Hledáček

Otázky, rady, tipy, návody...
Petr D

Hledáček

Příspěvek od Petr D »

Většina dalekohledů levnější kategorie nemá zrovna moc kvalitní hledáček. To byl i můj případ u 114/ 900. Plasťák s malým zorným polem.
Všechno vyřešil nákup "kukátka" 8 x 21.
Rozpůlil jsem ho a tu část s dioptrickou korekcí jsem usadil místo původního hledáčku 6 x 20.
Vyhledávání je o 100% jednodušší - nepřevrací obraz a má dost slušné zorné pole s poměrně kvalitnějším obrazem.
Druhá půlka dalekohledu s vyndaným objektivem slouží jako okulár cca 12 mm. Jelikož v ní zůstal převracecí hranol, může skvěle sloužit pro pozemská pozorvání. A to vše za 320 Kč.
Vřele všem doporučuji, náročnost práce cca 2 hodiny a trocha zručnosti.
T.o.m

Re: Hledáček

Příspěvek od T.o.m »

Dobré, ale asi bych si už nezvykl na hledáček, co nepřevrací...
Tom :hi:

někdy není nad domácí bastlení ;)
Petr D

Hledáček

Příspěvek od Petr D »

Domácí bastlení to sice je, to nepopírám, ale s výsledkem co potěší.
Když odmontuju okulár, vytáhnu převracecí hranol, tak je z toho klasika a všechno je vzhůru nohama.

Prakticky většina dalekoledů do 15 000 Kč má ten hledáček co jsem měl já. A ten hledáček je hrůza, navíc je za objektivem cloněný kvůli barevné vadě a tak je v něm vidět docela prd.
Ideální by byl hledáček z triedru 7 x 50.
david ba.

Hledáček

Příspěvek od david ba. »

Zrovna si potřebuji nějaký levný hledáček pořídit. Co to bylo za dalekohled za 320 Kč? Ještě jsem uvažoval o Red Dot - Sky Surfer III za 790 Kč. Co myslíte že je lepší? (Je mi jasné, že je to jiný princip, ale nedá mi to se takhle blbě zeptat ::) )

Dík
David
GaN

Hledáček

Příspěvek od GaN »

U dobsonu 25/1500 jsem měl na velkém hledáčku N 96/450 přidělanou mušku a hledí. Výborně funkční! Totéž nyní udělám u svého refraktoru. (Hledáčkem jen dohledám v oblasti se slabými hvězdami.)
Petr D

Hledáček

Příspěvek od Petr D »

No to je taky super nápad.
Řešil jsem jak udělat zaměřovací kříž. Nakonec jsem ho vyrobil z tenkého měděného drátku a přilepil před okulár = jak z fabriky.
peta

Hledáček

Příspěvek od peta »

david ba. napsal: Zrovna si potřebuji nějaký levný hledáček pořídit. Co to bylo za dalekohled za 320 Kč? Ještě jsem uvažoval o Red Dot - Sky Surfer III za 790 Kč. Co myslíte že je lepší? (Je mi jasné, že je to jiný princip, ale nedá mi to se takhle blbě zeptat ::) )

Dík
Davidkoupil jsem reddot od celestronu za 500,- i s postovnym... zatim jsem jej nezkousel na hledani deepsky ale myslim ze nebude problem (ma i regulaci jasu umele hvezdy)

v kombinaci s dlouhoohniskovych UW okularem v hlavnim dalekohledu pak neni problem objekt dohledat... na starem newtonu 150/1200 jsem mel opticky prevracejici hledacek z triedru 8x30, ted na 210/1100 se bez nej urcite obejdu... jde taky o to, na jak velky dalekohled to potrebujes...
petr(zavinac)fajkos.com
Petr D

Hledáček

Příspěvek od Petr D »

Na 114/ 900. Dobrý je to, že ten trider co jsem tam z něj jednu půlku použil má širokoúhlý okulár / 145 m na 1000 m /, vyhledávání s ním je paráda. Ten původní hledáček měl tak stěží 100 m na 1000 m.
Tomkk

Hledáček

Příspěvek od Tomkk »

Ten reddot, má to rybinu a je plastová, nebo kov?
peta napsal:
koupil jsem reddot od celestronu za 500,- i s postovnym... zatim jsem jej nezkousel na hledani deepsky ale myslim ze nebude problem (ma i regulaci jasu umele hvezdy)

v kombinaci s dlouhoohniskovych UW okularem v hlavnim dalekohledu pak neni problem objekt dohledat... na starem newtonu 150/1200 jsem mel opticky prevracejici hledacek z triedru 8x30, ted na 210/1100 se bez nej urcite obejdu... jde taky o to, na jak velky dalekohled to potrebujes...
JZ

Hledáček

Příspěvek od JZ »

Rybinu má ve variantě plast. Taky vlastním reddot a jsem maximálně spokojen. Po seřízení funguje bezvadně.
peta

Hledáček

Příspěvek od peta »

Tomkk napsal: Ten reddot, má to rybinu a je plastová, nebo kov?
presne tak, je to plast, drzaky jsou ve dvou variantach - na valcovy tubus nebo rovnou plochu...

dnes jsem fotil tubus, je tam videt i reddot
http://sweb.cz/dobson210/detail14.html
petr(zavinac)fajkos.com
draza

Re: Hledáček

Příspěvek od draza »

Ten tubus vypadá pěkně.
peta

Hledáček

Příspěvek od peta »

draza napsal: Ten tubus vypadá pěkně. dik, z blizka bys to o nem asi nerekl, ale ze dvou metru jsem spokojeny :)
natiral jsem to asi petkrat balakrylem a porad to je mistama pruhovane... nejak to nechtelo kryt...
petr(zavinac)fajkos.com
JZ

Hledáček

Příspěvek od JZ »

Nic si z toho nedělej barvou se nekouká ;). Ale měl by jsem dotaz k montáži. Máš dřevotřísku na dřevotřísku nebo máš mezi tím nějaký kluzný materiál.
peta

Hledáček

Příspěvek od peta »

JZ napsal: Nic si z toho nedělej barvou se nekouká  ;). Ale měl by jsem dotaz k montáži. Máš dřevotřísku na dřevotřísku nebo máš mezi tím nějaký kluzný materiál.pri zkouseni to byla drevotriska na kachlicky
ne vazne, mam udelany tri teflonove patky o prumeru 15mm - ty budou zespodu na vidlici a budou klouzat jeste nevim po cem... obecne nejlepsi je asi takovy ten jemne hrbolaty, tvrdy povrch kuchynskych linek, po nem to klouze bajecne...

zdenkovi treba ale podobny system u 250dobsonu selhal a ted tam ma trojici kolecek...
petr(zavinac)fajkos.com
Odpovědět