Vylet na Jih okolo 23-27/7/2009
Zvazuji maly vylet za tmou smerem na jih k podrobnejsimu prohledce a pofoceni Stira a okoli...
Videl bych to na Nov cca 23-27/7 a smer Alpy nebo Chorvatske/Slovinke/Bosenske hory (treba is fakultativnim vyletem k mori), pripadne si necham presnejsi lokaci doporucit. Zatim presne misto nemam vybrano, ale nechtel bych jet vice nez 1000km z Prahy a na vice nez 4-5 noci.
Jel bych bez rodiny a do auta jednoho cloveka s dobsonem, nebo dva s mensi technikou klidne vezmu...(bez naroku na spoluucast na benzinu)
Spani na divoko/v aute stanu, pripadne po privatech ci penzionech (pokud se nejake rozumne najdou). Aktualni plan pripadne lokace se muze doladit tesne pred odjezdem podle aktualni predpovedi pocasi.
Neprida se nekdo? Pripadne nejake tipy na vhodnou lokaci (treba i s ubytovanim)?
Diky,
Videl bych to na Nov cca 23-27/7 a smer Alpy nebo Chorvatske/Slovinke/Bosenske hory (treba is fakultativnim vyletem k mori), pripadne si necham presnejsi lokaci doporucit. Zatim presne misto nemam vybrano, ale nechtel bych jet vice nez 1000km z Prahy a na vice nez 4-5 noci.
Jel bych bez rodiny a do auta jednoho cloveka s dobsonem, nebo dva s mensi technikou klidne vezmu...(bez naroku na spoluucast na benzinu)
Spani na divoko/v aute stanu, pripadne po privatech ci penzionech (pokud se nejake rozumne najdou). Aktualni plan pripadne lokace se muze doladit tesne pred odjezdem podle aktualni predpovedi pocasi.
Neprida se nekdo? Pripadne nejake tipy na vhodnou lokaci (treba i s ubytovanim)?
Diky,
Pavel Vabrousek
No tak to bych se možná i přidal. Pokud si dobře pamatuji mám v tom období dovolenou, ale teď si nejsem jistej. V mém případě s mojí technikou 1x kufr 60x50x40cm 2x 50x40x15 + bedna s Takahashim a autobarie tak to bych musel vzít taky auto. No uvidím. S cestami do ciziny zkušenosti nemám. Za hranicemi jsem ještě nikdy nebyl.
MartinV
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Taky mně podobný výlet láká, musím to probrat s klukama tady na severu, ale rád bych tou dobou někam zajel, když by vycházelo počasí. Budu téma sledovat a rád se domluvím na společném výletě.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
No, kdyby se nasel nekdo z okoli Olomouce, Ostravy atd. a chtel taky jet na "vylet", rad se pridam, propustku od manzelky uz mam vyrizenou 

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Me by lakaly Alpy na 2 noci - prodlouzeny vikend. Ubytovat se nekde v penzionu pobliz Nockalmstrasse, tak jsme jen kousek od Italie a to by jiz melo byt souhvezdi Strelce / Stira lepe viditelne, navic skvela obloha...
Co jsem byl autem v Zell am See, tak bych videl cestu z CR cca na 8h (preci jen jih Rakouska), penzionu vsude spousta...
Kdyz jsem vyjizdel autem na Hochalpenstrasse do 2500m, vsiml jsem si, ze se da na teto vysokohorske silnici ubytovat ve vysce kolem 2000m, s moznosti parkovat pobliz chaty
Zatim o tomto uvazuji jen jako o moznosti.
Co jsem byl autem v Zell am See, tak bych videl cestu z CR cca na 8h (preci jen jih Rakouska), penzionu vsude spousta...
Kdyz jsem vyjizdel autem na Hochalpenstrasse do 2500m, vsiml jsem si, ze se da na teto vysokohorske silnici ubytovat ve vysce kolem 2000m, s moznosti parkovat pobliz chaty

Zatim o tomto uvazuji jen jako o moznosti.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Tak mam prvni "teoreticke" tipy na lokace.
V poradi od nejblizsiho:
1. Rogla (Svinsko) (46°28'18.284"N, 15°21'48.484"E)
Nejblize (autem z Prahy 9h, 570km)
Horske stredisko cca 1500m nad morem. S vyspelou turistickou infrastrukturou. Hotel na miste se da objednat u cestovek ale je dost drahy a bylo by to na cely tyden. O kempech zatim zadne informace.
