Hledáček
Hledáček
Většina dalekohledů levnější kategorie nemá zrovna moc kvalitní hledáček. To byl i můj případ u 114/ 900. Plasťák s malým zorným polem.
Všechno vyřešil nákup "kukátka" 8 x 21.
Rozpůlil jsem ho a tu část s dioptrickou korekcí jsem usadil místo původního hledáčku 6 x 20.
Vyhledávání je o 100% jednodušší - nepřevrací obraz a má dost slušné zorné pole s poměrně kvalitnějším obrazem.
Druhá půlka dalekohledu s vyndaným objektivem slouží jako okulár cca 12 mm. Jelikož v ní zůstal převracecí hranol, může skvěle sloužit pro pozemská pozorvání. A to vše za 320 Kč.
Vřele všem doporučuji, náročnost práce cca 2 hodiny a trocha zručnosti.
Všechno vyřešil nákup "kukátka" 8 x 21.
Rozpůlil jsem ho a tu část s dioptrickou korekcí jsem usadil místo původního hledáčku 6 x 20.
Vyhledávání je o 100% jednodušší - nepřevrací obraz a má dost slušné zorné pole s poměrně kvalitnějším obrazem.
Druhá půlka dalekohledu s vyndaným objektivem slouží jako okulár cca 12 mm. Jelikož v ní zůstal převracecí hranol, může skvěle sloužit pro pozemská pozorvání. A to vše za 320 Kč.
Vřele všem doporučuji, náročnost práce cca 2 hodiny a trocha zručnosti.
Re: Hledáček
Dobré, ale asi bych si už nezvykl na hledáček, co nepřevrací...
Tom :hi:
někdy není nad domácí bastlení
Tom :hi:
někdy není nad domácí bastlení
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
Hledáček
Domácí bastlení to sice je, to nepopírám, ale s výsledkem co potěší.
Když odmontuju okulár, vytáhnu převracecí hranol, tak je z toho klasika a všechno je vzhůru nohama.
Prakticky většina dalekoledů do 15 000 Kč má ten hledáček co jsem měl já. A ten hledáček je hrůza, navíc je za objektivem cloněný kvůli barevné vadě a tak je v něm vidět docela prd.
Ideální by byl hledáček z triedru 7 x 50.
Když odmontuju okulár, vytáhnu převracecí hranol, tak je z toho klasika a všechno je vzhůru nohama.
Prakticky většina dalekoledů do 15 000 Kč má ten hledáček co jsem měl já. A ten hledáček je hrůza, navíc je za objektivem cloněný kvůli barevné vadě a tak je v něm vidět docela prd.
Ideální by byl hledáček z triedru 7 x 50.
Hledáček
Zrovna si potřebuji nějaký levný hledáček pořídit. Co to bylo za dalekohled za 320 Kč? Ještě jsem uvažoval o Red Dot - Sky Surfer III za 790 Kč. Co myslíte že je lepší? (Je mi jasné, že je to jiný princip, ale nedá mi to se takhle blbě zeptat ::) )
Dík
David
Dík
David
Hledáček
david ba. napsal: Zrovna si potřebuji nějaký levný hledáček pořídit. Co to bylo za dalekohled za 320 Kč? Ještě jsem uvažoval o Red Dot - Sky Surfer III za 790 Kč. Co myslíte že je lepší? (Je mi jasné, že je to jiný princip, ale nedá mi to se takhle blbě zeptat ::) )
Dík
Davidkoupil jsem reddot od celestronu za 500,- i s postovnym... zatim jsem jej nezkousel na hledani deepsky ale myslim ze nebude problem (ma i regulaci jasu umele hvezdy)
v kombinaci s dlouhoohniskovych UW okularem v hlavnim dalekohledu pak neni problem objekt dohledat... na starem newtonu 150/1200 jsem mel opticky prevracejici hledacek z triedru 8x30, ted na 210/1100 se bez nej urcite obejdu... jde taky o to, na jak velky dalekohled to potrebujes...
Dík
Davidkoupil jsem reddot od celestronu za 500,- i s postovnym... zatim jsem jej nezkousel na hledani deepsky ale myslim ze nebude problem (ma i regulaci jasu umele hvezdy)
v kombinaci s dlouhoohniskovych UW okularem v hlavnim dalekohledu pak neni problem objekt dohledat... na starem newtonu 150/1200 jsem mel opticky prevracejici hledacek z triedru 8x30, ted na 210/1100 se bez nej urcite obejdu... jde taky o to, na jak velky dalekohled to potrebujes...
petr(zavinac)fajkos.com
Hledáček
Ten reddot, má to rybinu a je plastová, nebo kov?
peta napsal:
koupil jsem reddot od celestronu za 500,- i s postovnym... zatim jsem jej nezkousel na hledani deepsky ale myslim ze nebude problem (ma i regulaci jasu umele hvezdy)
peta napsal:
koupil jsem reddot od celestronu za 500,- i s postovnym... zatim jsem jej nezkousel na hledani deepsky ale myslim ze nebude problem (ma i regulaci jasu umele hvezdy)
Hledáček
Tomkk napsal: Ten reddot, má to rybinu a je plastová, nebo kov?
presne tak, je to plast, drzaky jsou ve dvou variantach - na valcovy tubus nebo rovnou plochu...
dnes jsem fotil tubus, je tam videt i reddot
http://sweb.cz/dobson210/detail14.html
presne tak, je to plast, drzaky jsou ve dvou variantach - na valcovy tubus nebo rovnou plochu...
dnes jsem fotil tubus, je tam videt i reddot
http://sweb.cz/dobson210/detail14.html
petr(zavinac)fajkos.com
Hledáček
draza napsal: Ten tubus vypadá pěkně. dik, z blizka bys to o nem asi nerekl, ale ze dvou metru jsem spokojeny 
natiral jsem to asi petkrat balakrylem a porad to je mistama pruhovane... nejak to nechtelo kryt...
natiral jsem to asi petkrat balakrylem a porad to je mistama pruhovane... nejak to nechtelo kryt...
petr(zavinac)fajkos.com
Hledáček
JZ napsal: Nic si z toho nedělej barvou se nekouká ;). Ale měl by jsem dotaz k montáži. Máš dřevotřísku na dřevotřísku nebo máš mezi tím nějaký kluzný materiál.pri zkouseni to byla drevotriska na kachlicky
ne vazne, mam udelany tri teflonove patky o prumeru 15mm - ty budou zespodu na vidlici a budou klouzat jeste nevim po cem... obecne nejlepsi je asi takovy ten jemne hrbolaty, tvrdy povrch kuchynskych linek, po nem to klouze bajecne...
zdenkovi treba ale podobny system u 250dobsonu selhal a ted tam ma trojici kolecek...
ne vazne, mam udelany tri teflonove patky o prumeru 15mm - ty budou zespodu na vidlici a budou klouzat jeste nevim po cem... obecne nejlepsi je asi takovy ten jemne hrbolaty, tvrdy povrch kuchynskych linek, po nem to klouze bajecne...
zdenkovi treba ale podobny system u 250dobsonu selhal a ted tam ma trojici kolecek...
petr(zavinac)fajkos.com