AstroBASTL
AstroBASTL
Skúšal som to v izbe s pôvodnou dodávanou optikou. Keď bol obraz zašumený, skoro bez žiadnych detailov v normal. režime, po prepnutí do LX režimu vynikli detaily a šum bol podstatne menší.V izbe bolo veľmi málo svetla - len od monitora NB (jas monitora bol stiahnutý na minimum). Ale toto takto ťažko opisovať a porovnávať. Správať sa to bude určite inak cez teleskop s nejakou svetelnosťou. Každopádne ak to budem vonku testovať, uložím si fotky a pošlem ich. :)
NEQ6 Pro, Newton SW 150/750, Canon 550D mod., Astronomik CLS CCD, Travelscope 70mm, QHY5L-II
AstroBASTL
nedavna prezentace Standovo Power box-u me inspirovala, abych nasdilel zkusenosti s "elektrarnou", kterou postavil Protoze jsem celil problemum se stabilitou napajeni, tak jsem pokusne oslovil Standu aka biker.fm, jestli by postavil neco sikovneho. Musim rict, ze ideovy ping-pong byl moc zajimavy a Standa to vedl tim spravnym smerem Takze krabicka ma zdroj 230V, ale umi i napajeni za baterie. Hmotnost je tak do 1,5 kg a rozmery jsou patrne z obrazku. Ma to ochranu proti prepolovani, takze moji eventualni blbosti neznicim elektroniku. Na celnim panelu je centralni vypinac napajeni, prepinac mezi napajenim z 230 a 12. No a pochopitelne 5 vystupu na 2,1 mm konektor opatrenych samostatnym vypinacenm a poistkou. V jakem modu napajeni se krabicka nachazi a ktery vystup je zrovna aktivni ukazuji ledky, takze to videt i v noci. Jako bonus je jeste ukazatel napeti. Aktualne z toho napajim montaz, vyhrivani a EL panel na flaty. Po uprave konektoru to bude jeste pro napajeni fotaku. Hezky to slape a nepostrehl jsem zatim zadne problemy. Fungovalo to ve vlhku i suchem pocasi a zatim cekam jenom na zimu. Pochopitelne staci jedna prodluzka Jak to vypada nazivo je videt na fotkach.
Uploaded with ImageShack.com
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
AstroBASTL
jo a na montazi je videt v provozu i krabicka vyhrivani od Milose Hrocha 
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
AstroBASTL
Rozhodl jsem se řešit jemnost ostření na objektivu Canon 70-200 f/4 L
protože jen rukou se mi nedařilo otáčet otřícím kroužkem tak citlivě,jak by bylo zapotřebí.Našel jsem na stránkách TS kroužky,které umožňují velice jemné zostření : http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... 105mm.html
dle tohoto jsem si je zhotovil sám a trochu poupravil způsob ostření jen s jedním kolečkem,bez nutnosti aretace.Funguje to skvěle a ostření jede po setinkách.Možná se toto řešení bude líbit někomu dalšímu.
protože jen rukou se mi nedařilo otáčet otřícím kroužkem tak citlivě,jak by bylo zapotřebí.Našel jsem na stránkách TS kroužky,které umožňují velice jemné zostření : http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... 105mm.html
dle tohoto jsem si je zhotovil sám a trochu poupravil způsob ostření jen s jedním kolečkem,bez nutnosti aretace.Funguje to skvěle a ostření jede po setinkách.Možná se toto řešení bude líbit někomu dalšímu.
AstroBASTL
Pěkné řešení Semínko3. I když jak se říká Astrobastl ,ale plně funkční. Nehrozí rozhození zaostření nechtěným drbnutím o ostřící kroužek.
S tímto objektivem se fotí pěkně...mám ho doma.
S tímto objektivem se fotí pěkně...mám ho doma.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
AstroBASTL
Možná se toto řešení bude líbit někomu dalšímu.
Líbí - nezbyli ti nějaké díly, ať to nemusím vyrábět od nuly?
Bill
Líbí - nezbyli ti nějaké díly, ať to nemusím vyrábět od nuly?
Bill
M:736 750 113
AstroBASTL
to Kami:Samovolné rozostření nehrozí,je to vlastně zajištěné samotnou konstrukcí.Drbnout se to toho samozřejmě může a pak bych stejně musel všechna nastavení znovu překontrolovat,takže pro jistotu nedrbat. ;DJeště vymýšlím kudy povedu drát od vyhřívání,aby právě nešmrncal při pohybu montáže o ostřící kroužek objektivu,nebo se neopíral(nenapínal)o kroužky.
to Bill:Miro,kroužky mi vytočil kamarád z pístu od traktoru.Takže najdi kus hliníku a nech si to udělat na soustruhu.Dírky a závity už zmákneš.
Jediné co mám,je elkový profil z Al pro výrobu toho mechanizmu a ten ti mohu dát.
Šroubky si koupíš,já použil všechny M4 a na ně dal plastové krytky na šrouby.(Hornbach)
to Bill:Miro,kroužky mi vytočil kamarád z pístu od traktoru.Takže najdi kus hliníku a nech si to udělat na soustruhu.Dírky a závity už zmákneš.
Jediné co mám,je elkový profil z Al pro výrobu toho mechanizmu a ten ti mohu dát.
Šroubky si koupíš,já použil všechny M4 a na ně dal plastové krytky na šrouby.(Hornbach)
AstroBASTL
Možná teoreticky aby se nemusely kruhy točit na soustruhu (práce soustružníka taky něco stojí a ne každý má písty z traktoru) dají se koupit na stránkách www.feropol.cz Al trubky řezané na míru. Já tam nakupuji velice často a rád veškerý Al materiál. Ceny? Více než příznivé - cca 100Kč/kg u většiny materiálů + pár kaček za řez. Nevím jestli zasílají na dobírku (to asi ne) takže pokud by měl někdo o cokoliv zájem můžu objednat a poslat...
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Z Feropolu zasílají normálně na dobírku. Kupuju tam běžně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Mám blbou otázku, ale nedá mně to se nezeptat? K čemu je jemné ostření objektivu, který má autofocus? Vycházím z předpokladu, že ho zaostřím v automatickém režimu na vzdálený jasný bod,přepnu na manuální, mám zaostřeno a mohu fotit i na nekonečno.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
No, když zkusíš zaostřit autofokusem několikrát zaseebou, uvidíš, že ti pokaždé zaostří trochu jinam 
Na astrofoto je to často neodstačující, hlavně u světlnějších objektivů.
Na astrofoto je to často neodstačující, hlavně u světlnějších objektivů.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
AstroBASTL
Dík za vysvětlení, moje zkušenosti jsou s malým ohniskem a ne nízkou světelností. Tam to stačilo.
AstroBASTL
TO:MMys
To jsem nevěděl ani jsem se po tom nikdy nepídil jelikož bydlím kousek. Feropol navštěvuji osobně, dělají tam kamarádi a nejraději mám jejich oddělení "odpadu"...
To jsem nevěděl ani jsem se po tom nikdy nepídil jelikož bydlím kousek. Feropol navštěvuji osobně, dělají tam kamarádi a nejraději mám jejich oddělení "odpadu"...
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
AstroBASTL
No, když zkusíš zaostřit autofokusem několikrát za sebou, uvidíš, že ti pokaždé zaostří trochu jinam
Podle některých informací je přesnější ostření přepnout do LiveView a zvolit "pomalé ostření" - kontrast detection. Ale nevím, zda je to na astrofoto použitelné. Pro ostření se použije hlavní snímač jako u kompaktu.
Bill
Podle některých informací je přesnější ostření přepnout do LiveView a zvolit "pomalé ostření" - kontrast detection. Ale nevím, zda je to na astrofoto použitelné. Pro ostření se použije hlavní snímač jako u kompaktu.
Bill
M:736 750 113
AstroBASTL
Pokud jsem ostřil autofokusem přímo na jasnější hvězdu, neměl jsem nikdy problém. Ten vznikal při velkém rozdílu polohy objektivu při zaostření a výslednou polohou při focení. Taky jsou objektivy poměrně teplotně nestabilní. Osvědčilo se mi hodit je tak 1-2 hodinky do ledničky. Zkušenosti mám jen s profi objektivy Canon třídy L a jeden typ Nikon, taky profi. Jak se chovají neznačkové nevím.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.