Meteo stanice

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Meteo stanice

Příspěvek od Psion »

Dneska jsem zakoupil v uvozovkách Meteo stanici, která má zajímavé funkce za dobrou cenu. Jedná se o zařízení, které měří vnitřní a vnější teplotu (možnost 3 různých míst na vzdálenost 30m bezdrátově), barometrický tlak a jeho vývoj za posledních 12 hodin graficky vyjádřeno a na základě jeho vývoje by měl přístroj předpovědět vývoj počasí. Samozřejmě ukládá minima a maxima všech měření hodnot a jejich vývoj za posledních 12 hodin. K dispozici je venkovní jednotka, která může být uložena i uvnitř místnosti a měřit externí teplotní sondou na kabelu dlouhém 120cm, která je přiložena. Samozřejmostí je kalendář do roku 2065, zobrazení fáze Měsíce, zobrazení maxima přílivu a odlivu (pro ty, kdo trávíte více pozorování na ostrovech ) a radiem řízené hodiny (včetně kalendáře). No nekupte to za 1290,-Kč.
Celé zařízení není žádný trpaslíček a měří 35 x 24 cm hlavní jednotka. Zakoupeno v prodejně DATART s návodem v češtině.

MaG
Kontaktovat uživatele:

Meteo stanice

Příspěvek od MaG »

P.S. To mi připomělo, že mi kamarád Viki říkal o měření teploty s teplotním čidlem, na které leze přes net. Jé kdy já se k tomu dokopu abych to konečně nastudoval, koupil a sestavil. Měření teploty a pěkně graficky na PC, to by bylo něco pro mě. A kabel bych si natáhl někam pěkně ven :-)

Kdyby se někdo z vás nudil a chtěl mi to sestavit a poslat, tak to pro mě bude fajn dárek, za kterej i zaplatím, ale berte to tak, že prý to nestojí moc korun, tak spíš asi abych se konečně dokopal co? :D

Podobná zařízení jsem viděl inzerovat na www.meteopress.cz
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kojaro

Meteo stanice

Příspěvek od Kojaro »

Něco podobného jsem viděl i u Conrada v Praze,jinak na www.conrad.cz mají i zásilkový obchod.
KOvář JAROslav
richard_klofac

Meteo stanice

Příspěvek od richard_klofac »

Zdravím vlastním stanici Hyundai a jsem s ní opravdu spokojený neříkám že je perfektně přesná ale orientačně na ni mrknu pokaždé co jdu okolo.Mnohokrát jsem porovnával data i s CHMU a šlape jak Švícarské hodinky.Můžu jen doporučit. ;)
Pavuk_

Meteo stanice

Příspěvek od Pavuk_ »

richard_klofac napsal: Zdravím vlastním stanici Hyundai a jsem s ní opravdu spokojený neříkám že je perfektně přesná ale orientačně na ni mrknu pokaždé co jdu okolo.Mnohokrát jsem porovnával data i s CHMU a šlape jak Švícarské hodinky.Můžu jen doporučit. ;)
Mam ju doma tiez - vyborna vec. stala tiez okolo ~1000+daco z Kosickeho TESCA (vdaka Laci
Taktiez mozem iba doporucit.
Ma vonk, vnut teplotu, vnut. vlhkost, tlak, graficku historiu tlaku az -12 hodin, cas DCF a budik. Vnk cidlo bezdratoto prenasa teplotu do hlavneho panelu.
Za tie peniaze super vec... este aby sa to dalo napojit na PC a skacem 2m20 ;)
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Meteo stanice

Příspěvek od KpS »

MaG napsal: Měření teploty a pěkně graficky na PC, to by bylo něco pro mě. A kabel bych si natáhl někam pěkně ven :-)Mám senzor za ~500 v provedení RS232 od http://www.papouch.com . Teplotu posílá každých 10 sekund. Pro windows je k tomu program, na unixu stačí cat na seriový port a pak třeba RRDtools, nebo gnuplot.
Karel
Pavuk_

Meteo stanice

Příspěvek od Pavuk_ »

KpS napsal:
Mám senzor za ~500 v provedení RS232 od http://www.papouch.com . Teplotu posílá každých 10 sekund. Pro windows je k tomu program, na unixu stačí cat na seriový port a pak třeba RRDtools, nebo gnuplot.uff dobra linka(!) to sa uz fakt neoplati doma bastlit...
mohol by si sa trochu rozpisat o tom prepojeni RRDtools a gnuplot ?, mam s tym minimalne skusenosti, dik
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Meteo stanice

Příspěvek od KpS »

Pavuk_ napsal:
mohol by si sa trochu rozpisat o tom prepojeni RRDtools a gnuplot ?Senzor se připojí na seriový port a pokud mi stačí omezení dané délkou seriového kabelu, je o hardware vystaráno.

Co umí program pro windows, jsem nezkoušel. Na linuxu dám např. příkaz 'cat /dev/ttyS1 > tt &' . Soubor tt se tak každých 10 sekund zvětší o řádek s teplotou.

RRDtools je soubor utilit pro Round Robin Database. Je třeba ji vytvořit, plnit a pak umí i kreslit grafy. Plním ji čtením souboru tt skriptem na pozadí. Můžu tak mít jednu z běžících křivek podobně jako na http://www.chmi.cz/meteo/oap/oap_milos.html . Včetně třeba týdenní, měsíční, jak si databázi definuji.

Abych mohl použít gnuplot, potřebuji soubor, ve kterém co řádek, to čas a teplota. To opět může zařídit skript na pozadí.

Oba programy jsou free a poněkud komplexní. Adresu mám v profilu.
Karel
3PO

Re: "Meteo stanice"

Příspěvek od 3PO »

teraz v lidli maju "meteo" stanicku. su tam 2 snimace (vonkajsi a vnutorny). cena je 169 sk akcia zacina od 2.11. viac info http://www.lidl.sk/sk/home.nsf/pages/c. ... y_teplomer
Odpovědět