Canon EOS 300D vs. Nikon D70

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
cyboff

Příspěvek od cyboff »

ceny trochu poklesly, vanoce se blizi a tak mi to neda abych nezacal premyslet o nejake te digitalni zrcadlovce...
vzhledem k mym financnim moznostem prichazeji v uvahu pouze tri moznosti: Canon EOS 300D, Nikon D70 anebo cekani na dalsi pokles cen (zejmena u Canonu EOS 10D nebo 20D) :)
pri brouzdani po netu jsem narazil na docela zajimave a skoro az vedecke srovnani Canonu EOS 10D a Nikonu D70 pro pouziti v astrofoto :
http://astrosurf.com/buil/d70v10d/eval.htm
vypada to ze Nikon je na tom trochu hur ( ale da se to docela pekne obejit vypinanim:), nicmene z clanku nevyplyva jak je na tom EOS 300D (je tam o nem pouze zminka, ze by to melo byt podobne jako u 10D).
Zajimalo by me taky jak to vypada s vysledky "ne-astro" fotek porizenych ve dne. Cetl jsem taky nejake recenze "dennich" fotografu a tam zase vychazi D70 trochu lepe... a taky mam nejak utkvelou predstavu ze objektivy Nikkor jsou kvalitnejsi... Rad bych totiz fotil nejen astro ale i "denni fotky". Nemate nekdo prakticke zkusenosti?
MP

Re: Canon EOS 300D vs. Nikon D70

Příspěvek od MP »

Osobni zkusenosti moc nemam, ale vypada to, ze to je, jak pises : Nikon casto dela hezci fotky ve dne, ale kvuli nekolika nectnostem tohoto levneho modelu ( elektroluminiscence, nemoznost vytahnout cisty RAW ), je na astrofoto asi lepsi Canon. Rozdily mezi 10D a 300D jsou hlavne v mechanicke konstrukci ( vic plastu u 300 ), v hledackovem hranolu ( 300 misto nej ma slepena zrcatka ) a v "profi" funkcich, jako je napr. predsklapeni zrcatka u 10D. Chip, mereni a zakladni firmware jsou stejne.

Objektivy Nikkor jsou lepsi, nez Canon, pouze u profesionalnich typu v cenach od 150kKc vyse. "Spotrebni" objektivy, dodavane v setech u takto levnych fotaku, nejsou nijak skvele a mezi vyrobci nejsou moc velke rozdily, spis mezi jednotlivymi typy ( pokud si vzpominam na doby, kdy jsem jeste fotil na film, tak napr. zakladak Canon EF 28-80 USM II  byl celkem slusny, zatimco novejsi 28-80 USM IV byl mizerny ). Chce to prostudovat par testu a recenzi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

EOS 300D je na tom z hlediska astrofoto stejne jako 10D. To obejiti zahrivani fotaku (D70) vypinanim neni prakticky moc pouzitelne. Kdyz potrebujete udelat sekvenci 10-ti snimku po 8 minutach, tak tezko budete mezi kazdym vypinat fotak. Proste tady Canon s teplotne mene zavislym cipem vede.

Ten Nikon je horsi v nekolika pro astrofoto klicovych vecech (vyrazna elektroluminiscence v rohu cipu pri dlouhych expozicich, vyssi spotreba, zahrivani snimace, RAW format je ovlivneny filtraci, neni bezztratovy)

Pokud jde tedy a strofoto i denni foceni, volil bych Canon EOS 300D (10D, 20D) nikoli Nikon D70

Ja osobne kupuji k vanocum Canon :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

To obejiti zahrivani fotaku (D70) vypinanim neni prakticky moc pouzitelne.
Tam slo hlavne o to, ze pri vypnuti D70 tesne pred koncem expozice se na kartu ulozil "cisty" RAW, bez korekce sumu. Jinak je jasne, ze CCD se zahriva podstatne vice, nez CMOS. Zase je rychlejsi, ale to je pro astrofoto celkem nepodstatne. Nikon ted do D2H montuje nove JFET chipy, ktere jsou velmi rychle a pritom maji jen o malo vetsi prikon, nez CMOS ( a ma v nich take integrovany sumovy filtr ). Jenze to je zatim cenove trochu jinde ...
cyboff

Příspěvek od cyboff »

mno ja bych moc nevahal kdyby to rozhodovani bylo EOS 10D nebo Nikon D70, a do Canonu sel taky... jenze me se trochu nelibi ta kvalita provedeni u 300D - zejmena ten plastovy bajonet... jak uz jsem se zminil tak me bavi delat i fotky ve dne (hlavne hory, zver, ptaky) a ten plast tomu moc neprida:( ten Nikon ma aspon kovovy vnitrek, jestli se nepletu.. tohle by vyresil ten EOS 10D jenze je zase cenove trochu jinde:( a pak by byl asi lepsi koupit rovnou 20D... ach jo...
MP

Příspěvek od MP »

cyboff napsal: jenze me se trochu nelibi ta kvalita provedeni u 300D - zejmena ten plastovy bajonet... Samotny bajonet je kovovy, i kdyz zasazeny v plastu ( plastovy bajonet mel puvodni kinofilmovy EOS 300 ) a plastovy vnitrek ma i 10D. Posledni Canon se skutecne kovovym telem byl EOS 5, od te doby je vsechno, krome profesionalnich EOS 1, dost bakelitove, kovove jsou jen nejnamahanejsi casti ( a u 300D ani ty ne ). To je ale obecny trend, i kdyz Nikony jsou bytelnejsi, tak D70 je treba proti D100 take "bakelitak".
cyboff

Příspěvek od cyboff »

MP napsal:
Samotny bajonet je kovovy, i kdyz zasazeny v plastu ( plastovy bajonet mel puvodni kinofilmovy EOS 300 ) a plastovy vnitrek ma i 10D.
aha... uz to mam docela dost dopletene :banghead: (asi z toho jak porad ctu ruzne recenze)
tak to zase tak trochu vyhrava ten Nikon (ikdyz je bakelitak ale bytelnejsi:))
cyboff

Příspěvek od cyboff »

mno jak tak brouzdam tak by mohl cenove prijit v uvahu Pentax *ist-DS ... mno ale tady jsem teda zatim nenarazil na zadnou poradnou recenzi a uz vubec ne astronomicky zamerenou:(
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Ja osobne kupuji k vanocum Canon :-)
K těm vánocům bude "normální" EOS 300D a nebo upravený od Hutechu?

Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Normální, a upravím ho sám :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
cyboff

Příspěvek od cyboff »

hmmm zase jedna zjimavost o Nikonu - IR fitlr jde docela snadno sundat a popripade zase nasadit:) chce to byt trochu manualne/elektronicky zrucny (a to nastesti jsem ):
http://astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm

natvrdo modifikovany EOS by me trosku mrzel kvuli tem mym neastronomickym zalibam...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To samé jde i s Canonem (byť je to o trochu větší rozebíračka a skládačka než u Nikonu) Ale dělat to pořád tam a zpátky je samozřejmě nesmysl u obou.
cyboff

Příspěvek od cyboff »

mno u toho Canonu se mi to zdalo mnohem slozitejsi:) ja to kazdopadne neminim delat ani u jednoho ani druheho, to byla jenom takova teoreticka pripominka, kdyz uz se tu o tom bavite u EOSu:)
Morebundus

Příspěvek od Morebundus »

MP napsal: elektroluminiscence
Jak vypadá, taková elektroluminiscemce na fotkách a při jak dlouhých expozicí se projevuje ?
Jinak souhlasím že D70 je pouze velmi chudý příbuzný D100. D70 jsem fotil zrovna tento víkend a asi ho prubnu ještě tento týden, udělal jsem i několik nepointovaných astrofotek ze stativu a to ještě navíc z mého balkonu v přesvětleném městě. U D70 mě překvapilo že se nedá nastavit delší expozice než 30s pak už je tam jenom čas B. Je možné že to tam někde je, ale po prohledání menu nenašel a já si nevzal domů manual :(

Jinak ke "žravosti" baterií. Nafotil jsem cca 100 fotek, z toho 90% jsem použil NR a expozice se pohybovala od 30s do 4minut. A po tomto focení mi baterka svítila stale jako plná.

Tak to je co zatim všecko co o D70 vím, ještě si jí určitě vyzkouším na parastolku, jakmile ho budu mít Což doufám bude v brzké době.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Nikon mi taky vadí, i když s ním mám zkušenost jen z "vlaku". Vadí mi ta silná luminiscence, i když není problém ji odstranit. Vadí mi že neumí přímo RAW. A vadilo by mi, že nemohu přes redukci připojit závitové objektivy, protože s nimi nezaostřím.

Co mi naopak nevadí je plast. Domníváte se snad, že by si někdo troufl do foťáku za 30, resp i více tisíc, dát plast aniž by tím riskoval?
Myslíte snad, že je elektronika tak drahá, že prodražuje tyto foťáky, byť jsou z plastu? Mám spíše dojem, že plasty jsou prostě již natolik nahoře s kvalitou, že je lze v určité míře použít a je samozřejmě jen otázkou, zda EOS 300 ji tuto míru nepřekročil, to jo.

Nemusíte mít obavu, nejsem a pravděpodobně ani nebudu majitelem ani jednoho foťáku z těch, co zde jsou diskutovány. Praxe ale jasně mluví pro Canon. Pokud s ním chce někdo fotit i ve dne, předpokládám, že problém je spíš v optice v setu dodávané než ve foťáku samotném. Chci tím říct, že existují i mnohem horší foťáky a tyto digitály, ať už Nikon či Canon jsou lepší, než leckterý foťák klasický.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět