Prosim o radu jaky dalekohled
Ahojte, jsem úplný mlíčňák co se sledování oblohy týče, dětský sen o vlastním hvězdářském dalekohledu jsem si splnil až nyní a potřeboval bych zhodnocení/kritiku, svého výběru
rozhodl jsem se pro dalekohled Bresser Pluto 114/500 který mi jak vzhledem tak hlvaně funkčností vyhovuje (prostě láska na první pohled), ale rád si přečtu názory, případně praktické zkušenosti s touto hračkou ;D
rozhodl jsem se pro dalekohled Bresser Pluto 114/500 který mi jak vzhledem tak hlvaně funkčností vyhovuje (prostě láska na první pohled), ale rád si přečtu názory, případně praktické zkušenosti s touto hračkou ;D
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
to leviathan: Ahoj, doporučuji použít funkci fóra Hledat. Vyhledej všechny příspěvky s heslem Bresser Pluto v názvu i v těle zprávy a máš poměrně dost odpovědí. Osobně s tím přístrojem nemám zkušenost, tak se nebudu rozsáhle vyjadřovat, přestože názor mám (koupil bych jej jen v případě, že bych k sobě pojal zarytou nenávist - promiň - nebudu Tvůj výběr pokrytecky chválit, protože jsem přesvědčen, že šlo vybrat o dost lépe).
Přesto přeju hodně hezkých zážitků pod oblohou.
Přesto přeju hodně hezkých zážitků pod oblohou.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Pro začátek to není špatná volba,trochu tě bude zlobit tuhost stativu,tj drcneš do něho a objekt v okuláru se ti rozkmitá na chvilku,jestli nepozoruješ z balkonu,možna by se ti hodil Dobson s větším prumerem zrcadla,projdi Astroforum 

Newton 150/750 OMNI XLT,Lídlskop,Bresser10*50,Meopta AD800,ST 20*80,refraktorSW 80/400 achromát,Cel 7*35
Ahojte, jsem úplný mlíčňák co se sledování oblohy týče, dětský sen o vlastním hvězdářském dalekohledu jsem si splnil až nyní a potřeboval bych zhodnocení/kritiku, svého výběru
Vitej na astroforu
Pokud ti dalekohled vyhovuje, tak je vsechno v poradku a nezbyva nez ti poprat hodne hezkych zazitku pod nocni oblohou.
Jenom doufam, ze si za nej nezaplatil vic nez nejake 2000, coz je jeho realna cena.
Vitej na astroforu

Pokud ti dalekohled vyhovuje, tak je vsechno v poradku a nezbyva nez ti poprat hodne hezkych zazitku pod nocni oblohou.
Jenom doufam, ze si za nej nezaplatil vic nez nejake 2000, coz je jeho realna cena.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Take te zdravim na foru. Ja bych si koupil jiny stroj, ale kdyz ti tento vyhovuje, tak je to urcite vice, nez kdyz ti tady budeme cpat co nejvetsti prumer a "kus nabytku" v podobe dobsonovy montaze a ty by si to pak treba odlozil.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
díky za reakce, kupuji ho normal v krámě takže za něj vysolím 5000,- ale pro začátek mi to stačí a holt cenu oželím, jsem v tomhle prostě opravdu dost nezanlý a stejně jako já kroutím hlavou nad tím co si lidi můžou pořídit za počítač tak mi je jasný že stejnou reakci u vás vyvolávám i já 
chci hlavně šmírovat měsíc a planety, pro začátek a tenhle se mi fakt líbí po všeh stránkách
jinak hledání mi krom mého příspěvku na dalekohled nenašlo nic :'(

chci hlavně šmírovat měsíc a planety, pro začátek a tenhle se mi fakt líbí po všeh stránkách
GARRET GEMINI 12x60 LW
GARRET GEMINI 12x60 LW
Neco je napr. tady, ale diskuze se od Bresser Pluto celkem rychle stocila jinym smerem.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1213009472
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
díky za reakce, kupuji ho normal v krámě takže za něj vysolím 5000,-
Pokud tedy zustanes u sve predstavy, mozna bys aspon mohl usetrit.
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... sk1145eq1/
Pokud tedy zustanes u sve predstavy, mozna bys aspon mohl usetrit.
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... sk1145eq1/
Dobson 254/1200 (SW 10" Flex Tube), SW 80/400 Table
No, jeslti ho jeste nemas, tak bych se taky jeste jednou rozmyslel a prosel hlavne ten www.binox.cz
Na planety (Venuše, Mars, Jupiter, Saturn), Mesic to bude dostacujici.
Uran a Neptun budou spis takove "namodrale (nazelenale) kotoucky". Merkur bude "zmensena Venuse".
Z DSO take neco uvidis...
...ale preci jen, by si to nechal jeste jednou projit hlavou...
(nejhorsi smrt je z leknuti)
Na planety (Venuše, Mars, Jupiter, Saturn), Mesic to bude dostacujici.
Uran a Neptun budou spis takove "namodrale (nazelenale) kotoucky". Merkur bude "zmensena Venuse".
Z DSO take neco uvidis...
...ale preci jen, by si to nechal jeste jednou projit hlavou...
(nejhorsi smrt je z leknuti)

Newton 203/1200, dobson
nu koukám na ten binox a kdybych trval na "své představě", co by jste mi doporučili do ceny 6000 z těchto stránek, rád si nechám poradit
GARRET GEMINI 12x60 LW
GARRET GEMINI 12x60 LW
To chce kapku víc informací zejména ohledně toho, jestli za tmou musíš někam jezdit autem nebo zda jen vytáhneš dalekohled na dvorek a můžeš pozorovat. Astrofotografickou výbavu s touto cenou nebudeme vůbec zmiňovat, takže pro vizuální účely vyjde v poměru cena/výkon nejlépe zrcadlový dalekohled na Dobsonově azimutální montáži. http://www.binox.cz/teleskopy-reflektory-newton-dobson/. Kdybych měl 6000, ještě bych pár korun přišetřil a koupil 8". Popř. bych koupil 6" a ještě by zbylo na nějakou výbavu okolo - měsíční filtr, atlas oblohy ... Jen musíš počítat s tím, že už je to relativně velký kousek.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
Jestli je strop 6.000,- Kč, tak já osobně bych šel do tohohle dobsona s tím, že těch 900,- Kč už bych prostě někde došetřil, i kdyby to mělo znamenat chvíli počkat. A jinak bych šel možná ještě do tohohle N150/750 na EQ3-2.
Proč ale hlavně píši... Ty malé světelné 114mm newtony bývají často hodně moc tragické. Vím o čem píši, protože mi doma jeden leží... Obecně je vcelku problém navrhnout 114mm f/4.4 newtona i pro 1.25" okuláry, zvláště pak širokoúhlé. V systému se buďto použije dostatečně velký sekundár, avšak zastínění primáru bude až přes 40% (což už je opravdu hodně) a ztráta kontrastu a apertury bude opravdu citelná, anebo se použije malý sekundár s tím, že u širokoúhlejších okulárů prostě bude celá sestava dost vinětovat. Tak to většinou řeší výrobci (protože malý sekundár je samozřejmě levnější, že).
Ten 114mm f/4.4 newton od Synty, co mám doma, má malou osu sekundáru 39mm a vzhledem ke vskutku vysokému výtahu a poloze ohniskové roviny to po výpočtech vychází tak, že ten sekundár vůbec nepochytí 100% paprsků jdoucích kolmo na primár (!), což je velmi na pováženou. Mně osobně to dovedlo až k tomu (protože ten dalekohled vyhodit na smeťák nechci, mám ho kvůli přenosnosti a v tomhle směru je opravdu výborný), že teď u něj měním sekundár a i nechávám doretušovat primár, protože ten je taky tragický...
U těhle malých 114mm zrcadel se často uvádí "parabolic mirror", ale podle mě jsou ve skutečnosti pouze nějak "naparabolizovaná" - to mé skutečně nevykazuje vlastnosti parabolického zrcadla. Jinak největší tragedií byly tyhle 114mm f/4.4 newtony od Konusu, které měly sférické zrcadlo a poddimenzovaný sekundár (dá se o nich dočíst na více fórech)... V praxi ta soustava fungovala tak, že to vycházelo stejně, jako kdyby ses koukal přes dalekohled s průměrem sférického zrcadla kolem 80mm s nějakým 70% zastíněním. Prostě tragedie...
Jestli můžu dát jedno doporučení - pokud by ten dalekohled stál tak 1500,- Kč, tak snad budiž. Jinak za ty peníze opravdu nestojí. Navíc to ohnisko 500mm na planety taky není ideální, to už jsou lepší ty 114mm f/8 newtony. Ty jsou celkově lepší, sice jsou v nich vždy pouze sférická zrcadla, ale při té světelnosti a průměru už to nevadí a celkově obraz v nich bude podstatně kvalitnější. Jen mají díky stavební délce o dost větší nároky na montáž.
Proč ale hlavně píši... Ty malé světelné 114mm newtony bývají často hodně moc tragické. Vím o čem píši, protože mi doma jeden leží... Obecně je vcelku problém navrhnout 114mm f/4.4 newtona i pro 1.25" okuláry, zvláště pak širokoúhlé. V systému se buďto použije dostatečně velký sekundár, avšak zastínění primáru bude až přes 40% (což už je opravdu hodně) a ztráta kontrastu a apertury bude opravdu citelná, anebo se použije malý sekundár s tím, že u širokoúhlejších okulárů prostě bude celá sestava dost vinětovat. Tak to většinou řeší výrobci (protože malý sekundár je samozřejmě levnější, že).
Ten 114mm f/4.4 newton od Synty, co mám doma, má malou osu sekundáru 39mm a vzhledem ke vskutku vysokému výtahu a poloze ohniskové roviny to po výpočtech vychází tak, že ten sekundár vůbec nepochytí 100% paprsků jdoucích kolmo na primár (!), což je velmi na pováženou. Mně osobně to dovedlo až k tomu (protože ten dalekohled vyhodit na smeťák nechci, mám ho kvůli přenosnosti a v tomhle směru je opravdu výborný), že teď u něj měním sekundár a i nechávám doretušovat primár, protože ten je taky tragický...
U těhle malých 114mm zrcadel se často uvádí "parabolic mirror", ale podle mě jsou ve skutečnosti pouze nějak "naparabolizovaná" - to mé skutečně nevykazuje vlastnosti parabolického zrcadla. Jinak největší tragedií byly tyhle 114mm f/4.4 newtony od Konusu, které měly sférické zrcadlo a poddimenzovaný sekundár (dá se o nich dočíst na více fórech)... V praxi ta soustava fungovala tak, že to vycházelo stejně, jako kdyby ses koukal přes dalekohled s průměrem sférického zrcadla kolem 80mm s nějakým 70% zastíněním. Prostě tragedie...
Jestli můžu dát jedno doporučení - pokud by ten dalekohled stál tak 1500,- Kč, tak snad budiž. Jinak za ty peníze opravdu nestojí. Navíc to ohnisko 500mm na planety taky není ideální, to už jsou lepší ty 114mm f/8 newtony. Ty jsou celkově lepší, sice jsou v nich vždy pouze sférická zrcadla, ale při té světelnosti a průměru už to nevadí a celkově obraz v nich bude podstatně kvalitnější. Jen mají díky stavební délce o dost větší nároky na montáž.
Osobně bych ho nebral..Když tak tu 150/750.. 
Toto je fakt hračka..