Nevyhody svetrelne znecisteni: Celje (10t) 25km J, Maribor (50t) 35km SV, Lublan (700t) 75km JZ, Zahreb (1M) 85km JV.
Delka astronomicke noci 22/7: 4h
2. Mazin a okoli (Chorvatsko)(44°28'9.114"N, 15°58'22.071"E)
Autem z Prahy cca 13h, 840km
Planiny okolo 1000m.n.m. Pusta krajina bez infrastruktury.
Svelne znecisteni by melo byt prakticky nulove (Zadar 70km JZ, Sibenik 85 km J, Split 110km JJV)
Delka astronomicke noci 22/7: 4h40min
3. Pohori Durmitor (C. Hora) (43°6'16.522"N, 19°1'50.691"E)
Autem z Prahy cca 20h, 1300km
Hory a planiny ve vysce 1500-2000m.n., Turisticka infrastruktura existuje (kempy, mam pozitivni referenci od cloveka co se odtamtu nedavno vratil)).
Svetelne znecisteni by melo byt tez prakticky nulove, Nikcic 45km J, Podgorica 80km JV)
Delka astronomicke noci 22/7: 5h
Pro srovnani delka astronomicke noci 22/7 v Praze cca 2h25minut...
V poradi od nejblizsiho:
1. Rogla (Svinsko) (46°28'18.284"N, 15°21'48.484"E)
Nejblize (autem z Prahy 9h, 570km)
Horske stredisko cca 1500m nad morem. S vyspelou turistickou infrastrukturou. Hotel na miste se da objednat u cestovek ale je dost drahy a bylo by to na cely tyden. O kempech zatim zadne informace.
Nevyhody svetrelne znecisteni: Celje (10t) 25km J, Maribor (50t) 35km SV, Lublan (700t) 75km JZ, Zahreb (1M) 85km JV.
Delka astronomicke noci 22/7: 4h
2. Mazin a okoli (Chorvatsko)(44°28'9.114"N, 15°58'22.071"E)
Autem z Prahy cca 13h, 840km
Planiny okolo 1000m.n.m. Pusta krajina bez infrastruktury.
Svelne znecisteni by melo byt prakticky nulove (Zadar 70km JZ, Sibenik 85 km J, Split 110km JJV)
Delka astronomicke noci 22/7: 4h40min
3. Pohori Durmitor (C. Hora) (43°6'16.522"N, 19°1'50.691"E)
Autem z Prahy cca 20h, 1300km
Hory a planiny ve vysce 1500-2000m.n., Turisticka infrastruktura existuje (kempy, mam pozitivni referenci od cloveka co se odtamtu nedavno vratil)).
Svetelne znecisteni by melo byt tez prakticky nulove, Nikcic 45km J, Podgorica 80km JV)
Delka astronomicke noci 22/7: 5h
Pro srovnani delka astronomicke noci 22/7 v Praze cca 2h25minut...

Pavel Vabrousek
Abychom se pomalu zacali synchronizovat nabizim na vyber par moznosti kam (principialne) vyrazit formou ankety z zahlavi tohoto tematu.
Nikde neni napsano, ze se tyto oblasti musi prekryvat s konkretnimi lokacemi, ktere uvadim v predchozim prispevku. Dalsi diskusi jsem otevren, zvlaste pokud se zapoji nekdo kdo ma s konkretnim mistem vlastni zkusenost.
Prosim nehlasujte v ankete, pokud je velmi mala pravdepodobnost Vasi pripadne ucasti.
Nikde neni napsano, ze se tyto oblasti musi prekryvat s konkretnimi lokacemi, ktere uvadim v predchozim prispevku. Dalsi diskusi jsem otevren, zvlaste pokud se zapoji nekdo kdo ma s konkretnim mistem vlastni zkusenost.
Prosim nehlasujte v ankete, pokud je velmi mala pravdepodobnost Vasi pripadne ucasti.
Pavel Vabrousek
to Vabra:
po zkušenost z loňské astrodovolené v jižním Chorvatsku, bych preferoval tu Černou Horu. Škoda jen, že už v tento čas mám naplánovanou jednu super astroakci!!! Určitě bych do toho šel s Tebou!
LuKo78
po zkušenost z loňské astrodovolené v jižním Chorvatsku, bych preferoval tu Černou Horu. Škoda jen, že už v tento čas mám naplánovanou jednu super astroakci!!! Určitě bych do toho šel s Tebou!
