Triedr nebo pozorovací dalekohled

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Okus alias Tomáš

Příspěvek od Okus alias Tomáš »

Ahojte,
hledal jsem vhodné vlákno pro můj dotaz,ale marně.Tak to píšu sem.
Oblohu již nějakou dobu sleduju malým triedrem 12x40 bez stativu. Planety, měsíc jdou vidět jakž takž, myslím tím na jeden nádech, mám problém ho udržet. Chtěl bych si pořídit něco lepšího, dle informací z AF vím, že je zbytečné kupovat hned něco většího. Chci se zatím zdokonalovat v souhvězdích, o focení vůbec neuvažuji. Našel jsem zde užitečné informace a tak jsem si vybral pár adeptů. Poprosil bych Vás jestli jsou vhodné na pozorování planet, nejjasnějších mlhovin( počítám tak s malou skvrnkou), a pro získání všeobecného přehledu o souhvězdích a jejich hvězdách. Rád bych pozoroval i ve dne krajinu, zvířata atp.
1. http://www.celestron.cz/hledej.html?co=836309&znacka=1
2. http://www.celestron.cz/hledej.html?co=836310&znacka=1
3. http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... l?znacka=1... Travel scope 70
4. http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... l?znacka=1...
Budu rád za jakékoliv náměty, postřehy.
Předem mooc děkuji.  
Celestron 70/400, Triedr 12x40 Tento, Fomei 12x32
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Chtěl bych si pořídit něco lepšího, dle informací z AF vím, že je zbytečné kupovat hned něco většího.
Vzhledem k tomu, že něco menšího máš, tak bych volil něco většího a čím větší průměr, tím lépe. Pro pozorování bych volil jednoznačně dobson, který jsem měl jako první pořádný dalekohled (200/1200) a dodnes se s ním rád dívám a pořád ukazuje nádherně a strčí všechny SCT do kapsy.

Skladné :
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=246

Levné :
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html

Okus alias Tomáš

To Psion:Děkuji za odpověd. Dalekohledy jsou to pěkné, akorát mám omezené finance. Když už Dobsíka, tak asi jedině ve FlexTube, přesně jak si psal (skladnost). Další věcí jsou přepravní podmínky. Auto, dvoukolák máme a k nám na pole to je cca. 1 km. Ale toto vážně až za nějakou dobu, podle toho jak mne to chytne. Stále mě to láme k něčemu menšímu, abych dokázal lépe určit "hvězdy v souhvězdích" a orientaci na obloze. Když se teďkom dívám přes 12*40 tak to neudržím. Nechci kupovat jen stativ, pac si myslím že by se mi to stejnak nepodarilo spojit s tim Tento dalekohledem. Tak kdyby jste věděli o něčem podobném do cca 2500, dejte vedět.
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Ty Maky mají mrňavoučké zorné pole, co teda zkusit pro začátek ten Travelscop 70/400?
Na přírodu to bude lepší než ten minidobsonek. Když už teda nechceš pro začátek rovnou větší dobson.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

Co třeba malokuk 80/400?
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Okus alias Tomáš

to hamr: Ten travel scope se mi hodně zamlouvá, nevím sice jaký bude ten stativ. Snad to udrží i větší zvětšení. Nemám v úmyslu u pozorování stát, ale mám takovou fajnou židličku takže nebude vysunut na max. výšku. Myslím že budu dost nadšený že uvidím více podrobností.
to budy: malokuk?? můžeš to please trochu upřesnit?
Buby

Příspěvek od Buby »

841216 TSC/SKY REFRAKTOR 80/400mm AZ-3 3.330 Kč

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html

Je to ten čtvrtý odzhora. Oproti tomu travelscope má mnohonásobně lepší montáž - az3 má i jemné pohyby. Je sice lehce nad cenový limit, ale myslím si, že i později po koupi případného dobsona se neztratí. Na široké přehlídky oblohy je to dobrý přístroj( neříkám že ten travelscope bude k zahození, ale ten stativ bude nepohodlný, az3 poskytne veškerý komfort, co může azimutální montáž nabídnout ).
Okus alias Tomáš

to Buby:má mnohonásobně lepší montáž - az3 má i jemné pohyby. prosím tě dá se tou montáží otáčet i " ručně" nebo je zapotřebí otáčet těma kolečkama? Vím ptám se jako blázen. Další dotaz nepíšou tam váhu , nevíte náhodou někdo zhruba i s montáží? Není to až tak důležité mobilní jsem. Batoh mám velký Velice se mi zamlouvá.
Takže se rozhoduji mezi travelscope 70 a malokukem.
Bytomak

Příspěvek od Bytomak »

