začiatočnik - dalekohlad prevažne na foto

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
v0tr3l3c

Příspěvek od v0tr3l3c »

Dobrý deň.

Fotografia a astro ma fascinujú jaksi od detstva.
Konečne nastala doba kedy by som si už hádam aj mohol pomaly zadovážiť  nejaké to kukátko.

Primárne by som chcel niečo na balkón čo môžem použiť aj na fotografovanie.  ( malý balkón )
Také čo budem môcť použivať častejšie a nezávisle na čase. ( teperovanie nieje problém )
Ide my hlavne o blízke a viditeľné objekty, najčastejšie budem fotografovať mesiac a okolie zeme.
Vidieť by som chcel aj viac ale no som skromný.

Plánujem kúpiť aj druhý ďalekohľad čiste na pozorovanie vonku takže zrejme dopsika tu často doporučovaného.

Je mi jasné že tento koniček nieje lacná záležitosť a je stálo čo dokupovať .
Finančný strop neudávam, ale nemôžem investovať veľa, ( čim drahšie tým dlhšie čakam - + bazar :D)

takže to zhrniem.

prvý ďalekohľad určený prevažne fotografovanie, a časté optické pozorovanie, len tak na blink keď je čas a podmienky kedykoľvek.

čo chcem vidieť?
keď bude obloha stáť za to, šiel by som von a to si chcem užiť takže na von by som chcel nejako dopsona 300-350ku.
keď bude počasie bežné tak radšej si vychutnám niečo "blízke" v kvalite,

NIE nechcem to len na fotografovanie mesiaca, aj keď niektore fotky tu na fóre ma nehorázne zaujali.
lidlskop som vyškrtol zo zoznamu ale nezatracujem ho

aký ďalekohľad - foto  + aké príslušenstvo doporučujete
akú montáž? ( bolo by fajn pre foto aby bola riadena , ale neije podmienka - dá  sa dorobiť aj doma :D)
aký ďalekohľad - pozorovanie ( prenáša sa cca 500m po rovine do priľahlej zastavanej tmy. takže karička alebo taký nejaký transport je možný :D

nebudem udávať ktorý ma zaujal, na fotenie
a ak by sa dalo aj keby ste napísali dôvod prečo práve ten... ( aby som si spravil asociácie pri rozhodovaní plusov a mínusov )
a dosť by ma potešilo ak viete aj nejaký link kde bolo čo fotografované cez ten daný ďalekohľad. alebo ak je na fóre nejaký vlastník daného ďalekohľadu

vlastním zrkadlovku Pentax, nebránim sa aj webkam.

viem trocha špecifikovaná otázka,
veľa tmy a kľudného vzduchu prajem :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Na rychlé pohledy z balkónu a na občasné focení jednoznačně nejlépe vychází ED 80/600. Stačil by i na stativu, ale pokud bys to chtěl mít pohodlnější, vyplatilo by se posadit ho na nějakou paralaktickou montáž s pohonem nebo i bez pohonu (EQ5 apod.).

Tolik co na úplný začátek, dál to přenechám jiným. Možná až se vyřádíš v začátcích, budeš už lépe vědět, co si dál koupit.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Jo, to je SW 80 ED.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

aký ďalekohľad - pozorovanietady odpoved znas co nejvetsi dobson, ktery dokazes dat do auta...
v0tr3l3c

Příspěvek od v0tr3l3c »

toto je nesmirne slozita otazka k zodpovezeni. Nazoru existuje prilis mnoho ..........ano je mi to jasne.
kazdy pouziva co moze.
preto ta klauzula o obhajeni svojho nazoru pre vytvorenie asociacii.
cakal som skoro 15 rokov pokial som spravil svoju prvu fotku mesiaca ktora stala aspon za pozretie.
racej si necham poradit osvedcene a zname zariadenie aj ked bude drahsie a budem nan setrit neviem ako dlho.
predsa len mam rodinu a ta je na prvom mieste.
aj ked podvedome by som chcel spickovu techniku, nemam prehnane naroky.
a racej zacnem niecim co mi doda hlavne radost z konicka aj ked to bude priemerny stroj.
preto som ujasnil ze chcem fotografovat lebo montaz vyuzijem aj tam a racej jeden smer kvalitne ako vsetko priemerne .. pravdaze v ramci moznosti...
ps. pisem z pda tak dia a stil. prepacte

cenim si kazdy nazor.
doggydog

Příspěvek od doggydog »

cakal som skoro 15 rokov pokial som spravil svoju prvu fotku mesiaca ktora stala aspon za pozretie.ja som si kupil mensi maksutov, dal na to zrkadlovku, polozil to na trasuci sa fotostativ a mal som svoju prvu astrofotku. bola uzasna:) mesiac vie tak silno svietit, ze sa lahko foti. urcite aj ty si mal dobre fotky, len sa moc porovnavas s ostatnymi, co robia mozaiky na svojich super montazach:)
v0tr3l3c

Příspěvek od v0tr3l3c »

no sám seba hodnotiť neviem, teda ak nepredpokladám totálnu machuľu :)
ostatne, foto je aj tu na fóre, v teme ATM udelej si sám a aj čím to bolo fotené...
No tento rok mi to jaksy zase nevyjde ,ale nevadí.
zatiaľ budem mat nejaké to kukátko, čo je o triedu viac ako nič :)

inak tu na fore som pozeral hlavne tie klasické foto, mozaiky ma moc neberú pokiaľ niesu celé ale nehovorím že pekné nie su..

a máš pravdu, prvá je vždy naj :)

ja budem skôr fotiť dokumentačne, čo som videl a časom dopĺňať zmeny a poznámky. vedomosti.
CHCEL" by som mať pravdaže foto čo najkvalitnejšie, ale to len pre seba, prezentovať to na súťaž alebo také niečo neplánujem, viem kde sú moje hranice ( zatiaľ skôr hlavne v mojej nevedomosti ako v technike - ale to sa časom poddá :)
MP

Příspěvek od MP »

Pokud je to na maly balkon, tak s tim mam jiste zkusenosti :)
Je tam problem s manipulaci i poradnym ustavenim vetsi montaze. Takze se hodi spis mala "hracka". Pak je vhodnejsi fotit malou citlivou kamerou, u ktere i na radu DSO staci expozice v radu sekund. Ja jsem pouzival upravenou CCTV kameru, ale dnes je rada jinych podobnych moznosti bez nutnosti bastlit. K tomu maly lehky dalekohled nebo fotoobjektiv a malou montaz (u mne to byla montaz od GSO), pro zacatek klidne bez pointace. Celkova cena s bazarovym objektivem, kdyz nepocitam notebook, nepresahovala 15 tisic Kc. Pri cca 10sec. expozicich byla vetsina i bez pointace pouzitelna, vysledek zavisel na poctu slozenych expozic a zpusobu skladani.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
v0tr3l3c

Příspěvek od v0tr3l3c »

malý balkón bol väčší, zrejme budem posúvať späť...

100percent obrazok

100percent obrazok

forum astro bastl
Edu

Příspěvek od Edu »

Ahoj,
mohl bys zde, prosím ukázat nějaké tvoje fotky. Rád bych je viděl.
(nebo je zde někde galerie začínajících ?)

S pozdravem
EDA
v0tr3l3c

Příspěvek od v0tr3l3c »

to len také cbvaky pri teste

Odpovědět