Fotografia a astro ma fascinujú jaksi od detstva.
Konečne nastala doba kedy by som si už hádam aj mohol pomaly zadovážiť nejaké to kukátko.
Primárne by som chcel niečo na balkón čo môžem použiť aj na fotografovanie. ( malý balkón )
Také čo budem môcť použivať častejšie a nezávisle na čase. ( teperovanie nieje problém )
Ide my hlavne o blízke a viditeľné objekty, najčastejšie budem fotografovať mesiac a okolie zeme.
Vidieť by som chcel aj viac ale no som skromný.
Plánujem kúpiť aj druhý ďalekohľad čiste na pozorovanie vonku takže zrejme dopsika tu často doporučovaného.
Je mi jasné že tento koniček nieje lacná záležitosť a je stálo čo dokupovať .
Finančný strop neudávam, ale nemôžem investovať veľa, ( čim drahšie tým dlhšie čakam - + bazar
takže to zhrniem.
prvý ďalekohľad určený prevažne fotografovanie, a časté optické pozorovanie, len tak na blink keď je čas a podmienky kedykoľvek.
čo chcem vidieť?
keď bude obloha stáť za to, šiel by som von a to si chcem užiť takže na von by som chcel nejako dopsona 300-350ku.
keď bude počasie bežné tak radšej si vychutnám niečo "blízke" v kvalite,
NIE nechcem to len na fotografovanie mesiaca, aj keď niektore fotky tu na fóre ma nehorázne zaujali.
lidlskop som vyškrtol zo zoznamu ale nezatracujem ho
aký ďalekohľad - foto + aké príslušenstvo doporučujete
akú montáž? ( bolo by fajn pre foto aby bola riadena , ale neije podmienka - dá sa dorobiť aj doma
aký ďalekohľad - pozorovanie ( prenáša sa cca 500m po rovine do priľahlej zastavanej tmy. takže karička alebo taký nejaký transport je možný
nebudem udávať ktorý ma zaujal, na fotenie
a ak by sa dalo aj keby ste napísali dôvod prečo práve ten... ( aby som si spravil asociácie pri rozhodovaní plusov a mínusov )
a dosť by ma potešilo ak viete aj nejaký link kde bolo čo fotografované cez ten daný ďalekohľad. alebo ak je na fóre nejaký vlastník daného ďalekohľadu
vlastním zrkadlovku Pentax, nebránim sa aj webkam.
viem trocha špecifikovaná otázka,
veľa tmy a kľudného vzduchu prajem