Porovnání a kvalita ED objektivů

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Protokol s kulatým razítkem si samozřejmě za nemalý peníz mohu zaplatit. Nejdříve si ale musím ten objektiv koupit, abych si ten test mohl nechat udělat Výsledek se sice dozvím, ale nemohu nic reklamovat, protože tahle optika nemá žádné garantované parametry. Takže ani atest kamarádovy optiky mi nezajistí, že můj výrobek bude alespoň podobný.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
breba

Příspěvek od breba »

ZDRAVÍM VŠECHNY
Tak mi konečně přišel očekávaný- TS 102/700 TRIPLET FPL 53.
No přiznám se že jsem měl dost nahnáno jestli bude v pořádku.
Po rozbalení a otevření kufříku jsem byl klidný.Musím konstatovat
že zpracování je hodinářská práce.Vše bez jediného škrábanečku.
Okulárový výtah  bez vůle,precizně zpracován.Černění uvnitř tubusu včetně clon naprosto
v pořádku.Kryt optiky šroubovací též kovové,no prostě zpracování
komplet perfekt.Difrakční kroužky rovněž tak jak mají být-krásná
kružnice.Refraktor je zkolimován na jedničku.Více jsem kůli počasí
nestihl.Přes den jsem zkoušel předměty proti světlu- zbytková
barva žádná.Abych to schrnul-za ty peníze jsem tu kvalitu očekával
ale stále mě něco hlodalo.Každopádně se vyplatí nespěchat radši
pokud to jde si přišetřit a pak to splní oboje kvalitu i tu srdeční záležitost.Rozhodně je rozumné si načíst nejenom klady ale také zápory oné optiky a číst recenze.Já sám jsem četl měsíc než jsem se
rozhodnul.Jo akorát ten triplet oproti dubletu trochu déle temperuje ale
to není pro mě závada.Takže naprostá spokojenost po technické stránce.V pozorování jsem začátečník ale šlo mi také o to technické zpracování které se mnohdy přehlíží-nechci radit,ale v mém zaměstnání se pracuje na desetiná čísla takže vím co je to kvalitně opracovaný materiál.Každopádně u tohoto refraktoru jsem připlatil za to zpracování a snad ten triplet a byla by škoda kdyby kvalitní optika byla ve špatně zpracovaném tubusu.Rozhodně jsou určitě i levnější varianty pozorování ve stejné kvalitě nebo i lepší ale každý máme jiné preference-zrovna jako u aut. :)
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Jsem rad, ze se libi. Urcite dej casem vedet az si ho vic osahas, jak kresli na planetach a Mesici.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Pokud byste někdo chtěl menší dalekohlídek, ať už na pozorování ( i terestrické ), tak na astrofoto, tak je k mání zajímavá série od "teleskop - Austria " - ED APO 72mm F/6. V podstatě jde zvnějšku, tedy "kabátem", o známého Megreze, ale to zajímavé spočívá ve dvou věcech :

1. Objektiv neobsahuje sklo "jen" FPL-51, ale výbornou kombinaci skel FPL-53 a NBM51, takže barevně o dost lepší korekce
2. Můžete si vybrat levnější verzi bez možnosti výběru kvality za 480 €, ale hlavně vybranou kvalitu s vyšším Strehl za 540 € ;)

http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbt ... Post976256
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak ale to mě celkem zaujalo. Toho "starýho" megreze 72 mám, ale při focení to dělá fakt hodně modrý hvězdy, ale dost mě to rozčiluje, protože jinak parametry na to, co fotím, má ideální. Ale v optice se skoro vůbec nevyznám a nepochopil jsem ty dvě ceny? Znamená to, že kusy s lepším výsledkem při měření, jsou za tu vyšší cenu?
SIRIUS_758

Ano, horší kousky bez výběru se Strehl = od cca 0,9 za 480 €, kdežto výběrové kusy s vyšším Strehl za 540 € ;)
xxxjm

Příspěvek od xxxjm »

Dobry vecer. Ako novacik tohto fora by som chcel poziadat o radu pri rozhodovani sa medzi - http://www.astroshop.de/skywatcher-apoc ... r_1_select     A      http://www.astroshop.de/omegon-apochrom ... r_1_select

Chcem kvalitny vsestranny refraktor/noc-planety, galaxie, den-priroda, bezne pozorovanie, foto, video/ cca na vecne casy.

SIRIUS_758

Ahoj a vítej na fóru !

Takovýhle refrák bych si moc přál a tak tiše závidím.. Já bych si vybral tento od TS :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... --OAZ.html

Je to totiž úplně stejný objektiv, jako u toho Omegonu, trošku jiný kabát, ale hlavně za méně peněz. Prostuduj si v odkazu níže srovnávací test p.Rohra, ze kterého vyplývá, žen ten Esprit od TS mohl být za ty velké peníze lepší..

http://www.astro-foren.de/showthread.ph ... let-ED-APO

Výhodu nákupu v TS bych viděl i v tom, že je tady reálnější naděje pro lepší kus - dodává se Ronchi-test a test rozostř.hvězdy, s garancí správné justáže.

Taky dobře zvaž, na jakou montáž to posadíš.
xxxjm

Příspěvek od xxxjm »

Montaz mam CGEM DX od Celestronu. Ta by mala byt v pohode. Ale ten Esprit ma v celku sklamal. Dakujem za link
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Dalekohled je to pekny, jen asi diky svym rozmerum a vaze nebude moc na to denni "bezne" pozorovani. Pro tyhle ucely ho ale nebude problem doplnit nejakym mensim 60-80mm refrackem.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
breba

Příspěvek od breba »

ZDRAVÍM.CHtěl bych podat první recenze s málem prodaném refraktůrku
TS 102/700 TRIPLET FPL 53.Jsem rád žese okolnost prodeje vyřešila a zůstal doma.Zkoušel jsem Jupiter,mlhovina v oriou,a nějaké spíše náhodné
dvojhvězdy.Jupiter byl okrajově krásně ostrý takže jsem poprvé mohl
pozorovat zapadající měsíc až do konce.Samotné vykreslení planety-detailů bylo o dost více detailní dokonce jsem měl možnost zahlédnout
vekou skvrnu-bouři.Byla hodně světlá na tmavším rovníkovém pásu.Zvětšení bylo 194.Krásná byla mlhovina v orionu.Křídla byla kontrastní a středové čtyři hvězdy pěkně bodové jakoby z oparu vystupující.Nejhezčí byla asi při zvětšení 116,to se mi tam vešla zhruba celá.Jinak střed jsem pozoroval 194krát.Dvojhvězdy rozlišuje taktéž pěkně ale musí být větší zvětšení.Jinak na obhlídku jsem použil zvětšení 35 krát.Vzhledem ktomu že nemám zatím napozorováno a mám pouze okuláry SW ultra wide 9 a 6. plus barlow 2,5 ed TS.Na malé zvětšení  TS 20.Mít lepší tak by to bylo asi ještě více detailů,ikdyž mi tak špatné nepřipadaj,nemohu soudit neměl jsem jiné.Na to že to nebylo na nějakém extra tmavém místě prakticky ve městě tak to kreslí pěkně do ostra,přispělo k tomu i dobře zpracované ostření do jemna.s původním jsem to honil.Zkoušel jsem ho i přes den tak 35 a 87 krát zvětšení s barlowem a musím opravdu konstatovat jako fotka z prospektu.To je zatím asi vše.
stana

Příspěvek od stana »

Může mi někdo říct rozdíl mezi ED a Tripletem?
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
deneb

Příspěvek od deneb »

Triplet - konstrukce objektívu - počet a druh ČOČEK
ED - materiál z kterého byly ČOČKY vyrobeny
stana

Příspěvek od stana »

No, díky, já mám trochu hokej v tom, že jsem vždy měl za to, že ED jsou nízkorozptylová skla a pro výrobu objektivů - vesměs dubletů a triplety jsou objektivy ze tří skel..Takže i triplet je teda z ED skel..
8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

NE - Obecně ne! Leda by to byl ED triplet. Tam by alespoň jedna čočka byla z ED skla.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět