konečně jsem dokončil ostření ok.výtahu na motor a úhlovou převodovku a zlikvidoval ten ohavný třecí převod ,byl sice také funkční ale nedalo se pohodlně ostřit ručně.
Motor s převodovkou je GM a úhlová převodovka je made in šrot.
Funguje to dle mých představ.
Ahoj Milane Vypadá to dobře.Nyní už zbývá přijít na to kde vzít čas na využití toho všeho co jsi již na svém dobsonu vylepšil a není toho málo.Měj se Milan
kamaráde tak to bylo na celé věci to nejméně pracné,na tom mosazném kusu povolím křídlovou matku a rozpojím ok.výtah od samostatné převodovky a už ostřím ručně ;)na té fotce je ta matice natočená směrek k tubusu dalekohledu a je hůř vidět.
Milane on i ten čas se jednou najde,musíme naše setkání plánovat jak svítí hvězdy a Měsíc ;D a né jak psal Láďa že pří dešti máme vždy naši párty
v nejhorším dám ten dalekohled dohromady do důchodu a potom jestli dožiju tak bude času dost/doufám/ ;D i když tchán je v důchodu už 12 let a nemá ani vteřinu času,tak nevím
ahoj Milan
vyzera to celkom pouzitelne, spekulujem nad niecim podobnym,
chcem sa spytat ako mas zapojeny ten krokac (kam vedu tie kable )
komplikovane - buic - driver - pc,
alebo to je nejak jednoduchsie.
dik
Určitě ano. To co tam je je opravdu klasický stejnosměrný motorek s převodovkou. Tipuji že to má jen dvě tlačítka vpřed/vzad a vlastní pohyb ostření je poměrně pomalý.
Víc poví až tvůrce.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
díváme se na stejný obrázek v úvodním příspěvku ? Ja myslim, ze ano - z motorku vede cerveny a cerny, ktery je kolem nej obtoceny a prilepeny (tim to trochu pusobi, jako by tam byly 4). Vic jich tam nevidim. Ale mozna jsem to jen spatne identifikoval, mozne je vse ::)
Vypadá to jako obyčejný ss motorek s převodovkou, taky jsem si téměř stejný koupil v GMku (ten můj má 9,5ot/min při 6V), ze staré laserové tiskárny jsem vykuchal nějaké kolečka, teď to ještě dát dohromady .
SW Dobson 254/1200, EQ-6 Pro SS, SW ED 80, SW 70/500, Canon EOS 10D, BDP UV/IR 2", Astronomik UHC profi 1,25", BDP Hyperion 5mm, Plössl 10mm, 20mm, 25mm, Meopta Astro (Hermes-1) 1,25" 6,5mm, 8mm, 13mm, 20mm, dvě modnuté webkamerky a noťásek
Určitě ano. To co tam je je opravdu klasický stejnosměrný motorek s převodovkou. Tipuji že to má jen dvě tlačítka vpřed/vzad a vlastní pohyb ostření je poměrně pomalý.
Víc poví až tvůrce.je to přesně tak,vlastní ostření je docela pomalé,ale to nevadí,nahrubo zaostřím ručně a pak jenom jemně motorem.
Ten motor je stejnosměrný,krokovým se vyhýbám jak čert svěcené vodě