poraďte prosím

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

Zdravim panove, tak jsem si rekl ze si koupim nejaky ten "dalekohled" ;D, naivne surfuju netem ze si proste jednoduse vyberu, ale ouha, nejde to tak snadno, cim vic jsem se docital o problematice astro dalekhohledu, tim vice jsem se do toho zamotaval... nakonec jsem si vybral dva kandidaty, tento: TSC/CEL #31041 FIRSTSCOPE 114 SHORT EQ NWT-Reflektor Newtonova typu 114/1000mm, německá paralaktická montáž CG-2 s jemnými pohyby a možností doplnit hodinový stroj. Hledáček typy Star Pointer (červený bod), 2 okuláry 20 a 10mm MA (50x a 100x), výškově stavitelný stativ s odkládací plochou. Tubus černý, CD ROM ”The Sky”, úroveň 1. Lehký, snadno přenosný dalekohled pro základní amatérská pozorování. viz stranky www.celestron.cz

a tento:http://web.quick.cz/atc-astro/Sky-Watcher/refraktory/ - ten refraktor za 5100,-

tak a poprosil bych Vas o male zhodnoceni ktery Vam prijde pro zacatecniky dle Vaseho nazoru lepsi a proc...

Dale mam nekolik amaterskych otazek... co je refraktor a reflektor uz vim ale muze mi nekdo trebas vysvetlit jaky je rozdil mezi hledackem s cervenym bodem a normalne optickym hledackem? co je lepsi? a dale jestli zrcadlove dalekohledy prevraci obraz-cili je mozno s nimi pozorovat i prirodu apod...? jo a jeste jsem se chtel zeptat na tu svetelnost... jak to s ni vlastne je... lepsi vetsi ci mensi? diky za nazory a jsem s pozdravem. Ctirad.
psmolly

poraďte prosím

Příspěvek od psmolly »

Zdravím tě. Napíšu ti něco takového, co psali mě, když jsem se ptal na podobnou věc, takže to nemám ze sebe ::).

Ten Newton 114/1000 : Má prodlouženou ohniskovou vzdálenost Barlowem. Už proto mi radili NEBRAT.

Refraktor : ( a to beru podle sebe, možná někdo řekne že je to nesmysl), vadila by mi jistě přítomná barevná vada. Taky záleží, co chceš pozorovat. ´f=500mm je třeba podle mě na planety dost málo.

Využil bych výhody>>  Větší průměr reflektoru za stejné peníze jako menší průměr refraktoru.

Já jsem nakonec vybral....díky ceně...Newton Sky Watcher 130/900 od pana Zahajského (Celestron).
A jestli můžeš obětovat tak o 1500 víc, myslím dobrá volba.

Co se týká světelnosti....na vizuální pozorování to nemá vliv.

S montážemi typu CG2, EQ2 apod. se připrav na klepající se dalekohled  ;D . Ale neboj, dá se pozorovat v pohodě.

Jinak si samozřejmě pročti fórum. Je toho tu spousta.

Pokud jsem něco napsal špatně, tak se omlouvám a prosím o opravu
                                    psmolly
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
SKYMASTER

poraďte prosím

Příspěvek od SKYMASTER »

Definuj prosim skutecne svuj financni limit i u dalekohledu plati, ze kdyz nekdy pridas par set, tak je to o necem jinem. Pak se lepe radi.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
SKYMASTER

poraďte prosím

Příspěvek od SKYMASTER »

ctirad1 napsal: Dale mam nekolik amaterskych otazek... co je refraktor a reflektor uz vim ale muze mi nekdo trebas vysvetlit jaky je rozdil mezi hledackem s cervenym bodem a normalne optickym hledackem? co je lepsi? a dale jestli zrcadlove dalekohledy prevraci obraz-cili je mozno s nimi pozorovat i prirodu apod...? jo a jeste jsem se chtel zeptat na tu svetelnost... jak to s ni vlastne je... lepsi vetsi ci mensi? diky za nazory a jsem s pozdravem. Ctirad.
Cerveny bod je takovy hledacek, ktery nijak nezvetsuje jen umisti na oblohu jakysi cerveny bod, takze vite kam se to kouka. Je to vhodne pouze u dalekohledu s velkym zornym polem.

Zda vetsi nebo mensi svetelnost je lepsi? Neda se rici universalne, lepsi obraz maji vetsinou systemy s mensi svetelnosti to je s vetsim cislem za 1:

Zase maji delsi tubus a dalsi veci
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Keramx

poraďte prosím

Příspěvek od Keramx »

Taky je důležité k čemu má dalekohled sloužit. Ctirad se ptá i na pozorování přirody. Všechny astronomické dalekohledy mají obraz převrácený, dle jedné či dvou os. Dají se dokoupit převracecí okuláry či hranoly, ale jsou to další náklady. Takže i tak, jako univerzální dalekohled pro pozorování přírody a občas vesmíru by (po dokoupení převracecích členů) ten SkyWatcher Achromát d 70/f 500 na AZ-3, nemusel být špatný, ne? Pozorovat třeba kachnu dalekohledem s dlouhým ohniskem na paralaktické montáži může být celkem maso. Jo a taky pro pozorování přírody je u Newtonu rušivé centrální zastínění, které je ve dne patrné. Alespoň u mého 130/900 NWT. S tím Star Pointerem nemám zkušenost, což nevadí, protože než stačím odpovědět jednou, Skymaster odpoví dvakrát a to i na ten starpointer ;D.
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

Skymaster:
vyhradil jsem si na nakup 6000,- vice opravdu zatim investovat nechci, jakozto amater si chci napred koupit neco levnejsiho-na tom se ucit a poznavat a pak mozna koupim neco lepsiho...