LuKo78

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Luko můžeš trochu dovysvětlit? Aleš tady z Jablonce viděl v té oblasti Chorvatska M33 pouhým okem jako vypalovačku za jízdy autem.. takže v čem je tam problém? Mně se třeba ten nápad s tímhle místem líbí, i když i Alpy někde v Rakousku by svým způsobem stačily, chápu, že delší noc vypadá lákavě, stejně jako každý stupeň dolů.
kua co to je "dovolena"? to slovo mi nic nerika (matne pamatuju, ze jako nejdu do prace?). Sice jsem narozdil od MartinaV kdysi za mlada navstivil pres 40 statu (pak jsem to uz nepocital), ale za poslednich par let jsem nikde poradne nebyl. Od te doby, co me chytlo astrofoceni, tak necestuji dokud si nezprovoznim cestovni minisestavu.
Nicmene duse poutnika ve me je a touha cestovat taktez!
Tech 1000 a vice km sice neni problem za den ujet (samozrejme znacne vetsi cast po dalnici), ale pak je clovek uplne vyrizeny. Leda jet na noc, pres den dospat a pak fotit. Zatim, pokud bych se vydal na autovylet, jsem uvazoval jen o rakouskych Alpach, nebot je to v rozumne dostupnosti, aniz by to cloveka zabilo (ta cesta). Ale z Plzne a okoli jsem zmlsany ted nasi novou lokalitou u Bezverova, kde jsou podminky velmi kvalitni, takze bych spis nez vyletu autem dal prednost nejakemu leteckemu vyletu - zatim planuji na podzim, az budou delsi noci, rozmyset neco konkretniho. Ono kdyz clovek jede autem 1000km po dalnici tam a zpet, tak to neni uplne nejlevnejsi zalezitost (pocitam-li dalnicni znamky a poplatky a olej a amortizaci - servisni prohlidky apod., kdy celkove naklady vzrostou o par kc/km, kdyz se to do dusledku propocte), takze bych videl letenku jako ekvivalent ba i levnejsi zalezitost nez auto... muj soukromy plan je treba Egypt ci jina arabska zeme, kde bych se mistni dopravou dopravil do nejake oazy a tam v klidu vegetoval jako kdysi za mlada, jen s trochou techniky (AstroTrac apod.)
takze ja jsem pro variantu 1. ale vyjezdni dolozku (povoleni od pritelkyne) zatim nemam a mohl bych jen na 3 dny (PA, SO, NE) +- proto ty rakouske Alpy.
Nicmene duse poutnika ve me je a touha cestovat taktez!
Tech 1000 a vice km sice neni problem za den ujet (samozrejme znacne vetsi cast po dalnici), ale pak je clovek uplne vyrizeny. Leda jet na noc, pres den dospat a pak fotit. Zatim, pokud bych se vydal na autovylet, jsem uvazoval jen o rakouskych Alpach, nebot je to v rozumne dostupnosti, aniz by to cloveka zabilo (ta cesta). Ale z Plzne a okoli jsem zmlsany ted nasi novou lokalitou u Bezverova, kde jsou podminky velmi kvalitni, takze bych spis nez vyletu autem dal prednost nejakemu leteckemu vyletu - zatim planuji na podzim, az budou delsi noci, rozmyset neco konkretniho. Ono kdyz clovek jede autem 1000km po dalnici tam a zpet, tak to neni uplne nejlevnejsi zalezitost (pocitam-li dalnicni znamky a poplatky a olej a amortizaci - servisni prohlidky apod., kdy celkove naklady vzrostou o par kc/km, kdyz se to do dusledku propocte), takze bych videl letenku jako ekvivalent ba i levnejsi zalezitost nez auto... muj soukromy plan je treba Egypt ci jina arabska zeme, kde bych se mistni dopravou dopravil do nejake oazy a tam v klidu vegetoval jako kdysi za mlada, jen s trochou techniky (AstroTrac apod.)
takze ja jsem pro variantu 1. ale vyjezdni dolozku (povoleni od pritelkyne) zatim nemam a mohl bych jen na 3 dny (PA, SO, NE) +- proto ty rakouske Alpy.
Abych jen nestal v koute nez uzavreme anketu (tam zatim vede Rakousko), me osobne by se asi nejvice zmlouvala ta prostredni z mnou nabizenych moznosti. Pokud tam bylo vydit M33 vypalujici za jizdy autem rad bych to zazil na vlastni oci.
