poraďte prosím
poraďte prosím
zacinam silne uvazovat o tomhle:
TSC/SKY NWT 5” 130/900mm EQ-2M 6.840 Kč
Newton 130/900, f/7, německá rovníková montáž EQ-2, vybavená hodinovým strojkem (9V), hledáček 6x30, okuláry 20 a 10mm. Velmi příznivý poměr cena/výkon. Vhodný přístroj pro začátečníky.
Newton 130/900, f/7, německá rovníková montáž EQ-2, vybavená hodinovým strojkem (9V), hledáček 6x30, okuláry 20 a 10mm. Velmi příznivý poměr cena/výkon. Vhodný přístroj pro začátečníky.
poraďte prosím
ctirad1 napsal: richit:
a to jako do sebe bude pasovat ?
Jasné.. pomýlil som to s tým Celestronom, prepáč. Ale s dávkou šikovnosti pôjde uchytiť aj ten SkyWatcher. Ale už zbytočne tlácham, kup ten triéder, zoznám sa s oblohou a spor prašule. hawk
a to jako do sebe bude pasovat ?
Jasné.. pomýlil som to s tým Celestronom, prepáč. Ale s dávkou šikovnosti pôjde uchytiť aj ten SkyWatcher. Ale už zbytočne tlácham, kup ten triéder, zoznám sa s oblohou a spor prašule. hawk
poraďte prosím
Richit napsal:
Tak potom spomýnaný Celestron 100/500 a jednoduchý stativ napr. Velbon CX-440 :
Cena 1000,-
Na jednoduchy stativ bych radeji zapomnel...,nemaji loziska - proto drhnou v obouch osách. Po odbrzdeni os maji takzvane zemedelske vule. Nedaji se v podstate pouzit ani na normalni fotografovani o video kamere ani nemluvim.
Ale opakujem, ak nemáš triéder tak práve binokulár bude lepšou voľbou. Napr. za 3000,- :
Tak potom spomýnaný Celestron 100/500 a jednoduchý stativ napr. Velbon CX-440 :
Cena 1000,-
Na jednoduchy stativ bych radeji zapomnel...,nemaji loziska - proto drhnou v obouch osách. Po odbrzdeni os maji takzvane zemedelske vule. Nedaji se v podstate pouzit ani na normalni fotografovani o video kamere ani nemluvim.
Ale opakujem, ak nemáš triéder tak práve binokulár bude lepšou voľbou. Napr. za 3000,- :
RoMi
poraďte prosím
ctirad1 napsal: zacinam silne uvazovat o tomhle:
Tento istý typ má tuším psmolly. Ale mne sa jednoducho zdá že dlhšie ohnisko (900mm) spolu so 130mm zrkadlom je na EQ-2 príliš...
Tento istý typ má tuším psmolly. Ale mne sa jednoducho zdá že dlhšie ohnisko (900mm) spolu so 130mm zrkadlom je na EQ-2 príliš...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
poraďte prosím
Nevím co řešíš. To nad čím uvažuješ, bych nekupoval. Doporučil bych triedr a případně stativ. Pokud se mýlím, měl by mě už někdo opravit. Jestli to nikdo neudělal, pak bys ho měl koupit.
Martin
Martin
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
poraďte prosím
To ctirad1 : súhlasím s Martinom. Už neexperimentuj... 

poraďte prosím
Mag: ahoj
do toho triedru se mi moc nechce...
no a proc bych nemel jit do toho 130/900 ?
Richit:
proc je to prilis? bude se to klepat?
do toho triedru se mi moc nechce...
no a proc bych nemel jit do toho 130/900 ?
Richit:
proc je to prilis? bude se to klepat?
poraďte prosím
hosi toz triedr nechci, jinak jsem si rekl ze rozbiju prasatko a zvysim limit na nakup dalekohledu na 10 000,- 8) tak co bude pro zacatecnika nej? ps: nechci dobson. montaz.
poraďte prosím
ctirad1 napsal: hosi toz triedr nechci, jinak jsem si rekl ze rozbiju prasatko a zvysim limit na nakup dalekohledu na 10 000,- 8) tak co bude pro zacatecnika nej? ps: nechci dobson. montaz.
človeče mal by si si ujasniť čo vlastne chceš. Takto si z predošlích príspevkou urobil tláchanie oničom... >:(
Za 10tis. a ak nechceš dobsona (čo je škoda) tak ti odporúčam nasledovné : Newton 150/750, f/5, německá montáž EQ-3-2.
