Canon EOS 300D- zkušenosti

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Marku,
Franta má k napájení montáže tenhle spínaný zdroj
http://www.ges.cz/?page=index&of=2&gcat ... ES07506723

Nastavený na 8V (jde to po 1V), těch 8V je tak akorát pro jeho motory, aby je neusmažil. Protože má jednoduchý budič bez omezení proudu. A 9V už je pro foťák asi moc.

Já si myslím, že problém je v odporech kabelů a možném zarušení napájení. Foťák určitě to napětí neměří stále, ale jen občas, a pokud trefí zrovna nějaký propad, tak prohlásí baterku za vybitou.

Tomu zdroji napětí nad 8V nestoupne (pokud se nerozbije) takže tohle by snad mělo být OK. Eliminoval bych co nejvíce konektorů. Také nevím, jak silné jdou od zdroje kabely. Kabely k foťáku by měly jít co nejblíže od zdroje, nikoli až z nějaké odbočky blízko u montáže. Tam už je napětí snížené o úbytky na těch kabelech.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal: Marku,
Franta má k napájení montáže tenhle spínaný zdroj
http://www.ges.cz/?page=index&of=2&gcat ... ES07506723

Nastavený na 8V (jde to po 1V), těch 8V je tak akorát pro jeho motory, aby je neusmažil. Protože má jednoduchý budič bez omezení proudu. A 9V už je pro foťák asi moc. Diky, uz jsem chytrejsi. Takze poddimenzovani zdroje muzeme vyloucit, tohle fotak v pohode utahne. Jde o to, jak se to chova pri impulsni zatezi, kterou pusobi motory i ten fotak ( pri stisknuti spouste ).

Hlavne bych se ale soustredil na konektory a vubec vsechny spoje ( treba ty sroubky na kontaktech te "baterie ), kvuli prechodovym odporum. A kabel od zdroje k fotaku samozrejme co nejsilnejsi a nejkratsi kvuli vlastnimu odporu i indukcnosti. Naopak kabel k motorum by mohl byt zamerne poddimenzovany - fungoval by tak trochu jako omezovac proudu a chranil by zdroj pred tim kratkodobym pretizenim.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Eliminoval bych co nejvíce konektorů. Také nevím, jak silné jdou od zdroje kabely. Kabely k foťáku by měly jít co nejblíže od zdroje, nikoli až z nějaké odbočky blízko u montáže. Tam už je napětí snížené o úbytky na těch kabelech.
Ze zdroje jde kabel s konektorem, který zasunuji do krabičky s elektronikou pohonů (ta je na montáži). Krabičku jsem rozebral a přiletoval kablík pro tu mou baterku na konektor v krabičce. Kablík je dlouhý asi tak metrdvacet, zakončený samicí 3.5mm jacku. Kratší být nemůže, to bych ho utrhl.
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Eliminoval bych co nejvíce konektorů. Také nevím, jak silné jdou od zdroje kabely. Kabely k foťáku by měly jít co nejblíže od zdroje, nikoli až z nějaké odbočky blízko u montáže. Tam už je napětí snížené o úbytky na těch kabelech.
Ze zdroje jde kabel s konektorem, který zasunuji do krabičky s elektronikou pohonů (ta je na montáži). Krabičku jsem rozebral a přiletoval kablík pro tu mou baterku na konektor v krabičce. Kablík je dlouhý asi tak metrdvacet, zakončený samicí 3.5mm jacku. Kratší být nemůže, to bych ho utrhl.

MP napsal:
Hlavne bych se ale soustredil na konektory a vubec vsechny spoje ( treba ty sroubky na kontaktech te "baterie ), kvuli prechodovym odporum.

Co si představuješ pod pojmem "soustředil" . Mám něco přeměřit (mám obyčejný multimetr za stovku). Ty šroubky slouží k uchycení konektorů k tomu plastovému tělu. Mám šroubky izolovat od konektorů. Jak jsem uvedl, v těchto vodách se vůbec neorientuji, potřebuji polopatickou odpověď.

