Tak čím začít .... asi nějaký tip na pozorování

Vlastním malý refraktor 60/700mm. Pozoroval jsem s ním intenzivně asi 8let. Ukázal mi toho opravdu hodně.
Takže pár tipů co jsem dokázal pozorovat (uvádím zde pouze planety, na DEEPSKY bych se musel podívat do zápisků):
Saturn - při dostatečném rozevření prstenců jsem několikrát zahlédl Cassiniho dělení (při 175x). Měsíc Rhea je obtížně pozorovatelný, ale jde to, jednou jsem ho tam viděl . Oblačný pás stabilně pozorovatelný.
Jupiter - celkem dobře lze sledovat stíny měsíců. Velká rudá skvrna se jeví jako přerušení pásu a při dobrých podmínkách ji lze pozorovat jako oválek. (záleží taky jaká je aktuální situace na kotoučku). Nepravidelnosti v rovníkových pásech lze pozorovat, ale těchto příležitostí je opravdu málo.
Mars - polární čepička, nejzřetelnější albedové útvary.
Bohužel si nevzpomenu ve kterém roce jsem pozoroval zmenšování se polární čepičky a nebo globální prachovou bouři (zkrátka začaly mizet albedové útvary a kotouček se jevil bez podrobností, zcela hladký a žlutavý zákal.
Venuše, Merkur - fáze
Jak jsem v uvodu zmínil, na deepsky bych se musel kouknout do zápisků, ale vím, že je tam taky hodne perliček.
I u planet budu mít ještě nějaké perličky.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40