Projekční okulár, fotografování přes N150/750 na H-EQ5

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Když vezmeme do úvahy kompakt... Jinak myslel jsem tyhle, tak asi jo, budou to oni
http://www.celestron.cz/common/img/874511!3.jpg
http://www.telescope-service.com/eyepie ... rviews.jpg

Já nevím jestli ten problém je v použití registaxu (malý Alingment box či něco jiného), ale prostě ty kraje mám rozostřené, že to musím ořezat.

http://img10.imageshack.us/img10/2526/32275134.png
Toto už je částečně ořezaná verze, pravá strana je pořád mázlá, před každým nahráváním videa kontroluji souosost, čím to je? Už mě to normálně štve, levý kraj jsem ořezal. Proto si chci pořídit nějaký lepší okulár. Jestli je to velký OT, smažu...
Lectorem iustus...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je snímané jak, projekcí (na jaký senzor jakým okulárem) nabo afokálně ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Afokálně kompaktem Nikon Coolpix S 210 s tímto skromným okulárem SW UWA 6mm http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=871253 na Megrezu 72/432 s Barlowem 2x Omni. Podotýkám, že mi to dělá i bez něj. Align na Plato.

Je to výběr 150 snímků videa.
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

To jsou ale vražedné kombinace - širokoúhlý kulár + Barlow. A k tomu kompakt. Použij klasický Plössl, s tak krátkým ohniskem, abys nemusel použit barlow , a pořádně to spoj s foťákem - napevno.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Já vím, zkusil jsem jít do extrému... Ale vždyť ten okulár je v podstaě Plossl, nebo ne? Mě šlo o ten oční reliéf, který u normálních Plosslu při této ohniskové vzdálenosti není.

Jediné co se za neprojekční okuláry nabízí je Vixen LV a možná X - Cel.
Lectorem iustus...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ale vždyť ten okulár je v podstaě Plossl, nebo ne? Mě šlo o ten oční reliéf, který u normálních Plosslu při této ohniskové vzdálenosti není.

Jediné co se za neprojekční okuláry nabízí je Vixen LV a možná X - Cel.Na tom okuláru je napsáno UWA 58
Nic víc. Je vzhledově ( zvenčí) podobný okuláru Planetary. To není Plössl, - ten je 4 čočkový, Planetary je 8 čočkový U plöslu nelze udělat tak vzdálenou výstupní pupilu. Těch 58 ° ještě ano, ale i tam je to kompromis.
Takže evidentně nevíme, co to je za okulár, jaké konstrukce. A navíc, cokoliv širokoúhlého bude dělat při projekci paseku. A nebude mít rovné pole.
Při focení nezáleží na vzdálenosti výstupní pupily.
Pokud tedy projekci, tak klasickým 4 čočkovým Plösslem. Vynechat všechny širokoúhlé varianty a varianty se vzdálenou výstupní pupilou neznámých konstrukcí. O projekčních okulárech tu psal rozsáhle a vyčerpávajícím způsobem Sirius_758
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak to jsem si nevšiml, nejak mi to uniklo. Jaky čtyřčočkový okulár by jsi tedy doporučil(pomineme - li asi nejdražší možnou variantu TV), aby pole bylo rovnější a "bez" aberací, jedná se mi i o fyzickou podobu očního reliefu a jeho velikost, s tou "tečkou" jako u Ortho je to prostě k ničemu...
Lectorem iustus...
mitovka

Příspěvek od mitovka »

to Cztwerec:

Nechapem celkom tuto vetu: aby pole bylo rovnější a "bez" aberací, jedná se mi i o fyzickou podobu očního reliefu a jeho velikost, s tou "tečkou" jako u Ortho je to prostě k ničemu.

Myslel si male ZP ortho okularu? ja som orthoskopicke okulare na afokalne fotenie pouzival, a nikdy som nemal vyhrady. dam sem jeden obrazok kompaktom za 10mm orthoskopickym zeissom (neorezany neupravovany single shot).

Podla mna v tom nehladaj vedu a sprav to co ti tu uz skuseny chlapi napisali - kratky plossl za par stoviek co sa ho chce niekto zbavit. Ja momentalne na projekciu na chip webky pouzivam daky kellner s priemerom 23,2 mm co som kupil za 50 korun.  Nemam voci nemu vyhrady, tak isto ako ten zeiss ortho 10 mm ma ZP len dakych 40-45°, ale bez aberacii az ku clone.Plossly som skusal len par krat ale tiez som si ziadny problem nevsimol. (5 aj 10mm) aj ked je pravda ze som tam mal vzdy daky zoom fotaku.

Podla mna ale s tym malym refraktorom robis vyborne fotky, skus dat jednu fotku neorezanu na forum, v com je vlastne problem.

mitovka
mitovka
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tu svoji větu ti rád vysvětlím.
Mě vadí malý oční relief. Myslím že tohle

je horší než tohle

kvůli očnímu reliéfu na projekci za okulárem. Třeba se pletu, když vidím tvůj snímek s Ortho. Ten druhý okulár už vlastně není Plossl, ale má ho větší...

Jestli se pletu, v tom případě bych koupil hned zítra tohle.

S nimi, jako Plossly to asi do ohn. vzdálenosti 25 mm jde co se týče očního reliefu, no třeba jsem zamrznul na blbosti...

Megrezem 72 fotím teď proto, že nemám čas jezdit na chatu a fotit s SCT 8, Megreze snažim vyždímat maximum... Snímky v původní podobě už nemám nicméně na tom co jsem ho sem upnul je ta vada a neostrost vidět na pravé ještě neořezané části snímku. :-/

Lectorem iustus...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

je horší než tohle

kvůli očnímu reliéfu na projekci za okulárem. Třeba se pletu, když vidím tvůj snímek s Ortho. Ten druhý okulár už vlastně není Plossl, ale má ho větší...

Jestli se pletu, v tom případě bych koupil hned zítra tohle.

S nimi, jako Plossly to asi do ohn. vzdálenosti 25 mm jde co se týče očního reliefu, no třeba jsem zamrznul na blbosti...

Megrezem 72 fotím teď proto, že nemám čas jezdit na chatu a fotit s SCT 8, tak se z něj snažim vyždímat maximum... Snímky v původní podobě už nemám nicméně na tom co jsem ho sem upnul je ta vada a neostrost vidět na pravé ještě neořezané části snímku. :-/

Ale při projekci je vzdálenost výstupní pupily a velikost oční čočky úplně fuk, když se do toho nekoukáš. Jak jsem psal, pro projekci používám obyčejný plossl, dokonce 4mm, který má tu dírku opravdu mrňavou.

Navíc, pokud je vada jenom na jedné straně, tak máš něco nakřivo nebo mimo osu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ne byla právě na obou, jako by kraje byly neostré. Proto jsem přece psal, že je to ořezané jen z půlky a ta není vidět.

Jestli je to skutečně tak, provedu upgrade na tu sadu již zítra, takové okuláry se s lepšími přece neztratí...
Lectorem iustus...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

je horší než tohle

Nevysvětlíš. Protože vzdálenost výstupní pulily  ( nevím proč u nás nazývaný oční reliéf) nemá nic společného  s velikostí zorného pole  a velikostí nějaké dírky a podobně, a rovněž nemá vliv na to, jaký bude obraz  při  afokálním focení.  Vzdálenost  výstupní pupily  značí pouze to, jakou vzdálenost bude mít oko od posledního členu okuláru při vizuálním pozorování.  Takže, chceš-li okulár na vizuální pozorovování, pak  se tím zabývaej, ale pro afokální  focení  je pouze důležité, aby svazek paprsků prolezl  oční čočkou  neořezán  ( to bude splněno při afokálním focení vždy) a aby  bylo co nejméně sklenuté  pole okuláru.  Z toho pojůhledu ve většině případů platí, že čím širokoúhlejší okulár, tím hůře bude tato podmínka splněna.  A montovat do toho  ještě navíc Barlow  .....

..........................
Jo, a ujasněme si , jak fotíš. Jednou píšeš o afokálním focení, podruhé o projekci. Což je diametrálně odlišné , a to i z hlediska parametrů okuláru !!!!!
.............
A zajímaloby mě, jak z fotky poznáš, který okulár má větší "oční reliéf" :)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Dané okuláry chci použít pouze pro afokální fotografii v afokální projekci za okulárem(teď jsem to dokonce spojil ;D, myslel jsem že je to to samé). Jen nechci, aby daná soustava více vinětovala při té "klíčové dírce", myslím si ale, že by to mohlo spravit použití optického zoomu fotoaparátu(digitální ze zásady nepoužívám), není - liž pravda? Okuláry jsem držel, díval se přes ně a prostě si je osahal, pravdou je, že jsem přes ně nefotil... ;)

P. S.: A montovat do toho  ještě navíc Barlow  ..... vidím, že ti to nedá spát, já jsem to ale jen chtěl zkusit. fotka dopadla i tak přes moje očekávání.
Lectorem iustus...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Dané okuláry chci použít pouze pro afokální fotografii v afokální projekci za okulárem(teď jsem to dokonce spojil ;D, myslel jsem že je to to samé). Jen nechci, aby daná soustava více vinětovala při té "klíčové dírce", myslím si ale, že by to mohlo spravit použití optického zoomu fotoaparátu(digitální ze zásady nepoužívám), není - liž paravda? Okuláry jsem držel, díval se přes ně a prostě si je osahal, pravdou je, že jsem přes ně nefotil... ;)

P. S.: A montovat do toho  ještě navíc Barlow  ..... vidím, že ti to nedá spát, já jsem to ale jen chtěl zkusit. 8-)

Prosím, ujasni si nejdříve pojmy :
- co je  afokální focení
- co je projekce na okulárem
- co to je "oční reliéf"
- co to je vinětace
- jak souvisí "oční reliéf" s  "klíčovou dírkou" a co má společného s průměrem čočky

Podle Tvých reakcí to motáš  dohromady a potom to je celé nesmyslné.
.................
(Nevím, na co použiješ tu škatuli s okuláry, ale to jsme OT)
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Protože vzdálenost výstupní pulily( nevím proč u nás nazývaný oční reliéf)V anglické literatuře se vzdálenost výstupní pupily označuje "Eye Relief" a z tohoto důvodu někteří našinci, používající doslovného překladu (např. googlem) zřejmě došli k tomuto nesprávnému označení oční reliéf.
Odpovědět