MP napsal:
A kabel od zdroje k fotaku samozrejme co nejsilnejsi a nejkratsi kvuli vlastnimu odporu i indukcnosti.
Co si mám představit pod tím "co nejsilnější". Potřebuji čísla (průřez?), pak si ho snadno dojdu koupit. Pro mě je silnější drát kabel, který jsem nedávno zakopal do země jako hlavní zdroj pro dům, ten měl v průměru asi 3cm .

Napadla mě ještě jedna možnost. Mám ještě jeden zdroj, 12-24V/2A. Fungovalo by to, kdybych si nechal udělat tu elektroniku od HonzaS (http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/AstroF ... -zdroj.png) a použil k tomu ten zdroj? Sice je to další zdroj navíc, ale možná by to bylo lepší.

Díky všem.
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MP

Příspěvek od MP »

Fra napsal: Ty šroubky slouží k uchycení konektorů k tomu plastovému tělu. Mám šroubky izolovat od konektorů.Tak to s nimi nic nedelej, ja mel ( mylny ) dojem, ze jsou jimi pritazene i ty draty ke kontaktum. Pokud je to priletovane, nemaji sroubky na odpor vliv.

Jak vidis, takovehle rady na dalku moc nepomohou. Moznosti je spousta a ja o tom nic nevim.

Beznym multimetrem nic nezjistis, tady jde o chovani pri proudovem impulsu, o pomerne rychly proces.

To "co nejsilnejsi" jsem myslel v ramci beznych slaboproudych kabliku, ktere najdes nekde v supliku. Prurez kolem ctverecniho milimetru by mel stacit na fotak i motory. Spis bych udelal pro fotak samostatny kabel od zdroje, aby tam nebyl kus spolecneho vedeni s temi motory ( ktere navic zatezuji zdroj indukcne, takze se tam mohou objevit i ty spicky smerem nahoru ). Pokud mozno ho vytahnout ze zdroje primo bez konektoru. JACK je dobry na sluchatka, ne na napajeni. A pak jeste zbyva prechodovy odpor tech kontaktu ve fotaku ( jak jsem psal, na originalni baterii jsou zlacene ). Z jakeho materialu jsou ty plisky ?

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MP napsal:
Pokud mozno ho vytahnout ze zdroje primo bez konektoru. JACK je dobry na sluchatka, ne na napajeni.
Dobrá, zkusím to vytáhnout rovnou ze zdroje. Pokud to bude nutné, jaký mám použít konektor místo toho JACKu, CINCH?

MP napsal:
A pak jeste zbyva prechodovy odpor tech kontaktu ve fotaku ( jak jsem psal, na originalni baterii jsou zlacene ). Z jakeho materialu jsou ty plisky ?
Ty plíšky jsou obyčejná pružná ocelová planžeta tloušťky 0.4 mm. Možná bych dokázal zařídit jejich pozlacení. A nebo máš jiný nápad (jiný materiál- měď, ...)?
Fra
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Začal bych eliminací konektorů, a připojením přímo u zdroje. Plíšky nech až nakonec. Ale budeš je muset udělat z něčeho lepšího. Ocelové ti brzy oreznou, a problémů s nimi pak bude až až...
Zkus pocínovaný nebo pozinkovaný plech. (třeba konzervový) aspoň. Zlacené y byly samozřejmě nejlepší. Leda, že bys je z něčeho vykuchal.

Nerezová ocel by šla použít také, ale na tu nepřipájíš kablíky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Začal bych eliminací konektorů, a připojením přímo u zdroje. Plíšky nech až nakonec. Ale budeš je muset udělat z něčeho lepšího. Ocelové ti brzy oreznou, a problémů s nimi pak bude až až...
Zkus pocínovaný nebo pozinkovaný plech. (třeba konzervový) aspoň. Zlacené y byly samozřejmě nejlepší. Leda, že bys je z něčeho vykuchal.

Nerezová ocel by šla použít také, ale na tu nepřipájíš kablíky.Dobrá, zkusím to udělat rovnou od zdroje zcela bez konektorů, i za tu cenu, že to vlastně bude na montáži napevno. A ty plíšky taky nějak vymyslím ...
Fra
3J

Příspěvek od 3J »

Já mám docela dobré zkušenosti s klasickým 9 pinovým CANONEM co je na PC jako seriový port.
Ty lepší mají zlacené kontakty a snese docela slušný proud ( připojovali jsme přes něj krokový motor na NC frézce a jedno taková provedení mám doma)
A když se použijí čtyři piny na čtyři tak to bude čtyřikrát jištěný.
Spolehlivější konektor na napájení mě nenapadá.

Možná by také pomohlo nacpat nějaké kondenzátory do té imitace baterek
slavan

Příspěvek od slavan »

MMys napsal:

Nerezová ocel by šla použít také, ale na tu nepřipájíš kablíky.
V pohodě připájíš, jen MUSÍŠ použít pájecí kapalinu na nerez. A po připájení DOBŘE opláchnout vodou, jinak Ti to bude reznout. Vše odzkoušeno při sestavování pohonných paků pro modely.
Pro jednorázové použití spíš než kupovat zkusit nějakého modeláře v okolí. 30 ml lahvička stála před 5 lety tuším okolo 100 Kč. A jak píšou v návodu, té kapaliny stačí opradu minimum. Těch paků už něco bylo a lahvičku mám ještě skoro plnou.
Kometar

Příspěvek od Kometar »

Ahoj ,
muzete mi poradit jak je to u canonu 300D s tim prodliuzenim ohniska u objektivu , mam treba nikkor ED 180mm fotak mi natahne ohnisko 1,6 x .Budu tedy mit ze 180mm 288mm se stejnou svetelnosti.
A kdyz budu mit metroveho newtona tam se prodlouzeni deje take nebo ne. Dik
nosim si hvezdarnu na zadech
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

S objektivem se nestane vůbec nic. Stále bude jeho světelnost i ohnisko stejné a zrovna tak s tím musíš počítat při všech výpočtech.
Ta   změna nastává v okamžiku, kdy  budeš chtít udělat ze snímku  zvětšeninu na nějaký stejný formát, dejme tomu A4.  Teprve v ten okamžik se uplatńuje ten  přepočítávací faktor. A  teprve zvětšovací objektiv musí ten obraz zvětšit 1,5x ( a protože to je 1,5x zvětšené, na stejném formátu se to jeví , jako kdyby původní ohnisko bylo tím faktorem násobeno.) To znamená , že ten faktor říká pouze to, kolikrát je  výsledný čip menší než kinofilmový formát .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Já bych to formuloval tak, že se objektiv (jehož ohnisková vzdálenost samozřejmě vůbec nezáleží na tom, jaký foťák na něj pověsíme), bude chovat ohledně perspektivy (zorného úhlu), jako by ohnisková vzdálenost byla 1,6 x větší, proti použití na kinofilm. Vzrostou tedy úměrně i nároky na pointaci, kvalitu kresby apod. Koeficient 1,6 udává poměr velikostí uhlopříčky kinofilmu a senzoru a je tedy pro všechny objektivy stejný.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
TH

Příspěvek od TH »

Ahoj jsem cca měsíc čerstvým majitelem použitého Canonu EOS 300D a mám několik objektivů se závitem M42. Hledal jsem na netu také něco o problematice onoho poměru mezi velikostí snímače a kinofilmovým políčkem. Jasné vysvětlení je zde: http://www.fotografovani.cz/art/fotech_ ... enses.html
Zdravím.
TH
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
TomasN

Příspěvek od TomasN »

norslav napsal: Ahoj ,
muzete mi poradit jak je to u canonu 300D s tim prodliuzenim ohniska u objektivu , mam treba nikkor ED 180mm fotak mi natahne ohnisko 1,6 x .Budu tedy mit ze 180mm 288mm se stejnou svetelnosti.
A kdyz budu mit metroveho newtona tam se prodlouzeni deje take nebo ne. Dik "Přepočítávaní ohniska" je taková berlička pro fotografy, kteří žijí pořád v zajetí 35mm filmu - nic proti nim.
Pro astrofoto se budeš muset smířit s tím, že jsou dva parametry související s velikostí zorného pole: ohnisková vzdálenost optické soustavy a velikost snímače. Čím dřív se s tím vyrovnáš, tím lépe :o)
astrofoto.unas.cz

Na každou otázku existuje jednoduchá snadno pochopitelná nesprávná odpověď.
Odpovědět