stana napsal: Asi řeším stejný problém a vypadá to, že 13 mm Nagler a 24 mm Panoptik bude to pravé ořechové...Tak jsem to aspoň dle názorů většiny ostatních pochopil.../platí to pro ty blázny jako já, co jsou zatížení na větší zorné pole/...a co budou pozorovat povětšinou pod přesvětlenou oblohou a v ne moc klidné atmosféře..Setový Plossl 10 mm bych asi pak měl na planety...Případně ho doplnil nebo spíš nahradil 7 mm plosslem a tím bych asi měl vystaráno...Dlouhoohniskový cca 30 mm a zároveň širokoúhlý a kvalitní okulár by už musel být 2'' a 6 mm výstupní pupila na moje oko z kašparovy krávy, by byly vyhozené peníze..Navíc jsou třeba TV okuláry těchto parametrů neúměrně drahé...a možná i sekundár by mi v oku dělal neplechu..
P.S. Vše, co teď říkám, říkám na základě toho, že jsi vzpomínal, že chceš kvalitní okuláry k Dobsonu 300/1500 a cena není až tak omezující..
P.S.2. Samozřejmě věřím tomu, že Sky-watcher teleskop nebude slabším článkem a sestava bude tudíž vyvážená..Doufám..
P.S.3. Nicméně osobně než začnu šetřit, tak nejspíš navštívím nějakou pozorovací akci organizovanou zde přítomnými a snad mě nechají se nějakým Naglerem na Dobsonovi kouknout! ;D Ale pak nejspíš budu tuplem ztracen.. 8)

P.S.4. Majitelů Naglera 13 mm bych se rád ještě zeptal, zda jim nevadí výstup "jen" 12 mm..Zda teda se ta vzdálenost dá považovat za komfortní pozorování...
Tyto okuláry mám oba, na 355/1600 nejvíce používám 13 tku, to je opravdu univerzální okulár na DS objekty (pro daný dalekohled). 24 jen vyjímečně dává sice větší zorné pole, ale jen mírně a pozadí je světlejší. Pokud bych kupoval dnes asi bych místo nich volil Etos.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.