Prstence uranu - je to možné?
http://celestronimages.com/data/media/2/uranus_rgb.png
Procházel jsem různé fotografie naší sluneční soustavy, venuši, mars, jupitera, saturna u kterých jsem viděl mnoho detailů. Pak jsem se ale zaměřil na vzdálenější planety hlavně na uran... Prohledával jsem mnoho nekvalitních snímků minuty až hodiny až jsem narazil na jeden velmi zajímavý. Myslím že je to možná blbost, ale proto jsem založil toto téma...
Když se podíváte na snímek uvidíte krásného urana, ale koukněte se na okraj vrchní a spodní... Je to něco co by mohly být jeho prstence? Nebo je to jen rozptyl světla?
Procházel jsem různé fotografie naší sluneční soustavy, venuši, mars, jupitera, saturna u kterých jsem viděl mnoho detailů. Pak jsem se ale zaměřil na vzdálenější planety hlavně na uran... Prohledával jsem mnoho nekvalitních snímků minuty až hodiny až jsem narazil na jeden velmi zajímavý. Myslím že je to možná blbost, ale proto jsem založil toto téma...
Když se podíváte na snímek uvidíte krásného urana, ale koukněte se na okraj vrchní a spodní... Je to něco co by mohly být jeho prstence? Nebo je to jen rozptyl světla?
Snimek musis nahrat nekam na web a pak sem dat odkaz. Odkaz z tveho HDD je nam k nicemu.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
A taky jestli vůbec mohou být viditelné, protože uran je hodně daleko...
Ja tedy nic nevidim.
Newton 203/1200, dobson
Musíš se podívat opravdu pořádně skus to zoomovat, nebo ,,hýbat´´ monitorem... 
Ono ty snímky jsou takový zrádný, jsou úplně jiný jak ve skutečnosti. Mě to taky trvalo než jsem si toho všiml... Ale rozhodně si nechci vymýšlet.!
Ono ty snímky jsou takový zrádný, jsou úplně jiný jak ve skutečnosti. Mě to taky trvalo než jsem si toho všiml... Ale rozhodně si nechci vymýšlet.!
Uranovy prstence byly objeveny az v roce 1977 behem zakrytu hvezdy Uranem (hvezdicka diky prstencum parkrat zablikala pred tim, nez ji zakryl Uran). Dnes muzeme prstence Uranu videt primo i ze Zeme velkymi dalekohledy.
Uran z Hubblea - http://www.astro.cz/_data/images/news/2 ... s-ring.jpg
Uran z VLT + ISAAC - http://www.utahskies.org/image_library/ ... rared.jpeg
http://celestronimages.com/data/media/2 ... _rgb.pngNa uvedenem snimku Uranovy prstence nejsou.
Edit: nasel jsem si info, jakym dalekohledem to bylo snimano. Slo o Celestron NexStar 8SE, a kamera orion starshooter mono (filtry lrgb). Timto vybavenim by urcite Uranovy prstence pozorovat nesly.
Uran z Hubblea - http://www.astro.cz/_data/images/news/2 ... s-ring.jpg
Uran z VLT + ISAAC - http://www.utahskies.org/image_library/ ... rared.jpeg
http://celestronimages.com/data/media/2 ... _rgb.pngNa uvedenem snimku Uranovy prstence nejsou.
Edit: nasel jsem si info, jakym dalekohledem to bylo snimano. Slo o Celestron NexStar 8SE, a kamera orion starshooter mono (filtry lrgb). Timto vybavenim by urcite Uranovy prstence pozorovat nesly.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Detailní snímky prstenců Uranu pořídil Voyager2 v r. 1986.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
- Jan Vratny
Jen dodam, ze prstence s casem meni svou jasnost, a dost mozna je svym dalekohledem videl uz objevitel uranu - William Herschel v roce 1797.
Nikdo je pak dlouho nepozoroval (az do toho zakrytu, co pise Cassi), tak se usoudilo, ze to bude omyl. Nicmene ukazuje se, ze prave diky tem zmenam jasnosti je mozne, ze je opravdu videl. - Tak nejak to vypravi J. Grygar v tom serialu co davaji/davali na CRo Leonardo.
Nikdo je pak dlouho nepozoroval (az do toho zakrytu, co pise Cassi), tak se usoudilo, ze to bude omyl. Nicmene ukazuje se, ze prave diky tem zmenam jasnosti je mozne, ze je opravdu videl. - Tak nejak to vypravi J. Grygar v tom serialu co davaji/davali na CRo Leonardo.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Petr Berg mě také informoval a bezesporu je jasné, že na tom snímku, nahoře a dole, něco vidět je. Zkuste snimek upravit treba v photoshopu, nebo v micr. pict. manageru ...
Po zvyrazneni tam cosi je, ale urcite to neni prstenec.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Vau, hlavně ten snímek z VLT stojí za obdiv!
to ritchie: skus si vyhladat fotky uranovych prstencov zo zeme a akymi dalekohladmi boli robene. lebo snazit sa v sume najst cokolvek nezretelne, co tam chces mat, je zarucenym uspechom. mam pocit, ze je to ako vydavat hotpixely za mesiace planety mimo dosahu daneho zariadenia. ved samotna planeta ma mozno 10 pixelov. prstence boli potrvdene 9 (slovom devat) rokov po ich objave zakrytom. za tento cas sa urcite snazili cele timy o ich vizualizáciu. ale podarilo sa to (v ramci vtedajsej techniky), ako uz cassi naznacil, az voyageru.
m.
m.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
No já už nevím, tak asi možná když tam cosi je, tak asi tam něco bude ale min min minimalne...
A ty 3 objekty kolem co tam vylezly taky nejsou od věci na zamyšlení...
A ty 3 objekty kolem co tam vylezly taky nejsou od věci na zamyšlení...
No, ale rozhodne to nejsou prstence...
Newton 203/1200, dobson
To Ritchie :
zovu jsem si prošel originál snímku, včetně ostatních fotek autora. Bohužel, chybí dostatek informací o způsobu focení. Jediné , co je jasné, že to je foceno SCT 8".
Pokud se podíváš na ten kotouček Uranu, je to velmi přepálené, takže se nedá ( ani vzhledem k tomu, že není známo, jak bylo vlastně foceno, resp. jaká byla ohnisková dálka při snímání) vůbec určit skutečný rozměr kotoučku na té fotce. Určovat něco z přepáleného disku opravdu nemá cenu. Prstencew Uranu jsou celkem delikátní útvar, přístupný opravdu nejšpičkovějším přístrojům, včetně sofistikovaného zpracování. Ani jedno není v tomto případě splněno. Podobné artefakty Ti tu vykouzlí každý, kdo někdy trochu zpracovával nějaké astro snímky.
zovu jsem si prošel originál snímku, včetně ostatních fotek autora. Bohužel, chybí dostatek informací o způsobu focení. Jediné , co je jasné, že to je foceno SCT 8".
Pokud se podíváš na ten kotouček Uranu, je to velmi přepálené, takže se nedá ( ani vzhledem k tomu, že není známo, jak bylo vlastně foceno, resp. jaká byla ohnisková dálka při snímání) vůbec určit skutečný rozměr kotoučku na té fotce. Určovat něco z přepáleného disku opravdu nemá cenu. Prstencew Uranu jsou celkem delikátní útvar, přístupný opravdu nejšpičkovějším přístrojům, včetně sofistikovaného zpracování. Ani jedno není v tomto případě splněno. Podobné artefakty Ti tu vykouzlí každý, kdo někdy trochu zpracovával nějaké astro snímky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz