Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Tak, co se týče ochrany svářečskýho skla před UV zářením, to bych byl docela v klidu, Psione. Při sváření obloukem vzniká snad celý spektrum záření, včetně tvrdého-i když v malý intenzitě. A zdroj máš pár decimetrů od hlavy.

Ale jak říká MMys. Problém bude spíš s optickou kvalitou takového skla.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mám skleněný filtr určený pro pozorování slunce, ale s kvalitou moc pokojený nejsem, folie vychází prostě lépe. Co se týká svářečského skla, určitě na tom bude opticky mnohem hůře.
Co se týká propusnosti záření, jen je potřeba si uvědomit že pohled okem je něco jiného než dalekohledem, neboť 80mm dalekohled přivádí k oku 400 krát více záření, než pouhý pohled okem.
shepherd

Příspěvek od shepherd »

... více záření, které se prodere filtrem. Hm, to zní logicky. Fólie bude vycházet opticky lépe, protože je prostě tenoučká. Doufám, že v rámci možností taky trochu pevňoučká. :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No, svářečské filtry se dělají v mnoha denzitách a s vysokou ochranou proti UV i IR záření. Z toho není třeba mít strach. Zato opticky to jsou obyčejná skla, vhodná pouze pro nulová zvětšení, maximálnně vhodná před triedr s malým zvětšení.
Fólie na tom je samozřejmě lépe , i když má také dost do ideálu. Objektivové filtry ( ty kvalitní - např od Zeisse nebo ATC ) jsou výrazně dražší, ale opticky lepší. Celkem ještě v únosné cenové hladině jsou Herschelovy hranoly - asi špička pro pozorování fotosféry pomocí refraktorů libovolného průměru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Měl bych ještě dotaz, co se týče uchycení tubusu dalekohledu na Dobsonově montáži. Na každý straně je šroubovací rukojeť. Jedna je opatřena axiálním kuličkovým ložiskem. Zajímalo by mě, na které straně tubusu je její umístění výhodnější. Já mám pocit, že je to jedno. Funguje to tak, jako tak.
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Měl bych ještě dotaz, co se týče uchycení tubusu dalekohledu na Dobsonově montáži. Na každý straně je šroubovací rukojeť. Jedna je opatřena axiálním kuličkovým ložiskem. Zajímalo by mě, na které straně tubusu je její umístění výhodnější. Já mám pocit, že je to jedno.Smiley Funguje to tak, jako tak.

Já ji mám na straně, kde je okulárový výtah. Při manipulaci je to lepší ... však to můžeš potom vyzkoušet sám ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Jj, dík.
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Teď se mi budete možná smát. Řeším problém, jaký čas nastavit v programu Stellarium. :o

Tak nějak tuším, že astronomická pozorování jsou vztahována k UTC. Jenže když si na Stellariu nastavím o hodinu méně, vždy po najetí programu mi to načte čas z kompíku, tedy SEČ. Přitom ale Stellarium počítá se zeměpisnou polohou pozorovacího stanoviště. Tak, a co včíl? :)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Jdi do Nastaveni -> Zasuvne moduly -> Time zone. Zaskrtni "nacist pri startu". Po restartovani Stellaria jdi opet do Time zone a v nastaveni si vyber podle libosti (ve tvem pripade UTC). Zmackni "ulozit nastaveni". Pri dalsim spusteni uz Stellarium pojede podle UTC.
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Dík. Zkusím. :)
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Nejde mi to. Jsem asi blbé. Po každém spuštění Stellaria nastavím o hoďku míň a hotovka. V létě o dvě. :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Hloupý dotaz: proč trváš na tom, aby Stellarium běželo v UTC ? Obloha není vzhledem k pozorovateli v poloze podle UTC, ale podle místního času. Pokud Tě bude zajímat , kde je Slunce v 6:00 SEČ, Stellarium Ti ho zobrazí. Přece mu nebudeš říkat, že chceš to Slunce v 5:00 UTC a při tom se dívat na hodinky, kde musí být 6:00
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
shepherd

Příspěvek od shepherd »

proč trváš na tom, aby Stellarium běželo v UTC ?

Já na tom netrvám... mám v tom hokej. Vím, že si tam můžu hýbat časem a datumem jak chci a sledovat, co mi dělá obloha, kdy, kde bude jaký objekt. To je super. Nastavím zeměpisnou polohu stanoviště včetně nadmořské výšky. Jen si nejsem jistý ohledně času. Jestli můžu nechat Stellarium, ať si načítá komputerový čas automaticky. A co teprve letní čas... Program s tím počítá? Nebo je to třeba nastavit? No stydím se, učím se. :-[
Tulen
Věk: 53

Příspěvek od Tulen »

Jirko, Milan má pravdu. Ten program je k tomu, aby Ti ukazoval skutečný stav oblohy v aktuálním čase, a ten si automaticky načítá ze systému. Letní čas by to mělo v pohodě zvládat
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Petře, děkuju. Takže se nemusím starat. Někdy hledám problémy tam, kde nejsou. ;D

Jirka
Odpovědět