pozorovat:planety,galaxie,mlhoviny,DSO
na pristroj mam pozadavky:
snadno rozebratelnej a slozitelnej
transportovatelnej v malem aute(audi A3)
moznost propojeni kamery(po uraze nemam nejlepsi zrak) a sledovani na NTB a obcas si udelat fotku ci neco natocit(dokoupeni kamery samozdrejmost)
aby to melo goto(nechci hledat ale koukat i kdyz obcas proc neco nehledat)
tak kterej dalekohled by asi byl nejblize mym pozadavkum
Akorát to je A-Z a na focení to bude chtít ještě paralaktický klín... Nebo to pořídit na CG-5, to má Supra také - ale to už je na sestavení složitější a také to bude mít větší hmotnost.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Další možností je vzdát focení, jít do většího průměru a pořídit Ultralight Dobsona. Buď komerční výrobek (např. Obsession) nebo jej nechat postavit (zkus kontaktovat uživatele michal.b).
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Našel. Pokud máš orientaci na obloze tak tam podle nějakého atlasu nějak doskáčeš. Pro pozorování objektů na hranici možností velkého dalekohledu (16"+) což v tomto případě budou opravdu malé a slabé objekty, je podle mě dalekohled s goto lepší, protože při vyhledání takto slabých objektů si nijak jinak nepomůžeš (hledáček je v tu chvíli k ničemu, skákat po hvězdách taky moc nepujde, protože to se nejlíp dělá při menším zvětšení a velkém zorném poli a to pak hledaný objekt nemusíš odlišit od hvězdy a nebudeš vědět co si máš zvětšit). A pak je tu ještě možnost sledování objektu.
dobson je peknej ale ten ultralehkej bude bez GOTO ja bych asi bez goto nic nenasel
to je blbost, podle dobrého atlasu najdeš vše, stačí k tomu jen trocha praxe, samozřejmě u těch větších(nad 400mm) dobsonů už je výhodou nějaký ten hodinový stroj. Pěkné trubkové dobsony s goto dělají Oriony, umožňuje to najetí a sledování objektu bez pošťuchování, fotit s tím ale půjde jen těžko, je to alt-az montáž, byl by potřeba derotátor pole. A nebo používat krátké expozice - což by v případě online pozorování mohlo stačit. Expozice tam jsou v řádech desítek vteřin. V jaké verzi tu A3 máš? Třídveřovou nebo pětidveřovou?
Pokud se někdo zajímá o astronomii měl by dle mě být schopen najít určitý počet objektů bez GO TO. Jinak netuším o čem to pro něj může být. GO TO má určitě své opodstatnění, ale nemělo by to být o tom, že bez něj nic nenajdu. Trošlu mě to přijde asi takto: zajímá mě angličtina, moc se jí věnuji, ale bez Googlu opravdu ani nepozdravím.
K dobsonům: kromě plného goto lze úřípadně lze pořídit jenom "push-to", tedy systém, který sice nemá motor, ale řekne ti, kam máš jet a kam se koukáš (motor seš ty).
Pokud nechceš koukat okulárem, je možné připojit malou kamerkou a koukat "realtime" na obrazovku, pár lidí to tu provozuje a jsou z toho docela nadšený - ale neni to moc na dělání pěknějch obrázků.
Nebo si kup dvě věci, dobsona na koukání a EQ montáž s menšim dalekohledem na focení a naložíš vždycky to, na co budeš mít zrovna chuť, když se ti nevedje oboje.
edit: já jsem tady vždycky za zarytýho odpůrce GOTO, ale v tomhle případě je to jinak, protože rozpočet je velký. Považuju za hloupý omezovat průměr výměnou za GOTO, ale jelikož tady průměr omezuje spíš transportovatelnost, tak je to jiná situace.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Pokud se někdo zajímá o astronomii měl by dle mě být schopen najít určitý počet objektů bez GO TO. Jinak netuším o čem to pro něj může být. GO TO má určitě své opodstatnění, ale nemělo by to být o tom, že bez něj nic nenajdu. Trošlu mě to přijde asi takto: zajímá mě angličtina, moc se jí věnuji, ale bez Googlu opravdu ani nepozdravím. :)jj to mas pravdu
jinak mam 2001 3 dvere