Triedr nebo pozorovací dalekohled

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
wihryz

Příspěvek od wihryz »

Zdravím,

chtěl bych si pořídit první dalekohled pro základní pozorování noční oblohy.
Je lepší si pořídit triedr 16x50 nebo jednooký pozorovací dalekohled 20x50? Co by jste mi doporučili?
Nebo si mám vybrat úplně něco jinýho??? financí bych měl max 3000 kč.... pokud na ně dřív nepřijde manželka :-)

Díky Martin

P.S. Jsem úplný začátečník

eastman

Příspěvek od eastman »

Za tu cenu bych vzal triedr 15x70. Je v něm vidět dost. Nebo Lidlskop, je tu o něm celé vlákno. Je to 70/700 a člověk by nevěřil, co je v něm vidět Stojí kolem 2000 a myslím, že s ním budeš velmi spokojen.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
ladis
Věk: 47

Příspěvek od ladis »

wihryz napsal: Zdravím,

chtěl bych si pořídit první dalekohled pro základní pozorování noční oblohy.
Je lepší si pořídit triedr 16x50 nebo jednooký pozorovací dalekohled 20x50? Co by jste mi doporučili?
Nebo si mám vybrat úplně něco jinýho??? financí bych měl max 3000 kč.... pokud na ně dřív nepřijde manželka :-)

Díky Martin

P.S. Jsem úplný začátečník

Pro zacatek si kup kvalitni triedr 10x50 ci vetsi, stativ pro triedr a pohodlne polohovaci lehatko. Akorat se vejdes do limitu ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Vabra

Příspěvek od Vabra »

pred pul rokem jsem zde na foru koupil z druhe ruky pozorovaci dalekohled Vanguard VST 81 (80mm 20-60x) za 2500. Oproti novemu za dvojnasobek ceny mu chybi jen stolni stativ...

Visualne je skvely (do 60x zvetseni neni moc patrna ani barevna vada, Saturnuv prstenec takhle v zadnem triedru neuvidis).
Bohuzel se mi moc nehodi na foceni a po porizeni klasickeho EDcka 80mm uz jsem jej ven prakticky nevytahl.

Pokud by se ti hodil poslu jej dal za stejnou cenu...
Pavel Vabrousek
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

Triedr se zvětšením nad 10x neudržíš v ruce ani při denním pozorování a bude vyžadovat stativ. Levný triedr např. 20x50 bude mít daleko menší kvalitně vykreslené pole, u okraje budou vady nesrovnatelně horší než v dobrém, kvalitním pozorovacím dalekohledu. Monar (Meopta, ATC) 40x70 má vykreslené pole opravdu pěkné a zde v bazaru jsem jej viděl za 3500Kč(?). Opravdu kvalitním triedrem např. 15x70 je nádherný pohled, ale cena neodpoví zvolenému stropu ani čtvrtinově. Zde jsou pěkné testy:
http://www.celestron.cz/recenze/test-triedru-8x42.html
návod:
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=346

Za téměř ideální bych považoval pozorovací dalekohled 100/500 za 3900kč http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... e/OTA.html a azimutální montaž - chce to ale považovat současné 3000kč jako hodnotu v polovině doby šetření (lepší než utratit nyní a po třech měsících prodávat za polovinu)
dodatečně - monar: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1176623569

eastman

Příspěvek od eastman »

g napsal: Opravdu kvalitním triedrem např. 15x70 je nádherný pohled, ale cena neodpoví zvolenému stropu ani čtvrtinově.

Skymaster 15x70 stojí 3140 Kč a na začátku je strop 3000 Kč.
Stativ se taky nechá sehnat za dobrý peníz.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Co takhle pro zacatek triedr Bresser 10x50 za 600 z Lidlu (pomerne kvalitni a za tu cenu bezkonkurencni, ma hranoly z BaK4 skla) pro nauceni se orientace na obloze a vyhledavani objektu - ma siroke zorne pole, takze se snadno orientuje v hvezdnych polich podle mapy, zvetseni je dostatecne na udrzeni v ruce a dostatecne male, aby neukazalo prilis mnoho hvezd, coz pri orientaci mate. No a pokud by zajem setrval nebo proste na doplneni ten 70/700 za 2000 na skutecne montazi. Vejdes se do limitu 3000, a vystaci ti to na dlouho.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Bob

Příspěvek od Bob »

Každopádně doporučuji Skylux ( Lidl ) 70/700.Mám jej a optika je překvapivě dobrá,možná záleží na kusu ale já jich koupil pět a všechny byly O.K.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Bob

