Stavba dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

Zdravim,
exsistuje nějaký dobrý návod pokudmožno v češtině,jak postavit kvalitní teleskop?

Děkuju za názory a rady!
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Marmal

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Marmal »

No bude tě to stát mnoho úsilí a nervů, neděs se nechci tě odradit ale už jsem to zkoušel a leží mi jen tubus pod postelí, no zatím čekám na ty správné díly. Jinak zkus zagooglovat a něco určitě najdeš....
Jo jinak tady nepíšeš jakej dalekohled jestli čočkovej nebo zrcadlovej.
Tady se už ale o tom psalo- ohnisku, a tak http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104399630

Tohle sem našel napoprví tak mužeš skusit se podívat líp na tomhle foru. Piš třeba jak si pokročil a tak.... A návod, to sem nic světobornýho nenašel.

Konečně jsem se sem vrátil, celou sezonu jsem se venoval stormchasingu a stavbě teamu. Tak zase doma :) Ale stormchasingu se věnuji už naplno :), ale astronomii se nadále také budu věnovat, bohužel v menší míře.
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

Aha,
já doufal,že existuje něco jako "připravíme si 5 šroubků,trojku vrták,špunt od šampusu a rouru od toalety" .Tak asi ne :)
Ok,pročtu a uvidim.Každopádně díky ;)
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Jan Vratny

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Jan Vratny »

No tak jestli chces stavet timto zpusobem (odpadni trubka..), pak doporucim vlakno, ktere jsem pred par mesici zacal: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1252245198

Je tam i nalinkovany navod na stavbu "galileoskopu", to je cesky a polopate.

Ovsem je to v rozporu s tim, co jsi psal vyse - konkretne se slovem "kvalitni" Co v tom dalekohledu (ne)vidim je tam napsano taky. Neni to tak, ze by mi to nic nedalo, ale vysledkem neni kvalitni dalekohled.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

Zas úplně nepoužitelnou věc v trubce sem nemyslel.Vlastním pouze Bresser Skylux,který mi zatím bohatě vyhovuje,ale chtěl sem si postupem času chvilkama sestavovat něco,na co bych mohl bej pyšnej a s čim bych zas viděl o něco dál.
Třeba toto je myslim dobrej příklad: http://www.nitelite.eu/atm.htm
kavka
Věk: 70

Stavba dalekohledu

Příspěvek od kavka »

Ten dalekohled vlevo na obrázku jsem stavěl a jsem na něj celkem pyšný. Ovšem ke stavbě jsem se rozhodl v r. 1982. Tehdy na našem trhu astronomické dalekohledy vůbec nebyly. Pokud se dnes někdo rozhodne ke stavbě, tak musí mít nějaký jiný důvod. Buď ho stavba baví, nebo chce postavit něco extra, co se běžně koupit nedá. Ušetřit se na tom nedá. Náročnost výroby závisí na tom, zda má jít pouze o zkompletování hotových komponent (objektiv, okulárový výtah, tubus, stativ ..), nebo zda by i tyto součásti byly vyráběny. Bez dobrého soustružníka bych do toho vůbec nešel.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

No a právě to je ono.Nejsem zrovna manažer,abych si mohl koupit nějaký "dělo",tak sem si chtěl po kouskách to dělo stavět.A můj strýc je skvělej soustružník.
Jenomže mi chybí teorie,proto jsem doufal v nějaký podrobný postup.Řekl bych až obrázkový,či videotutorial  :)

Jinak to co vidim vlevo vypadá hodně slušne ;)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Karell »

Alexeine, děláš neuvěřitelné pokroky. Takhle jsi se tady ptal něco málo před 14 dny: "Zdravím, měl bych pár otázek.Pořídil jsem si "Lidlskop" a vůbec nevím,jak a kde začít. Měsíc se bohužel momentálně nachází nad panelákem,takže z okna vidím maximálně hvězdy.Jenomže se mi nedaří na žádnou hvězdu zaostřit.(okno mám samozřejmě otevřené. To co v objektivu vidím jsou pouze paprsky okolo jekéhosi světla.(což by měla být hvězda).Ostatně,podobně vidím i vzdálená světla ve městě(okem),tak třeba špatná viditelnost???
Chystám se na teleskop namontovat i webkameru,abych se mohl o výsledky podělit s ostatníma,ale zatím by to bylo jen zabírání místa na disku." A teď už chceš stavět vlastní dalekohled. Neměl bys víc přemýšlet a potom se ptát?
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

;D jó,zní to vtipně uznávám.
Ale jak jsem řekl,nepřemýšlím o dalekohledu,který budu mít za týden hotovej.Moje představa byla,že si postupně,třeba několik let budu vychytávat nějakej vlastní výrobek a získávat tak i zkušenosti.(pokus/omyl)Nevim,co je na tom špatnýho i u naprostýho začátečníka...
kavka
Věk: 70

Stavba dalekohledu

Příspěvek od kavka »

A můj strýc je skvělej soustružník.Tak to je věc k nezaplacení. Materiál se sehnat dá. Ale i tak by asi bylo nejschůdnější koupit OTA (tubus s optikou) a od strejdy si nechat postavit pořádnou montáž. Ty dodávané bývají často poddimenzované. Ovšem doporučoval bych, seznámit se s teorií, informace dnes není tak těžké sehnat. A pak se teprve rozhodnout, co postavit.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
MilAN
Věk: 76

Stavba dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

.Nejsem zrovna manažer,abych si mohl koupit nějaký "dělo",tak sem si chtěl po kouskách to dělo stavět.Je to ale nejdražší  cesta, jak si pořídit  celkem průměrný dalekohled :)
Určitě tomu nevěříš, takže to zkus.Ale začni literaturou, ne   dotazy zde na AF na kažnou maličkost, které nerozumíš.  Pokud chceš stavět vlastní přístroj, musíš si ho i vymyslet.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

Všem moc děkuju za rady a snad se s tim nějak poperu časem.
Dám vědět,když neco sesmolim ;)

díky.
Achernar

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Achernar »

Clověče, ono hodně záleží na tom, co a jak chceš udělat. Já jsem si například nechal udělat zrcadlo o průměru 10cm, což je na cestovní dalekohled myslím akorát, abys něco kloudnýho viděl. Tubus z papírový trubky od koberců, atd. Čili kromě optiky zadarmo a výsledek je plně uspokojivý a ta radost, že si něco uděláš sám!:-)
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Alexein

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Alexein »

@Achernar:Pochopil si mě naprosto dokonale ;)
Artaban
Věk: 58

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Artaban »

Pro Alexein: Vlastni zkušenost je k nezaplaceni. Doporučuju stavět něco co určitě zvladneš a pokud možno během jednoho roku. Nema cenu dělat velke a složite veci když nemaš zkušenosti. Hodně se s tim natrapiš, nebude to ono a bude to i několikrat dražši než koupeny vyrobek. Když si porovnaš ceny optiky před par roky a dnes tak uvidiš pokles cen Ja dělam velky refraktor a co nešlo sehnat před dvěma roky nebo bylo drahy, tak dnes sehnat de a ještě levněji. Ten refrač nebude až tak běžny kousek, tak budiž. Dobson seženeš za hodně slušnej peniz pokud nechceš nějakou specialitku. Když stavět tak jen pro zabavu nebo ziskani praxe.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět