Čištění optiky

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
mkcz
Věk: 58

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od mkcz »

Lukina napsal: Zrcadlo jsem opláchnul. Vyfénoval. Zůstalo na něm pár čmouh, kterých jsem se zbavil hadrem na optiku. Na zrcadle ale bohužel zbylo asi dva miniaturní škrábance (jdou rozeznat jen při určitém úhlu pohledu, když na zracadlo svítím poměrně silnou baterkou). Jak moc si myslíte, že se to projeví na obrazu (čeho si mám všímat, abych poznal rozdíl ve znehodnocení). Skoro celou noc jsme nespal, chtěl jsem to mít hotové (odjíždím na pozorování).

Díky za odpovědi.
Ty škrábance tam mohly být i předtím, ono když si člověk posvítí ve tmě baterkou na zrcadlo, tak se nestačí divit a za denního světla to zrcadlo vypadá jako by právě šlo z výroby.. :). Jinak drobné škrábanečky nevadí a pokud jsou pouze dva, tak už vůbec ne. Je potřeba si uvědomit to porovnání celkové plochy zrcadla a plochy těch škrábanců. Je tam o něco větší rozptyl světla ale jak jsem uvedl výše, pokud je to jenom kosmetická záležitost, tak není potřeba se obávat.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Tharos

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Tharos »

Lukina napsal: Na zrcadle ale bohužel zbylo asi dva miniaturní škrábance (jdou rozeznat jen při určitém úhlu pohledu, když na zracadlo svítím poměrně silnou baterkou). Jak moc si myslíte, že se to projeví na obrazu (čeho si mám všímat, abych poznal rozdíl ve znehodnocení). Skoro celou noc jsme nespal, chtěl jsem to mít hotové (odjíždím na pozorování).
Malými škrábanci se vůbec trápit nemusíš - z optického hlediska se totiž projeví pouze jako "slepé místo" a můžeš si pro zajímavost klidně vypočítat (když si odhadneš, jak je tak široký a dlouhý), jak velkou část z celkové optické plochy zrcadla to slepé místo představuje. Uvidíš, že to bude hodnota v promilích...

U škrábanců je jen ještě jeden problém trošku jinde - škrábanec je místo, kde je jednou pokovení již nějakým drobným způsobem narušené a postupem času se oxidace začíná rozlézat právě od těchto míst. Takže, když to přeženu, když už se někomu podaří zrcadlo hodně poškrabat, je vhodné jej namísto po pěti až deseti letech nechat pokovit o něco dřív...

Jinak běžná Al pokovení jsou na poškrábání opravdu extrémně citlivá a proto já osobně se zrcadel vůbec ničím nedotýkám. Kdysi jsem taky jedno zrcadlo poškrabal jemným dotykem optického štětečku na čištění objektivů (!). Také ta porušení byla vidět pouze pod určitým úhlem při určitém nasvícení, ale byla tam...

Osobně čistím zrcadla (když už je jednou za x let čistím) pouze oplachem destilovanou vodou. Osvědčila se mi v případě větších nečistot metoda, kdy se zrcadlo natočí pod úhlem cca 45° a voda se na něj leje z větší výšky. To již má slušnou smetí-odstraňující schopnost a pokovení to nepoškodí. A když nepomůže ani to, koupim ještě v lékárně sterilní injekční stříkačku a oplachuji zrcadlo destilovanou vodou srze ní. A tím jsem zatím vyčistil všechno... I když je pravda, že o zrcadla se docela starám a bojuji prakticky jenom s prachem.

Jinak tahle metoda se probírala myslím někde i na Cloudy Nights s řadou dalších připomínek a typů, pokusím se sem ještě doplnit odkaz.

Hodně zdaru :)
stana

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od stana »

Pár příspěvků výše jsem psal, že trochu prachu na zrcadle nevadí...Hmmm..Asi jsem dnes neměl svítit baterkou do tubusu..Je to hrůza, jak je to zrcadlo zaprasené../Pardon za výraz, ale odpovídá realitě/..Na kvalitu obrazu to teda asi takový vliv nemá, ale krapet tím prachem slepne. :-/
Holt selavíí... ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MMys »

Ty jsi svítil baterkou po tmě do tubusu ??? ;D To zásadně nedělej, protože při tomhle experimentu vypadá téměř příšerně skoro každé zrcadlo, které bylo párkrát venku. Posuzuj ho normálně za denního světla. To bys jinak jen čistil a čistil a čistil...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lukina

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Lukina »

MMys napsal: Ty jsi svítil baterkou po tmě do tubusu  ??? ;D To zásadně nedělej, protože při tomhle experimentu vypadá téměř příšerně skoro každé zrcadlo, které bylo párkrát venku. Posuzuj ho normálně za denního světla. To bys jinak jen čistil a čistil a čistil...
Ja hledal potencialni skrabance. Ne necistoty. Kdybych nebyl nucen zrcadlo vycistit diky te nehody s dlazdicemi, tak me ani nenapadne neco cistit.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MMys »

To bylo na Stanu ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od stana »

Sem-tam svítím do tubusu, abych zjistil, zda se nezačíná rosit..V první chvíli jsem měl fakt dojem, že je lehce zarosené a přitom bylo "jen" zaprášené... :-/
/Technická poznámka: Jelikož mě vadilo, že jsou na zrcadle nějaká větší zrnka prachu, tak jsem se to snažil lehce omést LEN-PEN štětečkovým koncem a stejně to nepomohlo a navíc jsem sestrojil pár lehkých škrábanců, které byly při posvícení baterkou vidět..
P.S. Takže kdyby někoho napadla podobná "aktivita", tak to nedělejte a řiďte se striktně doporučeným návodem - t.j. jednou za čas vymontovat a oplachovat destilovanou vodou z lékárny, vodu nechat odkapat a plochu vyfénovat..
Link na návod na čištění se zde někde potuluje../
Holt chybami se člověk učí nebo tak něco...
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
caribic10

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj dneska jsem blbnul s kamerkou a narazil jsem na jakési podivné flíčky. Nejsem si jistý čím by to mohlo být zda-li zaprášeným zrcadlem nebo prachem na čipu kamery....  každopádně na denním světle proti světlému povrchu je to docela nehezký.
Mám za to že se to tu někde nedávno řešilo, ale ať hledám jak hledám tak jsem to nenašel.
Díky za radu.
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Jacquess
Věk: 38

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Jacquess »

To bude nejspíš "bordel" na webce. :o Občas se mi tam taky něco zachytí. Vyčisti štětečkem krycí sklo na čipu.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Cztwerec »

caribic10 napsal: Ahoj dneska jsem blbnul s kamerkou a narazil jsem na jakési podivné flíčky. Nejsem si jistý čím by to mohlo být zda-li zaprášeným zrcadlem nebo prachem na čipu kamery.... každopádně na denním světle proti světlému povrchu je to docela nehezký.
Mám za to že se to tu někde nedávno řešilo, ale ať hledám jak hledám tak jsem to nenašel.
Díky za radu.No já jsem to také řešil
Je to určitě jen prach v blízkosti čipu kamerky, byl jsem z toho tehdy úplně hotovej, ale na 100% to bude ono.
Lectorem iustus...
caribic10

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od caribic10 »

Ještě jsem pro jistotu udělal odpoledne jeden obrázek aby bylo doopravdy vidět co tam vzniklo ....

Čím by bylo nejlepší očistit čip v kamerce? Stačí štětečkem nebo je nějaký fígl...(Nerad bych ji zničil)
jozopovazan

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od jozopovazan »

Ja este pouzivam na cistenie fotograficky sprej,
je to stlaceny vzduch v konzerve a iba to odfukuje prach z optiky. (bezne to dostat v obchode s foto)
ono aj tie handricky na optiku niesu bohvie co,
vzdy dojde k tomu ze ren prach triete po optike a robi to skrabance.
10" dobson, 10x50, bresser R90
caribic10

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od caribic10 »

Cztwerec napsal:
No já jsem to také řešil
Je to určitě jen prach v blízkosti čipu kamerky, byl jsem z toho tehdy úplně hotovej, ale na 100% to bude ono.Jo jo je to tak ... byl to prach na čipu.... už je to o.k.

Díky za radu.
Svafko

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Svafko »

Ahojte  

tiež sa chystám čistiť zrkadlo, len som si stále nie istý s tým saponátom. Niekto ho doporučuje a niekto zase nie.

Našiel som zaujímavé video, takto neumývať:
http://uk.youtube.com/watch?v=9Y8xFnXFVGQ

a ešte trochu vacsie:  
http://www.youtube.com/watch?v=jr2Jmpj5Z_U&NR=1
http://uk.youtube.com/watch?v=XV5TXFSO0 ... re=related
Svafko
Dobson GSO 200/1200; Vixen LV 7,10,18
Tharos

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Tharos »

To první video mi ale připadá jako dost drastická metoda, takhle nějak přítelkyně omývá okna v kuchyni ;D.

Obecně se oplach vodou z kohoutu příliš nedoporučuje, protože často obsahuje řadu drobných nečistot (například malinká zrnka písku), i když asi hodně záleží na lokalitě a místní vodovodní společnosti :)... Destilovaná voda je jistota a vzhledem k její ceně myslím není důvod, proč ji nepoužít.

No a pak bych taky nedrhl zrcadlo přímo rukou... Jestli nemáš problémy s angličtinou, docela mě v poslední době zaujal návod od Davida Lukehursta (poslední odstavec). Ten sice v první fázi používá mýdlovou vodu z vodovodu, ale zrcadlo do ní pouze ponožuje (neoplachuje) a čistí ho pak bavlnou. A na závěr doporučuje oplach destilkou.
Odpovědět