Jaký okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Jan Kučera

Jaký okulár

Příspěvek od Jan Kučera »

HonzaKucera napsal: Zdravím všechny,před pár dny jsem zakoupil dalekoled Bresser Galaxia 114/900 a byli k němu jenom 2 okuláry 25mm a 6mm.Myslíte si že by bylo rozumné dokoupit ještě nějaký do sady?Koukal jsem na Tyto:

OKULÁR/SKY LE 9mm 1.25” OKULÁR/SKY LE 9mm 1.25”

OKULÁR/SKY LE 15mm 1.25” OKULÁR/SKY LE 15mm 1.25”

Dnes jsem tu již psal trochu o tomto tématu ale do sekce kam to nepatří.Jinak uvažuji ještě o tomto Barlow členu:

871397 BARLOW/CEL 2x ULTIMA 1.25”

Vím že můj dalekhled patří do skupiny začátečnických ale chci poprosit o radu jestli se vyplatí ten okulár(y) a ten Barlow...jinak Barlow co jsem k tomu měl je celkem nepoužitelný.Předem Díky Moc za rady :)

Nedávno jsem tu psal tento příspěvěk,jen se chci zeptat na kvalitu těch okulárů?Máte nějaké zkušenosti?Nebo jestli je nějaký lepší výrobce...uvažuji o koupi toho 15mm.Předem Díky za reakce

Honza
michal.b

Jaký okulár

Příspěvek od michal.b »

HonzaKucera napsal:

Nedávno jsem tu psal tento příspěvěk,jen se chci zeptat na kvalitu těch okulárů?Máte nějaké zkušenosti?Nebo jestli je nějaký lepší výrobce...uvažuji o koupi toho 15mm.Předem Díky za reakce

Honza

Pokud chces 15mm okular s dobrym obrazem a nizkou cenou, tak si kup plossl. To je osvedceny, provereny a mnoha pozorovateli oblibeny typ.

Co se LE okularu tyce, myslim, ze jsem se dival s 20mm ktery byl v setu s nejakym dalekohledem, ale uz si na to opravdu nevzpominam. Z toho plyne, ze to zrejme nebyl zadny zazrak.
Jan Kučera

Jaký okulár

Příspěvek od Jan Kučera »

michal.b:

jj Díky za radu ;)
Bob

Jaký okulár

Příspěvek od Bob »

Raději počkej,našetři nějaké peníze a kup u pana Matouška okuláry třeba Panoptic 15 mm 68 stupňú.Určitě tě nezklame jak p. Matoušek tak okuláry a budeš je mít "navěky".Bob.
Orion Optics UK 500/2000
zdenek
Věk: 55

Jaký okulár

Příspěvek od zdenek »

Osobne se domnivam, ze k zacatecnickemu dalekohledu nema cenu doporucovat okular temer za desitku tisic. Proc nekomu kdo zacina jezdit s autem hned doporucovat BMW, kdyz ucel pro zacatecnika stejne dobre splni jina a to i vhodnejsi auta? Mam vazne obavy, ze kvalitu Nagleru v tomto pripade (Bresser Gal. 114) urcite zanikne. Drazsi okulary je smysluplne porizovat az s dalekohledy trosku drazsimi a hlavne vetsimi (jinak receno, kdyz uz clovek opravdu vi co chce).

Nejprve strucne k okularum SW LE: prumerne okulary nizsi tridy. Jinak receno neurazi, ani nenadchnou. Svuj ucel plni, lze to ale i lepe.
O dost lepe na tom je uvazovany Barllow Cel Ultima. Ten povazuji za velmi slusny slusny, ale jak bylo uz vyse uvedeno. Opravdu jej vyzuzijes?