Panove a jak je to s tim prevracenym obrazem? to vsechny newtony maji prevraceny obraz?
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

Jinak dik moc za odpovedi, jen piste dal... cim vic budu vedet tim snadneji si snad vyberu... 8)
voko

poraďte prosím

Příspěvek od voko »

Nic ve zlém, každý jsme nějak začínali a jistě ti tu spousta lidí ráda poradí. Ale stále to budou jen dost kusé informace. A pak - co člověk, to názor, takže abys z toho nakonec neměl ještě větší zmatek. Jestli bych ti mohl poradit já, zkus zajít do knihovny, je tam vždy spousta astronomické literatury, půjč si nějakou základní příručku (určitě tam nějakou najdeš) a nastuduj si aspoň něco o dalekohledech a dostaneš tím odpověď na spoustu otázek, kterýma se jinak třeba budeš trápit, protože na vše nelze odpovědět formou otázek a odpovědí na fóru.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
SKYMASTER

poraďte prosím

Příspěvek od SKYMASTER »

Nejradsi bych te dotlacil aspon na
842381 TSC/CEL #10600 STAR HOPPER 6” DOBSON AKCE 9.490 Kč
Zrcadlový dalekohled systému Newton na Dobsonově montáži. 150/1200mm, f/8 zrcadlo ze skla BK-7. Duralový tubus, výstup 1.25”, v azimutu valivá ložiska, ve výšce aretace. Hledáček 6x30, okulár 25mm Plössl 1.25” (48x).

nebo jeste lepe

842213 TSC/SKY NWT 8” DOBSON 2” výstup 10.490 Kč
Newton 203/1200, 8”, f/6, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, 2 okuláry 25 a 10mm, Barlow 2x.

Protoze pokud chces aspon trochu rozumne delat deepsky podle mne je 15cm asi hodne velke minimum, navic s tim uvidis i planety rozumne

Nerad vidim lidi zklamane z nakupu a i astronomie je nejake rozumne minimum a kdyz nic neuvidis nebude te to zase bavit
Keramx

poraďte prosím

Příspěvek od Keramx »

ctirad1 napsal:
Panove a jak je to s tim prevracenym obrazem? to vsechny newtony maji prevraceny obraz? Nejen Newtony. Všechny astronomické dalekohledy. Cílem je posbírat co nejvíce světla a proto se do optických soustav dávají jen ty nejzbytnější členy (na každém se část paprsků pohltí). Řeší se vady zkreslující jakýmkoliv způsobem originální obraz. ale to že je hvězda zrcadlově či dle středu obrácená nevadí a ten optický prvek, který by to řešil by zbytečně pohlcoval drahocenné světlo. Takže ke každému astronomickému dalekohledu musíš dokoupit převracecí okulár či hranol, pro horizontálně i vertikálně správnou "polohu" obrazu. Na www.celestron.cz koukni na Pojmy a rady, pak sem http://web.quick.cz/atc-astro/nasobilka/index.html a ještě sem http://www.skywatchertelescope.net/EducationTBOD.html a sem http://www.skywatchertelescope.net/EducationCTQU.html kde máš namalováno jak který dalekohled převrací.
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

Voko:
ano, knihy jsou jiste zdrojem informaci, ale tady na foru je spousta lidi co se v tom vyznaji a maji prakticke zkusenosti a o ty mi hlavne jde ...
SKYMASTER

poraďte prosím

Příspěvek od SKYMASTER »

ctirad1 napsal: TSC/CEL #31041 FIRSTSCOPE 114 SHORT EQ NWT-Reflektor Newtonova typu 114/1000mm, německá paralaktická montáž CG-2 s jemnými pohyby a možností doplnit hodinový stroj. Hledáček typy Star Pointer (červený bod), 2 okuláry 20 a 10mm MA (50x a 100x), výškově stavitelný stativ s odkládací plochou. Tubus černý, CD ROM ”The Sky”, úroveň 1. Lehký, snadno přenosný dalekohled pro základní amatérská pozorování. viz stranky www.celestron.cz
a tento:http://web.quick.cz/atc-astro/Sky-Watcher/refraktory/ - ten refraktor za 5100,-

Pro zacatecniky je podle mne v tomto pripade lepsi ten refraktor, lepe se s nim hleda, EQ montaz a navic newton je pro zacatecniky "neprirozeny", ale zase by jsi s nim uvidel asi vice.
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

keramx:
moc diky, jdu to prostudovat...
Richi

poraďte prosím

Příspěvek od Richi »

musím súhlasiť s "voko"m... základné príručky nájdeš na internete bez problémov, treba sa do nich pozrieť. Mimochodom, začať skúmať krásy oblohy je dobré s triéderom ale to určite vieš...
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

Tak pro dnesek se loucim, rano vstavam brzo do prace... jinak mam dalsiho favorita(jen by me zajimalo co si predstavuji pod pojmem bohata vybava:)
TSC/CEL #21048 POWERSEEKER 80 EQ 4.400 Kč
Refraktor 80/900, f/11 na lehké paralaktické montáži Jemné pohyby v obou osách, výškově stavitelný stativ. Bohatá výbava.

mohli se taky o tom trochu rozepsat ale jinak vypada slusne...
Odpovědět