Příspěvek od Bob »

P.S. Bressera 10 x 50 z Lidlu mám taky a jsem s ním spokojený.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
wihryz

Příspěvek od wihryz »

Díky všem za rady, tipy a nabídky. Teď v tom mám pěknej guláš.... ;D

Není tady náhodou někdo z Rychnovska, nebo Královéhradecka, kdo by měl ten "Lidlskop" nebo nějakej podobnej dalekohled 70/700 a byl by ochoten mě ho ukázat a předvést, ať vím do čeho jdu? Neumím si ani představit, co v tom bude vidět. ::)

Jestli ho seženu, tak bych si ho i koupil a spolu s ním i ten triedr.... za ty prachy bych se vešel do limitu úplne bez potiží :-)

M.
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Nez pozorovaci dalekohled, tak urcite triedr. Ten v astronomii pouzijes tak jako tak. Pohled dvema ocima je mnohem lepsi. Logicky se nabizi moznost lidlackej Bresser 10x50+lidlskop Skylux, ale....
Naprosto chapu Eastmana, kterej ti radi 15x70tku. Oproti 10x50 je o dost lepsi. Navic proti 70mm lidlskopu ma o jeden objektiv stejnyho prumeru navic. Neuvidis s tim moc planety, protoze dalekohled ma maly zvetseni. Zase bude lepsi na rozsahlejsi deepsky objekty.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
George_CZ

Příspěvek od George_CZ »

Jako také začátečník mohu potvrdit výše uvedené, že pořízení dvojice Bresserů z Lídlu (refraktor 70/700 a triedr 10x50) jsou velmi dobrou investicí pro začátek a ještě člověku zbyde pár stovek na základní astroliteraturu. Za své parametry a kvalitu se nemusí ani jeden z uvedených přístrojů stydět, jde o slušné, byť low-endové "lídlskopy", u nichž navíc nehrozí finanční ztráta při následném prodeji, pokud by člověka astrokoníček nezaujal nebo omrzel. Oba mám, a byť cítím jejich jistá omezení a nedokonalosti, zprostředkovávají mi oba dalekohledy nemálo radosti a objevování při pozorování.
Takže ač nejsem odborník, dovoluji si "lídláky" doporučit. Pokud by tě to chytlo, dalším krokem by asi byl zmiňovaný triedr 15x70 a možná i nějaké střední "zrcadlo" aneb Newton, na pozorování DSO. Ale to už se řídí preferencemi: pozorování vs. fotografování, resp. cíli pozorování: Ss vs. DSO, stejně jako pozorovacím stanovištěm, tj. kvalitou (mírou světelného znečištění) oblohy aneb požadavkem na mobilitu. To už ti ale pak poradí jiní. Ale i výše uvedené může být úplně zcestným doporučením v případě, že je koupě dalekohledu pro dotyčnou osobu spíše citovou než rozumovou záležitostí (např. podle vyjímečného vzhledu dalekohledu apod.).
Hezký den a úspěšný výběr "skla" :))
ladis

Příspěvek od ladis »

a nezapomenout zajet pod skutecne TMAVOU oblohu (i kdyz paradoxne ta nejlepsi byva svetlejsi

Nic nenahradi pohled po kvalitni oblohou bez svetelneho znecisteni!

Dobra obloha je lepsi, nez dalsich x cm prumeru ci DSO filtry... Vlastni zkusenost.

Obrázek
Ladislav Červinka
wihryz

Příspěvek od wihryz »

Díky všem za rady

Tak jsem si nakonec sehnal Lidlskop 70/700 a mám (zatím) triedr Meopta 6x30. Včera jsem poprvé viděl Venuši a Saturna i s prstencem :-)

Na opravdu temnou oblohu se chystám na Orlické Záhoří nebo někam na kopečky do Orlických hor.... Tam bude opravdová tma.

M.
ladis

Příspěvek od ladis »

wihryz napsal: Díky všem za rady

Tak jsem si nakonec sehnal Lidlskop 70/700 a mám (zatím) triedr Meopta 6x30. Včera jsem poprvé viděl Venuši a Saturna i s prstencem :-)

Na opravdu temnou oblohu se chystám na Orlické Záhoří nebo někam na kopečky do Orlických hor.... Tam bude opravdová tma.

M.
gratuluji, uzivej si vybaveni, kras a tajemna vesmiru!
Obrázek
Ladislav Červinka
Odpovědět