Osobne bych ti doporucil nejaky slusny Plossl. A nemusi jit nutne o nejaky top za velke penize. Jsou pomerne levne, kresli slusne a pri teto ohniskove vzdalenosti maji jeste vystupni pupilu dostatecne daleko. A nemusi jit nutne o nejdrazsi model na trhu. I levnejsi (napr nekde vyse zmineny Cel Omni) je pomerne slusny.
mpe

Jaký okulár

Příspěvek od mpe »

Přidám se ke Zdeňkovi. Kupovat k f/8 dalekohledu v hodnotě kolem 3tis. okuláry kde kus stojí několikrát tolik je to čemu američané říkají "overkill" (marně hledám český jednoslovný ekvivalent).

Tady pomůže nejlépe nějaký slušný plossl, vixen LV nebu i širokoúhlá Ultima. Aniž by si člověk musel něco vyčítat...

Ondra.P

Jaký okulár

Příspěvek od Ondra.P »

jeste k tomu VIXEN LVW 42mm 2" 72° a SCT 203/2032, na vice mistech sem se tu docetl, ze v mistech s presvetlenou oblohou je zvetseni 50x, nekdy i 80x, vetsinou nepouzitelne, takze se obavam jestli by mi vubec k necemu byl, vzhledem k tomu ze bydlim tesne za Prahou asi 10km za Cernym Mostem :-/
jake jsou vase zkusenosti s malym zvetsenim v okoli Prahy a jinych velkych mest?
dik
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
michal.b

Jaký okulár

Příspěvek od michal.b »

Bohuzel, svetelne znecisteni je zakerne. Neda se rict, ze by bylo male zvetseni nepouzitelne, to urcite ne, ale budes mit zkratka svetle pozadi. To znamena u deep-sky objektu snizeny kontrast. To je ovsem obecny problem pozorovani ve meste a tyka se vsech zvetseni. Muj nazor je, ze male zvetseni (siroke zorne pole) bys mit mel. Uz jenom proto, ze cas od casu treba vyrazis nekam kde je lepsi obloha a pak ho ocenis. Pokud se ti nechce investovat velke penize do neceho s omezenym pouzitim, zvaz jestli treba nezvolit nejaky levnejsi okular - SCT s f/10 neni na okulary zas az tak narocne.
Ondra.P

Jaký okulár

Příspěvek od Ondra.P »

jasny, ja to 50x zvetseni jako zacatecnik urcite vyuzuju,
ted sem zrovna chvili cucel triedrem 8-20x50 a kdyz koukam primo nad hlavu, tak mi to zas tak spatny nepride 8)
na okularech setrit urcite nechci a nez dalekohled koupim, urcite bych rad navstivil aspon jednu astro-party, urcite pak budu moudrejsi, bohuzel ted nema absolutne cas, snad nekdy behem cervna...
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
stana

Jaký okulár

Příspěvek od stana »

Asi řeším stejný problém a vypadá to, že 13 mm Nagler a 24 mm Panoptik bude to pravé ořechové...Tak jsem to aspoň dle názorů většiny ostatních pochopil.../platí to pro ty blázny jako já, co jsou zatížení na větší zorné pole/...a co budou pozorovat povětšinou pod přesvětlenou oblohou a v ne moc klidné atmosféře..Setový Plossl 10 mm bych asi pak měl na planety...Případně ho doplnil nebo spíš nahradil 7 mm plosslem a tím bych asi měl vystaráno...Dlouhoohniskový cca 30 mm a zároveň širokoúhlý a kvalitní okulár by už musel být 2'' a 6 mm výstupní pupila na moje oko z kašparovy krávy, by byly vyhozené peníze..Navíc jsou třeba TV okuláry těchto parametrů neúměrně drahé...a možná i sekundár by mi v oku dělal neplechu..
P.S. Vše, co teď říkám, říkám na základě toho, že jsi vzpomínal, že chceš kvalitní okuláry k Dobsonu 300/1500 a cena není až tak omezující..
P.S.2. Samozřejmě věřím tomu, že Sky-watcher teleskop nebude slabším článkem a sestava bude tudíž vyvážená..Doufám..
P.S.3. Nicméně osobně než začnu šetřit, tak nejspíš navštívím nějakou pozorovací akci organizovanou zde přítomnými a snad mě nechají se nějakým Naglerem na Dobsonovi kouknout! ;D Ale pak nejspíš budu tuplem ztracen.. 8) :P
P.S.4. Majitelů Naglera 13 mm bych se rád ještě zeptal, zda jim nevadí výstup "jen" 12 mm..Zda teda se ta vzdálenost dá považovat za komfortní pozorování... :)

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mpe

Jaký okulár

Příspěvek od mpe »

stana napsal:
P.S.4. Majitelů Naglera 13 mm bych se rád ještě zeptal, zda jim nevadí výstup "jen" 12 mm..Zda teda se ta vzdálenost dá považovat za komfortní pozorování... :)

Nevadí. Je to OK bez brýlí.
stana

Jaký okulár

Příspěvek od stana »

Dík!! Jen se ještě zeptám mimo téma..Když zaostřím dalekohled, tak bych ty brýle potřeboval nebo ne? Možná hloupá otázka... ???
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
vla

Jaký okulár

Příspěvek od vla »

stana napsal: Asi řeším stejný problém a vypadá to, že 13 mm Nagler a 24 mm Panoptik bude to pravé ořechové...Tak jsem to aspoň dle názorů většiny ostatních pochopil.../platí to pro ty blázny jako já, co jsou zatížení na větší zorné pole/...a co budou pozorovat povětšinou pod přesvětlenou oblohou a v ne moc klidné atmosféře..Setový Plossl 10 mm bych asi pak měl na planety...Případně ho doplnil nebo spíš nahradil 7 mm plosslem a tím bych asi měl vystaráno...Dlouhoohniskový cca 30 mm a zároveň širokoúhlý a kvalitní okulár by už musel být 2'' a 6 mm výstupní pupila na moje oko z kašparovy krávy, by byly vyhozené peníze..Navíc jsou třeba TV okuláry těchto parametrů neúměrně drahé...a možná i sekundár by mi v oku dělal neplechu..
P.S. Vše, co teď říkám, říkám na základě toho, že jsi vzpomínal, že chceš kvalitní okuláry k Dobsonu 300/1500 a cena není až tak omezující..
P.S.2. Samozřejmě věřím tomu, že Sky-watcher teleskop nebude slabším článkem a sestava bude tudíž vyvážená..Doufám..
P.S.3. Nicméně osobně než začnu šetřit, tak nejspíš navštívím nějakou pozorovací akci organizovanou zde přítomnými a snad mě nechají se nějakým Naglerem na Dobsonovi kouknout! ;D Ale pak nejspíš budu tuplem ztracen.. 8) :P

Tyto okuláry mám oba, na 355/1600 nejvíce používám 13 tku, to je opravdu univerzální okulár na DS objekty (pro daný dalekohled). 24 jen vyjímečně dává sice větší zorné pole, ale jen mírně a pozadí je světlejší. Pokud bych kupoval dnes asi bych místo nich volil Etos.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
mpe

Jaký okulár

Příspěvek od mpe »

Pokud jde o krátkozrakost nebo dalekozrakost tak s tou si poradí dalekohled přeostřením, takže je lepší pozorovat bez brýlí.

V případě astigmatismu je potřeba buď pozorovat s brýlemi nebo použít korekční člen.
stana

Jaký okulár

Příspěvek od stana »

Ethos?" Jenom" Ethos místo dvou okulárů z různými ohnisky? Je to možné? :o
To bys oželel menší zvětšení?...I když na druhé straně asi šířka zachyceného pole by se zas tak moc nelišila...Si myslím.. Asi už tuším, proč je Ethos tak drahý...Když snad prodejci časem sleví s cenou, tak možná to stojí za úvahu..
To MPE...Aha, tato oční vada mě nenapadla... :-[
Nevíte někdo, co znamená to podbarvení typů okulárů po vložení údajů do toho kalkulátoru? /vhodný či nevhodný?/
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=107
Odpovědět