Toto je fakt hračka..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
nu koukám na ten binox a kdybych trval na "své představě", co by jste mi doporučili do ceny 6000 z těchto stránek, rád si nechám poradit
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5075eq3-2/
Za stejny peniz vice muziky, proti tomu Bresseru.
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5075eq3-2/
Za stejny peniz vice muziky, proti tomu Bresseru.
Dobson 254/1200 (SW 10" Flex Tube), SW 80/400 Table
díky moc za za podnětné rady a Tharosovi i za opravdu zajímavé počtení (takhle jsem coby lamička na to opravdu nekoukal), už když jsem mizel z práce tak jsem koukal na tu 150/750 a taky se mi líbila, takže to je jasný kandidát, objednávku na pluto jsem zrušil cestou domů 
ty dobsony jsou určo fajn, ale mě coby začátečníkovi nevlastnícímu auto a do budoucna o něm ani neuvažujícím jde především o pohodlnější mobilitu, tady v Praze to vidím jen na čučení z balkonu na měsíc a nějaký ty pokusy o proniknutí i hlouběji (planety), ale doma (Most) máme zahradu u baráku a mám i místečka nakterý jsem chodíval šmírovat hvězdy jen tak dědovo dalekohledem, takže převážě tato místa hodlám poctít svou maličkostí
jdu tedy zjišťovat dostupnost té 150/750 a objednávám

ty dobsony jsou určo fajn, ale mě coby začátečníkovi nevlastnícímu auto a do budoucna o něm ani neuvažujícím jde především o pohodlnější mobilitu, tady v Praze to vidím jen na čučení z balkonu na měsíc a nějaký ty pokusy o proniknutí i hlouběji (planety), ale doma (Most) máme zahradu u baráku a mám i místečka nakterý jsem chodíval šmírovat hvězdy jen tak dědovo dalekohledem, takže převážě tato místa hodlám poctít svou maličkostí
jdu tedy zjišťovat dostupnost té 150/750 a objednávám
GARRET GEMINI 12x60 LW
GARRET GEMINI 12x60 LW