jsem Z
jsem Z
Tak to DSO znamená "deep space object" což by mohlo být objekty hlubokého vesmíru,
Pak ten rozdíl je, že čočkový má objektiv z čočky a ten druhej asi ze zrcadla
, a potom ten první je na dobson (hodně pohodlnej) a ten druhý je na paralaktický montáži,,,
Počitám že jsem ti s tí nepomohl ale aspoň tě tu pěkně uvítám...

Neuvěřím, dokud neuvidím...
jsem Z
To je pro začátek:
http://www.navod.hvezdarna.cz/
asi nemá smysl to tu psát,bylo by toho moc asi by se nikomu nechtělo to vše psát.
Hlavně nespěchej s koupí dalekohledu,ale stejně ti doporučím na čumendu newtona na dobsonově montáži 200/1200 (zrcadlový dalekohled-reflektor)
http://www.navod.hvezdarna.cz/
asi nemá smysl to tu psát,bylo by toho moc asi by se nikomu nechtělo to vše psát.
Hlavně nespěchej s koupí dalekohledu,ale stejně ti doporučím na čumendu newtona na dobsonově montáži 200/1200 (zrcadlový dalekohled-reflektor)

Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
jsem Z
Je pravda, že hodně lidí tu bude vychvalovat dobsonovu montáž a pro větší průměry reflektorů asi jiná normální alternativa není (ja osobně jí pořád nějak nemohu přijít na chuť, při větším zvětšení ti objekt pořád utíká ze zorného pole atd., když bych ji kupoval znovu, tak bych určitě zkusil AutoTrack), ale osobně bych ti doporučil se pokusit domluvit s někým a před koupí si různé typy dalekohledů a montáží vyzkoušet, vyhneš se tím zbytečným ztrátám při následném prodeji nevhodně koupeného dalekohledu.
SW Dobson 254/1200, EQ-6 Pro SS, SW ED 80, SW 70/500, Canon EOS 10D, BDP UV/IR 2", Astronomik UHC profi 1,25", BDP Hyperion 5mm, Plössl 10mm, 20mm, 25mm, Meopta Astro (Hermes-1) 1,25" 6,5mm, 8mm, 13mm, 20mm, dvě modnuté webkamerky a noťásek
jsem Z
Tak to DSO znamená "deep space object" což by mohlo být objekty hlubokého vesmíru,
, a potom ten první je na dobson (hodně pohodlnej) a ten druhý je na paralaktický montáži,,,
jo rozdil ze je tam cocka nebo zrcadlo to jsem pochopil ale ktery je lepsi nebo jinak vcem je dobrej cockovej nebo zrcadlovej.

jo rozdil ze je tam cocka nebo zrcadlo to jsem pochopil ale ktery je lepsi nebo jinak vcem je dobrej cockovej nebo zrcadlovej.
jsem Z
jeste bych se chtel zeptat. Kupujete si nekdo nejaky casopis ve kterem jsou dost uzitecne clanky pro zacatecniky kteri by se mohli diky techto casopisů zdokonalit v tomhle oboru?no aby se dokazali orientovat v ruznych terminech a nucit se ty zakladni veci aby se mohl dale zdokonalovat. dekuji
jsem Z
treba tohle by mohlo pomoci...
jsem Z
jo rozdil ze je tam cocka nebo zrcadlo to jsem pochopil ale ktery je lepsi nebo jinak vcem je dobrej cockovej nebo zrcadlovej. Třeba v kategorii cena-výkon, tam je i docela razantní. Protože jsme zatím neslyšel o 30cm refraktoru v osobním vlastnictví. A o dalších, třeba v zorným poli, v barevných a sférických vadách ti spíš reknou ostatní na to nejsem zas taková kapacita. Každopádně ti ten výběr nezávidím, mimoto, musíš brát v úvahu, kam kdy a s čim. A ještě dodám, že prý na průměru záleží, i když bych řekl, že spíš na zkušenostech.
A ještě dodám, proč nějáké časopisy, když máš internet...

Neuvěřím, dokud neuvidím...
jsem Z
Třeba v kategorii cena-výkon, tam je i docela razantní. Protože jsme zatím neslyšel o 30cm refraktoru v osobním vlastnictví. A o dalších, třeba v zorným poli, v barevných a sférických vadách ti spíš reknou ostatní na to nejsem zas taková kapacita. Každopádně ti ten výběr nezávidím, mimoto, musíš brát v úvahu, kam kdy a s čim. A ještě dodám, že prý na průměru záleží, i když bych řekl, že spíš na zkušenostech.

no na cesty ci tak jen na omak at nemusim furt cumet na monitor ;D
jinak ty me prave zajimalo to ktery dalekohled ma lepsi obraz,jesnejsi ci kvalitnejsi. prave proto jsem se ptal na rozdil toho refraktoroveho a reflektoroveho dalekohledu

jsem Z
Pokud jsem něco nepřehlídnul, tak tenhle článek: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/ ... kohled.pdf tu ještě nikdo nezmínil. IMHO je pro seznámení se s různými typy dalekohledů úplně super. Zdá se mi nejlepší ze všeho co jsem před časem na internetu našel - ucelené, srozumitelné, přehledné a psáno s ohledem, že je to určené začátečníkům jako pomoc při hledání "první lásky" 
PS: Až něco koupíš, tak existuje volné pokračování "Jak používat dalekohled"

PS: Až něco koupíš, tak existuje volné pokračování "Jak používat dalekohled"

jsem Z
Pokud jsem něco nepřehlídnulnechci se chlubit, ale o par prispevku vyse jsem zminil stranku, ze ktere to lze "sosnout" a to vcetne dodatecneho povidani a textu jak pouzivat dalekohled... 

- cz--cOREYs--cz
jsem Z
jestli se bojíš že tě ,,To'' nechytne tak pro začátek si sežeň Skylux 70/700 naprostá spokojenost za ty penízky 

jsem Z
Staci google a vse do 14 dnu nastudujes. Vim, chce to cas, ale vlastni iniciativou budes mit k veci jiny pristup a vice se dozvis. Vitej na foru!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
jsem Z
jestli se bojíš že tě ,,To'' nechytne tak pro začátek si sežeň Skylux 70/700 naprostá spokojenost za ty penízky ;)hmm ten vypada zajimave, ale jsem zastancem vetsiho objektivu nez je 70.chci min. 150 at je to alespon poradny dalekohled. ale diky za typ. pokud mate nekdo jeste nejakej typ rad jej uvitam. pokud nekdo chce svuj dalekohled prodat a mysli si ze je na urovni ten dalekohled tak klidne mi poslete foto. diky a preji vsem hezky den a jasnou oblohu ;)
jsem Z
Zdravím tě. Zkus podrobněji popsat, co konkrétně chceš pozorovat (měsíc, planety, DSO), jestli chceš fotit nebo ne, kolik na to máš peněz, kde budeš pozorovat, jestli můžeš s dalekohledem "cestovat za tmou", jak jsi mobilní a pak se snad dočkáš konkrétnější rady.
Ze všeho nejdřív si ale nastuduj výše zmíněné texty. Bez toho to nemá smysl.
A jen tak na okraj - to rozhodování asi nebude nic jednoduchého ;D
Ze všeho nejdřív si ale nastuduj výše zmíněné texty. Bez toho to nemá smysl.
A jen tak na okraj - to rozhodování asi nebude nic jednoduchého ;D