Lukina napsal: Na zrcadle ale bohužel zbylo asi dva miniaturní škrábance (jdou rozeznat jen při určitém úhlu pohledu, když na zracadlo svítím poměrně silnou baterkou). Jak moc si myslíte, že se to projeví na obrazu (čeho si mám všímat, abych poznal rozdíl ve znehodnocení). Skoro celou noc jsme nespal, chtěl jsem to mít hotové (odjíždím na pozorování).
Malými škrábanci se vůbec trápit nemusíš - z optického hlediska se totiž projeví pouze jako "slepé místo" a můžeš si pro zajímavost klidně vypočítat (když si odhadneš, jak je tak široký a dlouhý), jak velkou část z celkové optické plochy zrcadla to slepé místo představuje. Uvidíš, že to bude hodnota v promilích...
U škrábanců je jen ještě jeden problém trošku jinde - škrábanec je místo, kde je jednou pokovení již nějakým drobným způsobem narušené a postupem času se oxidace začíná rozlézat právě od těchto míst. Takže, když to přeženu, když už se někomu podaří zrcadlo hodně poškrabat, je vhodné jej namísto po pěti až deseti letech nechat pokovit o něco dřív...
Jinak běžná Al pokovení jsou na poškrábání opravdu extrémně citlivá a proto já osobně se zrcadel vůbec ničím nedotýkám. Kdysi jsem taky jedno zrcadlo poškrabal jemným dotykem optického štětečku na čištění objektivů (!). Také ta porušení byla vidět pouze pod určitým úhlem při určitém nasvícení, ale byla tam...
Osobně čistím zrcadla (když už je jednou za x let čistím) pouze oplachem destilovanou vodou. Osvědčila se mi v případě větších nečistot metoda, kdy se zrcadlo natočí pod úhlem cca 45° a voda se na něj leje z větší výšky. To již má slušnou smetí-odstraňující schopnost a pokovení to nepoškodí. A když nepomůže ani to, koupim ještě v lékárně sterilní injekční stříkačku a oplachuji zrcadlo destilovanou vodou srze ní. A tím jsem zatím vyčistil všechno... I když je pravda, že o zrcadla se docela starám a bojuji prakticky jenom s prachem.
Jinak tahle metoda se probírala myslím někde i na Cloudy Nights s řadou dalších připomínek a typů, pokusím se sem ještě doplnit odkaz.
Hodně zdaru