rovníková montáž pro vizuální pozorování

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
GaN

Příspěvek od GaN »

Prosím o radu, zda se vyplatí pro vizuální pozorování (pouze kresby) montáž HEQ5 (refr.100/1000 ca 5kg). Doposud jsem používal jen azimutální montáže (refraktor a dobson). Nemám žádné zkušenosti s rovníkovou montáži (kromě hračky 114/500 na EQ2 od Bresseru).
vla

Re: rovníková montáž pro vizuální pozorování

Příspěvek od vla »

Obecně tuhá montáž s motorovým pohonem,  asi ano, protože nebudeš rušen přestavováním montáže na utíkající objekt. Jestli chceš vyzkoušet vezmi dalekohled a přijeď, montáž a pozorovací stanoviště dodám.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
madmac

Příspěvek od madmac »

Myslím že tuhle váhu utáhne v pohodě i EQ3-2, která je podstatně levnější. Jestli chceš můžem se domluvit a vyzkoušet to na té mojí.
GaN

Příspěvek od GaN »

Diky za nabidky. Nejde mi tak ani o to, zda utáhne můj dalekohled, jak o pohodlnost rovnikové montáže při vizuálním pozorování. Zenitová montáž se mi zdála mnohem pohodlnější při najíždění na objekt než má bývalá EQ2 (spíš hračka než montáž). Také přenosnost této (HEQ5) montáže a rychlost ustanovení. Přesnost HEQ5 nezkoumám, myslím, že na kreslení objektů bude bohatě dostačovat. Když už rovníkovou montáž tak uvažuji jedině o HEQ5 (pohony, bytelnost i pro budoucí možné přístroje, polární hledáček... do 16 tis. Kč).
MP

Příspěvek od MP »

HEQ5 je spis prevozna, nez prenosna - je sice lehci, nez EQ6, ale se zavazim a stativem ma pres 20kg urcite a nohy jsou celkem dlouhe. Vozim ji autem, rucne ji prenasim tak do 100 metru, na vetsi vzdalenosti bych si musel najit nejaky vhodny batoh Je to prece jen vyrazne tezsi, nez EQ5, CG5 nebo treba GS. Pokud nefotis, ustaveni neni problem - polarni hledacek je v zakladni vybave a ustavit to jde snadno a rychle.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Rambo

Re: rovníková montáž pro vizuální pozorování

Příspěvek od Rambo »

Není to sice ze stejného „soudku“, ale nechtělo se mi kvůli tomu zakládat nové téma, takže:

Mám dotaz ke zlepšení vlastností (potlačení chvění)montáže.
Mám obyčejnou montáž EQ3 s hliníkovým stativem, která se dost chvěje, ale vím že se to dá trochu potlačit úpravou noh stativu tím, že se buďto vyplní montážní pěnou, nebo např. betonem…. A z toho vyplývá můj dotaz – co nejlépe použít?

Díky.
vla

Příspěvek od vla »

Tento problém zde již byl dříve popisován, ještě ti přidám další řešení, které používám já:udělat nové nohy pokud máš dost peněz duralové a pokud ne docela se mi osvědčila pancéřová elektroinstalační trubka půměru asi 50 mm, je to velmi lehké a opravdu pevné.
Rambo

Příspěvek od Rambo »

Nové nohy by byly určitě lepší, nejlepší nová montáž…., ale pro tuto chvíli se musím rozhodnout alespoň pro něco, abych tu stávající aspoň trošku „vylepšil“ Většinou se psalo, že se to vyplňovalo tou pěnou, ale někdo tam nalil beton, tak nevím. Hlavně jak zvolím jednu z těch variant tu druhou už nezkusím. Tak nevím ???
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Duralové nohy jsou fantastické řešení. Takhle si to zhotovil např. Martin Myslivec k montáži GS. Povšimni si, jak vyřešil uchycení hlavy k nim - udělal vlastně novou trojúhelníkovou desku, do níž se nohy zasunují.
Tohle já bych např. nikdy udělat nedokázal. Jsem mu za to vděčný. Stabilní je to fakt moc a na můj foťák až až.

viz. původní Martinova úprava:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/GS_mont.htm

a moje z jara http://astronomy.hyperlink.cz/obraz/fot ... ontaz2.jpg
(nebo http://astronomy.hyperlink.cz/montaz-gs.htm) - foto je z mých začátků, teď už to používám malinko jinak, ale nohy jsem ponechal. Vyhovuje mi to.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
vla

Příspěvek od vla »

Na to aby byla montáž stabilní není třeba tu hlavu vůbec předělávat, stačí jen nové nohy.
vla

Příspěvek od vla »

Rambo napsal: Nové nohy by byly určitě lepší, nejlepší nová montáž…., ale pro tuto chvíli se musím rozhodnout alespoň pro něco, abych tu stávající aspoň trošku „vylepšil“ Většinou se psalo, že se to vyplňovalo tou pěnou, ale někdo tam nalil beton, tak nevím. Hlavně jak zvolím jednu z těch variant tu druhou už nezkusím. Tak nevím ??? Když začneš pěnou můžeš ji zase rozpustit acetonem.
Odpovědět