Hlavnimi duvody jsou: delsi astronomicka noc, zarucena tma a stabilnejsi/jasnejsi pocasi nez v Alpach. Naklady na benzin/amortizaci/pnue/olej resi muj zamestnavatel a tech 13h za volantem se da vydrzet i najednou (idealne s moznosti vystridani).
Oproti vyletu letadlem mohu vzit prakticky celou svoji vybavu a fotit klidne parallelne na Astrotracku i EQ6.
Ta Cerna hora bude take skvela ale to by chtelo asi na delsi dobu a navic v tech vyskach bude asi mene stabilini pocasi.
Alpy/Slovinsko beru jako spise nahradni reseni...ktere treba vyuziji o mesic pozdeji na jednu noc rodinne dovolene v Lignanu...
Hlavnimi duvody jsou: delsi astronomicka noc, zarucena tma a stabilnejsi/jasnejsi pocasi nez v Alpach. Naklady na benzin/amortizaci/pnue/olej resi muj zamestnavatel a tech 13h za volantem se da vydrzet i najednou (idealne s moznosti vystridani).
Oproti vyletu letadlem mohu vzit prakticky celou svoji vybavu a fotit klidne parallelne na Astrotracku i EQ6.
Ta Cerna hora bude take skvela ale to by chtelo asi na delsi dobu a navic v tech vyskach bude asi mene stabilini pocasi.
Alpy/Slovinsko beru jako spise nahradni reseni...ktere treba vyuziji o mesic pozdeji na jednu noc rodinne dovolene v Lignanu...
Pavel Vabrousek
ja bohuzel nebudu mit svoji cestovni fotosestavu asi drive nez pocatkem srpna (zalezi na spouste veci), jinak bych se hlasil jako pripadny ucastnik na doplneni nejakeho vozu s tim, ze bych si vzal jen ten AstroTrac, takze bych mel minimum kramu. Teoreticky bych si mohl zaridit i 4 dny (od CT do NE vcetne tzn. ST vecer PO rano). Uvidime jak to bude, ale urcite me muzete oslovit v pripade, ze by bylo nekde 1 misto v aute...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Já bych jel nejraději právě s Vabrou. On sám by snad nebyl proti. Takže bych si klidně místěčko rezervoval. Nicméně ještě jsem to nestihl říct klukům z LBC, kdyby náhodou chtěli jet i oni, pak není vyloučeno, že by mně vzali. Své auto nebudu mít na takovou cestu k dispozici, ale nějaký odovoz mých věcí k někomu by problém nebyl.
OK, myslim v pripade ze nepojede zadny dobsonista tak se do meho firmeniho SupberbuII vejdeme s Martinem (misto ma do odvolani rezervovane) i s Pavlem i nejakou tou vybavou.
Dulezite bude vyhnout se dovolenkovemu provozu o vikendu (aby se ta cesta dala ve zdravi prezit). Takze odjezd bych videl ve stredu podvecer (klidne s prvni nocni foto zastavkou v Alpach, budou-li podminky) a navrat v pondeli vecer by take mohl byt ok (tri dny dovolene mi projdou).
Z duvodu sice presneho ucelu ale nepresne predpovedi pocasi bych zvolil par alternativnich lokaci a volil mezi nimi podle aktualnich podminek.
Dulezite bude vyhnout se dovolenkovemu provozu o vikendu (aby se ta cesta dala ve zdravi prezit). Takze odjezd bych videl ve stredu podvecer (klidne s prvni nocni foto zastavkou v Alpach, budou-li podminky) a navrat v pondeli vecer by take mohl byt ok (tri dny dovolene mi projdou).
Z duvodu sice presneho ucelu ale nepresne predpovedi pocasi bych zvolil par alternativnich lokaci a volil mezi nimi podle aktualnich podminek.
Pavel Vabrousek
Aktualni stav ankety:
5 lidi by jelo nejradeji do Alp
2 jsme co to nechame na pocasi a treba zajedeme i dale (hadam s MaGem?)
Tj. bylo by dobre aby Alp znali borci doplnili nejake konkretnejsi lokality v Alpske oblasti (penziony, horske louky, kempy,...) alespon tak jak jsem to zkusil udelat pro jiznejsi lokace.
diky,
5 lidi by jelo nejradeji do Alp
2 jsme co to nechame na pocasi a treba zajedeme i dale (hadam s MaGem?)
Tj. bylo by dobre aby Alp znali borci doplnili nejake konkretnejsi lokality v Alpske oblasti (penziony, horske louky, kempy,...) alespon tak jak jsem to zkusil udelat pro jiznejsi lokace.
diky,
Pavel Vabrousek