Dneska jsem zakoupil v uvozovkách Meteo stanici, která má zajímavé funkce za dobrou cenu. Jedná se o zařízení, které měří vnitřní a vnější teplotu (možnost 3 různých míst na vzdálenost 30m bezdrátově), barometrický tlak a jeho vývoj za posledních 12 hodin graficky vyjádřeno a na základě jeho vývoje by měl přístroj předpovědět vývoj počasí. Samozřejmě ukládá minima a maxima všech měření hodnot a jejich vývoj za posledních 12 hodin. K dispozici je venkovní jednotka, která může být uložena i uvnitř místnosti a měřit externí teplotní sondou na kabelu dlouhém 120cm, která je přiložena. Samozřejmostí je kalendář do roku 2065, zobrazení fáze Měsíce, zobrazení maxima přílivu a odlivu (pro ty, kdo trávíte více pozorování na ostrovech ) a radiem řízené hodiny (včetně kalendáře). No nekupte to za 1290,-Kč.
Celé zařízení není žádný trpaslíček a měří 35 x 24 cm hlavní jednotka. Zakoupeno v prodejně DATART s návodem v češtině.
Meteo stanice
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Meteo stanice
P.S. To mi připomělo, že mi kamarád Viki říkal o měření teploty s teplotním čidlem, na které leze přes net. Jé kdy já se k tomu dokopu abych to konečně nastudoval, koupil a sestavil. Měření teploty a pěkně graficky na PC, to by bylo něco pro mě. A kabel bych si natáhl někam pěkně ven 
Kdyby se někdo z vás nudil a chtěl mi to sestavit a poslat, tak to pro mě bude fajn dárek, za kterej i zaplatím, ale berte to tak, že prý to nestojí moc korun, tak spíš asi abych se konečně dokopal co?
Podobná zařízení jsem viděl inzerovat na www.meteopress.cz
Kdyby se někdo z vás nudil a chtěl mi to sestavit a poslat, tak to pro mě bude fajn dárek, za kterej i zaplatím, ale berte to tak, že prý to nestojí moc korun, tak spíš asi abych se konečně dokopal co?
Podobná zařízení jsem viděl inzerovat na www.meteopress.cz
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Meteo stanice
Něco podobného jsem viděl i u Conrada v Praze,jinak na www.conrad.cz mají i zásilkový obchod.
KOvář JAROslav
- richard_klofac
Meteo stanice
Zdravím vlastním stanici Hyundai a jsem s ní opravdu spokojený neříkám že je perfektně přesná ale orientačně na ni mrknu pokaždé co jdu okolo.Mnohokrát jsem porovnával data i s CHMU a šlape jak Švícarské hodinky.Můžu jen doporučit. 
Meteo stanice
richard_klofac napsal: Zdravím vlastním stanici Hyundai a jsem s ní opravdu spokojený neříkám že je perfektně přesná ale orientačně na ni mrknu pokaždé co jdu okolo.Mnohokrát jsem porovnával data i s CHMU a šlape jak Švícarské hodinky.Můžu jen doporučit. 
Mam ju doma tiez - vyborna vec. stala tiez okolo ~1000+daco z Kosickeho TESCA (vdaka Laci
Taktiez mozem iba doporucit.
Ma vonk, vnut teplotu, vnut. vlhkost, tlak, graficku historiu tlaku az -12 hodin, cas DCF a budik. Vnk cidlo bezdratoto prenasa teplotu do hlavneho panelu.
Za tie peniaze super vec... este aby sa to dalo napojit na PC a skacem 2m20
Mam ju doma tiez - vyborna vec. stala tiez okolo ~1000+daco z Kosickeho TESCA (vdaka Laci
Taktiez mozem iba doporucit.
Ma vonk, vnut teplotu, vnut. vlhkost, tlak, graficku historiu tlaku az -12 hodin, cas DCF a budik. Vnk cidlo bezdratoto prenasa teplotu do hlavneho panelu.
Za tie peniaze super vec... este aby sa to dalo napojit na PC a skacem 2m20
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Meteo stanice
MaG napsal: Měření teploty a pěkně graficky na PC, to by bylo něco pro mě. A kabel bych si natáhl někam pěkně ven :-)Mám senzor za ~500 v provedení RS232 od http://www.papouch.com . Teplotu posílá každých 10 sekund. Pro windows je k tomu program, na unixu stačí cat na seriový port a pak třeba RRDtools, nebo gnuplot.
Karel
Meteo stanice
KpS napsal:
Mám senzor za ~500 v provedení RS232 od http://www.papouch.com . Teplotu posílá každých 10 sekund. Pro windows je k tomu program, na unixu stačí cat na seriový port a pak třeba RRDtools, nebo gnuplot.uff dobra linka(!) to sa uz fakt neoplati doma bastlit...
mohol by si sa trochu rozpisat o tom prepojeni RRDtools a gnuplot ?, mam s tym minimalne skusenosti, dik
Mám senzor za ~500 v provedení RS232 od http://www.papouch.com . Teplotu posílá každých 10 sekund. Pro windows je k tomu program, na unixu stačí cat na seriový port a pak třeba RRDtools, nebo gnuplot.uff dobra linka(!) to sa uz fakt neoplati doma bastlit...
mohol by si sa trochu rozpisat o tom prepojeni RRDtools a gnuplot ?, mam s tym minimalne skusenosti, dik
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Meteo stanice
Pavuk_ napsal:
mohol by si sa trochu rozpisat o tom prepojeni RRDtools a gnuplot ?Senzor se připojí na seriový port a pokud mi stačí omezení dané délkou seriového kabelu, je o hardware vystaráno.
Co umí program pro windows, jsem nezkoušel. Na linuxu dám např. příkaz 'cat /dev/ttyS1 > tt &' . Soubor tt se tak každých 10 sekund zvětší o řádek s teplotou.
RRDtools je soubor utilit pro Round Robin Database. Je třeba ji vytvořit, plnit a pak umí i kreslit grafy. Plním ji čtením souboru tt skriptem na pozadí. Můžu tak mít jednu z běžících křivek podobně jako na http://www.chmi.cz/meteo/oap/oap_milos.html . Včetně třeba týdenní, měsíční, jak si databázi definuji.
Abych mohl použít gnuplot, potřebuji soubor, ve kterém co řádek, to čas a teplota. To opět může zařídit skript na pozadí.
Oba programy jsou free a poněkud komplexní. Adresu mám v profilu.
mohol by si sa trochu rozpisat o tom prepojeni RRDtools a gnuplot ?Senzor se připojí na seriový port a pokud mi stačí omezení dané délkou seriového kabelu, je o hardware vystaráno.
Co umí program pro windows, jsem nezkoušel. Na linuxu dám např. příkaz 'cat /dev/ttyS1 > tt &' . Soubor tt se tak každých 10 sekund zvětší o řádek s teplotou.
RRDtools je soubor utilit pro Round Robin Database. Je třeba ji vytvořit, plnit a pak umí i kreslit grafy. Plním ji čtením souboru tt skriptem na pozadí. Můžu tak mít jednu z běžících křivek podobně jako na http://www.chmi.cz/meteo/oap/oap_milos.html . Včetně třeba týdenní, měsíční, jak si databázi definuji.
Abych mohl použít gnuplot, potřebuji soubor, ve kterém co řádek, to čas a teplota. To opět může zařídit skript na pozadí.
Oba programy jsou free a poněkud komplexní. Adresu mám v profilu.
Karel
Re: "Meteo stanice"
teraz v lidli maju "meteo" stanicku. su tam 2 snimace (vonkajsi a vnutorny). cena je 169 sk akcia zacina od 2.11. viac info http://www.lidl.sk/sk/home.nsf/pages/c. ... y_teplomer