... dúfam, že už ďaľšie prasiatka v zásobe nemáš ;D
človeče mal by si si ujasniť čo vlastne chceš. Takto si z predošlích príspevkou urobil tláchanie oničom... >:(
Za 10tis. a ak nechceš dobsona (čo je škoda) tak ti odporúčam nasledovné : Newton 150/750, f/5, německá montáž EQ-3-2.
... dúfam, že už ďaľšie prasiatka v zásobe nemáš ;D
poraďte prosím
Richit zadna diskuze neni zbytecna protoze se pri ni vzdycky nekam dojde a vymeni se nazory a clovek vedomostne roste a ma nove nazory... vsechno nekde zacina a k necemu speje a clovek se prispusobuje.... diskuze rozhodne nebyla zbytecna a jsem rad ze jste mi poskytli sve vedomosti..
poraďte prosím
Prasatka uz dalsi nemam ;D
dik za ten tip, mrknu na to...
dik za ten tip, mrknu na to...
poraďte prosím
KoMar napsal:
Při tvém finančním limitu bych asi volil SkyWatcher Maksutov-Cassegrain 90/1250mm bez montáže (OTA) a k tomu nějaký pevnější fotografický stativ. Výhoda téhle sestavy je, že je lehká, snadno přenosná, vejde se do malého batohu. Nevýhoda bude menší zorné pole a asi tě to donutí brzo dokoupit okulár s delším ohniskem než jsou dodávané s dalekohledem.
Na okulár s delším ohniskem klidně zapomeň, větší zorné pole , než v setovém okuláru Ti dalekohled nemůže zobrazit . technicky, rozměrově to není možné.
Při tvém finančním limitu bych asi volil SkyWatcher Maksutov-Cassegrain 90/1250mm bez montáže (OTA) a k tomu nějaký pevnější fotografický stativ. Výhoda téhle sestavy je, že je lehká, snadno přenosná, vejde se do malého batohu. Nevýhoda bude menší zorné pole a asi tě to donutí brzo dokoupit okulár s delším ohniskem než jsou dodávané s dalekohledem.
Na okulár s delším ohniskem klidně zapomeň, větší zorné pole , než v setovém okuláru Ti dalekohled nemůže zobrazit . technicky, rozměrově to není možné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
poraďte prosím
Zajímavé je, že jsi se obrátil s prosbou o radu a vše co je Ti doporučeno zásadně odmítáš. Za 10000 kč můžeš mít perfektní dobson se základními okuláry. Pokud chceš mermomocí za tyhle peníze paralaktiku a ještě dalekohled tak je to na solidní zařízení, které Ti dlouho vystačí málo. Možná uvažuješ, že bys chtěl začít fotit a proto chceš paralaktiku, jinak je naprosto zbytečná a zase levná paralakt. má na focení velmi omezené možnosti. Pro montáž vhodnou na focení potřebuješ cca 15000 kč, lépe alespoň 20 tisíc a k tomu dalekohled a spoustu dalšího vybavení. Vzhledem k tomu, že Tvé znalosti jsou momentálně dle mého odhadu minimální potřebuješ jednoduchý snadno obslužný dalekohled a dobrou mapu abys věděl, kde máš co hledat a hodně snahy a trpělivosti. Je to sice zdá se házení hrachu na zeď, ale chce to triedr, radši větší na stativu, nebo refraktor třeba 100/500 a zase bytelný stativ nebo EQ montáž, když bez ni nemůžeš žít a nebo dobsona o průměru dle Tvé kapsy. Jo a pokud máš pocit, že Ti radíme špatně tak buď tak laskav a neodpovídej " to nechci , to taky ne atd." Zkus raději ten triedr nechci protože..., dobsona taky ne protože..., možná máš opravdu jiné nám neznámé představy nebo potřeby, když se je dozvíme, třeba Ti pak lépe poradíme. Abych nebyl jen nepříjemný,v Tvém profilu jsem nezjistil odkud jsi, takže pokud z okolí Prahy, rád Tě uvidím při nějakém svém pozorování a rád Ti s kamarády nechám vyzkoušet různé přístroje abys věděl co který obnáší, to by Ti možná nejvíce pomohlo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
poraďte prosím
VLA: Ahoj
opravdu jsi nemusel tak z ostra, priznavam, jsem zacatecnik a me znalosti minimalni...
jinak bohuzel jsem z opacneho konce republiky- Rožnov pod Radhoštěm.
opravdu jsi nemusel tak z ostra, priznavam, jsem zacatecnik a me znalosti minimalni...
jinak bohuzel jsem z opacneho konce republiky- Rožnov pod Radhoštěm.
poraďte prosím
jinak ja nic neodmitam, jen se snazim zorientovat v te hromade nazoru, ti rikaji ze byli s tim a tim spokojeni, jiny zas ze to je na houby... toz jsem z toho volaky zmeteny