Já bych řekl, že malokuk je lepší volba, jestli ti nevadí že montáž je větší. Váhu komplet s dalekohledem bych odhadl tak kolem 10 kilo - trochu problém je, že oproti stativu je montáž přece jen větší - minimální složená délka je cca 90 - 100 cm - na druhou stranu je to neporovnatelně kvalitnější zařízení než stativ. A hejbat s ní můžeš i bez koleček - horizontálně povolíš aretaci a vertikálně je stejně jen třecí spojka
Edit : Vidim že Buby to odhadl na 5 kilo - schválně to doma hodim na váhu a zítra sa popasujem, ogaři :)
Buby

Příspěvek od Buby »

Ano samozřejmě že tím jde otáčet ručně, ty točítka slouží pouze k jemným pohybům. Tubusek toho dalekohledu váží 1,5 kg, ta az3 bude váži okolo 3-4 kg. Myslím že celková váha nepřesáhne 5kg. Což na zádech skoro neucítíš. ;)
Okus alias Tomáš

Bytomak a Buby: Chlapi děkuji. 5 nebo 10 kilo? Toť otázka, Bytomak pokud to teda zvážíš tak budu rád.Podle Vašich odpovědí se mi zdá ta AZ3 vážně lepší. I ty rozměry se dají zvládnout, kdyžtak dvoukolák to jistí. Pozorujete nekdo s nim i vedne? Silně uvažuji o tom že ještě vydržím s triedkem a budu se zdokonalovat. Kuknu ještě na net na tu az3
Buby

Příspěvek od Buby »

10 kg určitě nemá, to by to musela být AZ4(poněkud lepší az montáž) s ocelovýma stojnama. Ta váží 8kg. Jenže ty stojny od az3 jsou jen z hliníku a váží sotva 2 kila(stojny mám doma). Hlava montáže pak bude vážit zhruba podobně jako stojny. Není to velký kus kovu a narozdíl od paralaktiky nemá žádné závaží. Váha bude okolo 5-ti kilo i s dalekohledem.  ;)

EDIT: tak sem to našel na internetu přesně

http://www.astroshop.eu/alt-azimuth-wit ... r_1_select

Pod tím obrázkem montáže když si rozklikneš kolonku ,,specifications,, zjistíš, že montáž váží celkově 3,9kg. Pokud na něj dáš 1,5kg vážící refraktor, bude to vážit cca 5,5kg. :)
Okus alias Tomáš

Buby: Děkuji za info. Ono stejnak i kdyby to bylo i těch 10kg tak do toho půjdu. Nemám to zase až tak daleko na pozorovací stanoviště. Ohledně té montáže ještě pár dotazů:
1. Pokud bych měl montáž na max. výšku nebude se mi obraz chvět? Myslím v zimě když budu stát? :)
2. Je dodávaný i s nějakým obalem?
Tedkom k dalekohledu:
1. Jak chodí okulárový výtah? Nemáte tento dalekohled někdo? Opavsko a okolí?
2. Jaké je upevnění hledáčku? Vynikající, dobré - stačí takhle

:DStále mi v hlavě leží dobson SKY 153/1200 :D
Věřím že s ním by to bylo úplně o něčem jiném ;)
Bytomak

Příspěvek od Bytomak »

Tak já jsem kvíčeru hodil na váhu komplet montáž s malokukem včetně hledáčku bez odkládací poličky a dělá to - tramtadadááá - rovných 7 kilo - takže Buby bubák byl blíž ale 5 kilo to fakt není.
Obal k němu není, výtah je normální ale vzhledem k tomu že očividně nejsi rozmazlenej crayfordem tak na něm nic špatnýho nenajdeš. Hledáček drží dobře, stabilita montáže na maximální výšku je to tak akorát, když se nebudeš o dalekohled opírat tak se chvět nebude, když do něj drbneš, tak samozřejmě ano.
Jenom k tomu dobsonu - určitě je lepší, ale zvaž jestli nemáš tam odkud budeš koukat okolo  třeba jen stromy - normálně si je ani neuvědomíš ale pak najednou zjistíš, že jsou větve všude kolem tebe a dobson má "objektiv" zhruba ve výšce v jaké máš oči, když si dřepneš.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Pokud máš triedr, tak bych malokuka nekupoval, je celkem podobného ražení jako ten triedr. Spíše něco s čím se dá bez barevné vady pozorovat při větším zvětšení (planety, Měsíc) - dobsna nebo nějaký ten mak. Ten 150/1200 je ideální  ;) i když trocha dražší. Nebo tu stolní verze (130ka).
PS: a ten triedr si určitě jakkoliv na jakýkoliv stativ přichytit zkus, uvidíš s ním mnohem víc. Já svého času použil ke spojení starého stativu a triedru 10*50 hadicovou sponu většího průměru (opatrně utaženou kolem jednoho tubusu triedru)

:)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Odpovědět